Honkbal

Martijn Nijhoff: ‘Werken bij Pittsburgh Pirates voelt soms surrealistisch’

Martijn Nijhoff: ‘Werken bij Pittsburgh Pirates voelt soms surrealistisch’

Martijn Nijhoff gaat meerdere keren per jaar naar Amerika om daar zowel met het Major League team als de Minor Leaguers te werken

Als Talent Coach van de KNBSB werkt hij zeer intensief met onze nationale jeugdtop en ook op internationaal niveau is Martijn Nijhoff een gedreven en gerespecteerd trainer. Als opleidingscoördinator van de Pittsburgh Pirates droomt hij ervan om met die club ooit de World Series te winnen.

Voor de vierde keer alweer ging Martijn Nijhoff begin juni op werkbezoek bij de Pittsburgh Pirates en telkens verbaast de Brabander zich weer over de manier waarop hij daar ontvangen wordt. “Trainers en coördinatoren waarderen mijn visie en methoden enorm, stellen veel vragen en ze hechten veel waarde aan mijn mening en mijn presentaties. Soms denk ik: wauw, ik ben hier als nuchtere Hollander de expert bij een club uit de Major League Baseball. Het is enorm gaaf en voelt soms zelfs wat surrealistisch.”

Trainingsadviezen

Zijn functie bij de Pittsburgh Pirates draagt de titel ‘consultant Skill aquisition’, wat in de praktijk inhoudt dat Nijhoff zich acht weken per jaar focust op het aansturen en adviseren van de vele trainers. De club heeft in totaal acht teams en de ervaren opleider en trainer richt zich in Noordoost Amerika vooral op het perfectioneren van de opleidingsstructuur. “Veel clubs werken nog met traditionele trainingsmethoden en instructies boordevol herhalingen. Ballen worden bijvoorbeeld tienduizend keer op dezelfde manier aangegooid in de hoop dat dit de worp perfectioneert, terwijl variatie beter is. Veel universitaire (honkbal)studies tonen aan hoe je zo effectief mogelijk kunt trainen en ik heb veel kennis over motorische controle en bewegingsanalyses. Ik probeer de vele theorieën en methodes zo goed mogelijk over te brengen op de trainers en coördinatoren, zodat zij die kennis weer in de praktijk kunnen overdragen op spelers.”

Lange trainingsdagen

Pittsburgh Pirates deed Nijhoff ruim een jaar geleden een fulltime aanbieding, maar dat aanbod wees hij af. “Ik geniet van mijn gevarieerde werk bij de KNBSB als CTO Manager, geef colleges in Eindhoven en met mijn gezin wil ik graag in Nederland blijven. Maar het contact met Amerika is goed, mede door de moderne communicatiemiddelen.” Werkbezoeken van Nijhoff in ‘The States’ duren gemiddeld zo’n tien (lange) dagen. “In de ochtenden geef ik presentaties aan trainers en voeren we overleg, daarna sta ik tijdens de oefensessies op het veld als observator en naderhand bespreken we de trainingen. Ik richt me soms op details, zodat de club direct vordering zit, maar richt me in mijn adviezen aan trainers en coördinatoren voornamelijk op lange termijn projecten, zodat we de hele clubfilosofie naar een hoger plan tillen met moderne trainingstechnieken.”

Nederlandse talenten

Nijhoff is in Nederland als CTO Manager verantwoordelijk voor het Olympisch softbal trainingsprogramma en voor het CTO honkbal en softbal talent trainingsprogramma en daarnaast voor de honkballers van Team Kingdom of the Netherlands U18. Hij geniet enorm van de verschillende functies die hij heeft binnen de honkbalwereld en houdt zijn taken gescheiden. Dus hij tipt Pittsburgh Pirates niet over Nederlandse talenten? “Dat is niet nodig”, zo antwoordt de CTO manager. “De Amerikaanse scouts weten ons land tegenwoordig steeds vaker te vinden, dat bewijzen transfers van de afgelopen jaren.” Nederlandse spelers dromen allemaal van een carrière in de Major League Baseball en Nijhoff benadrukt dat een stap naar dat niveau voor weinig jongens is weggelegd. “Alleen de allerbeste spelers slagen daar, de stap naar Amerika is sowieso enorm.” Als CTO Manager is Nijhoff overigens erg blij met de ontwikkeling die de KNBSB heeft doorgemaakt op het gebied van talentontwikkeling. “In 1 van de 5 Olympische trainingscentra in Amsterdam wonen, studeren en sporten onze negentien talenten hard om het allerhoogste na te streven.”

Meer trainer dan coach

Met zowel de KNBSB en Pittsburgh Pirates hoopt Nijhoff ook het maximale te bereiken, maar dan wel op de achtergrond. “Ik ben meer een trainer dan een coach, vind het veel leuker om spelers en trainers beter te maken dan me te focussen op presteren tijdens competities of toernooien. Ook van het verbeteren en veranderen van structuren krijg ik energie.” Wat is de ultieme prestatie die Nijhoff met Pittsburgh Pirates nastreeft? “Het winnen van de World Series met veel zelfopgeleide spelers zou geweldig zijn. Maar de komende jaren moet er dan wel veel gebeuren, ik hoef me niet te vervelen.”

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal