EK dames 2019

Softbalsters ook te sterk voor Denemarken; 3e Perfect Game

Softbalsters ook te sterk voor Denemarken; 3e Perfect Game

Cindy van der Zanden sloeg een homerun in het duel tegen Denemarken. Foto (c) Fred Versluis.

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands zijn de drukke derde speeldag van het Europees Kampioenschap overtuigend begonnen. In de Poolse plaats Rybnik werd het duel tegen Denemarken dinsdagochtend met een 0-11 stand afgesloten. Het werd de derde Perfect Game in drie dagen. Na Hongarije (zondag) en Polen (maandag) lukte het nu Denemarken niet de honken te bereiken op pitcher Mariëlle Vleugels. Dinsdagmiddag (14.15 uur) staat de maandagavond door regen en onweer gestaakte ontmoeting tegen Rusland opnieuw op het programma. Dat duel heeft de eerste plaats in Poule C als inzet. Een plek die Oranje vrijwel niet meer kan ontgaan. Bij verlies kan er nog een gelijke stand volgen met Rusland en Ierland. Maar zelfs dan is het runsaldo in het voordeel van de Nederlandse ploeg, tenzij Rusland fors zou winnen. Terwijl Oranje makkelijk won van Denemarken beleefde Rusland een spannende ochtend tegen Polen. Met een 1-0 achterstand scoorde de ploeg tweemaal in de vijfde inning en hield de minimale voorsprong daarna vast om met 1-2 te winnen. Dinsdagavond begint Oranje in Ostrava aan de tweede ronde van het EK.

Mariëlle Vleugels gooide de hele, uit vier innings bestaande, wedstrijd voor de Nederlandse ploeg. De rechtshander schakelde twaalf slagvrouwen op rij uit, waarvan vier met drie slag. Het was de derde Perfect Game waarin Vleugels in actie kwam. Tijdens de twee eerdere wedstrijden waarin niemand van de tegenstander op de honken kwamen gooide ze de laatste inning. Aanvallend werd Vleugels gesteund met zeven honkslagen, waarvan twee op naam van Damishah Charles. Bovendien sloeg ze zelf ook nog twee punten binnen.

simpel

Oranje kwam simpel aan de eerste twee punten in de openingsslagbeurt, want dat gebeurde zonder het slaan van een honkslag. De Deense werpster Mathilde Nielsen had duidelijk problemen met haar controle. Ze begon met vier wijd voor Britt Vonk en gaf met één uit ook vier wijd aan Mariëlle Vleugels. Met twee uit stelde een wilde worp Vonk in staat de score te openen. Een vrije loop voor Damishah Charles eindigde eveneens in een wilde worp en hierdoor wist ook Vleugels de thuisplaat te passeren.

In de derde inning werd het derde punt toegevoegd. Dat gebeurde eveneens met twee uit. Maxime van Dalen sloeg toen een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Damishah Charles.

mercy-rule

Toch duurde het even voordat definitief afstand kon worden genomen. Dat gebeurde uiteindelijk in de vierde inning, waarin Oranje tot een rally van acht punten kwam. Met Cindy van der Zanden (vier wijd, gestolen honk) op het tweede honk sloeg Chantal Versluis een infield-hit, die werd gevolgd door een foute aangooi. Dat vormde de inleiding voor de productieve rally, want Van der Zanden scoorde het eerste van de acht punten in deze inning. Vier wijd voor Britt Vonk en Jessie van Aalst zorgde even later voor volle honken. Mariëlle Vleugels volgde met een honkslag, goed voor twee punten en met één uit liet ook Suka Van Gurp een 2-run single van haar knuppel vertrekken. Met het Koninkrijksteam nu op een 0-8 voorsprong werd werpster Nielsen afgelost door Betina Lorenzen. Zij werd begroet met een puntscorende honkslag van Damishah Charles, die even later zelf scoorde na een wilde worp. Met twee uit tekende Cindy van der Zanden met een stevige uithaal voor het elfde punt. De door haar geslagen bal eindigde over de omheining voor een homerun en dat bracht de stand op 0-11. Even later schakelde Mariëlle Vleugels de volgende drie Deense slagvrouwen uit en kon het vierde duel op rij via de mercy-regel worden afgesloten.

Scoreverloop:
Nederland 201 8 – 11 7 0
Denemarken 000 0 – 0 0 3

Pitchers:
Nederland: Mariëlle Vleugels 4-0-0-0 (4 innings).
Denemarken: Mathilde Nielsen 1-6-5-2 (3 1/3 inn.), Betina Lorenzen 0-0-2-0 (2/3 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Damishah Charles .667 (2-uit-3), Suka Van Gurp .500 (1-uit-2), Mariëlle Vleugels .500 (1-uit-2), Cindy van der Zanden .500 (1-uit-2), Maxime van Dalen .333 (1-uit-3), Chantal Versluis .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019