Nederland is het EK gestart met twee overwinningen.

EK U12 2019

Nederland U12 naar halve finales EK

Nederland U12 naar halve finales EK

Nederland is het EK gestart met twee overwinningen.
Nederland is het EK gestart met twee overwinningen.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

De Nederlandse honkballers hebben vanmiddag in Trebic met een klinkende 2-24 overwinning als eerste ploeg de halve finales bereikt van het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. Oranje scoorde al negenmaal in de eerste inning, waarna de overwinning geen enkel moment meer in gevaar kwam.

Het Nederlands team opende gisteren het EK U12 met een belangrijke 8-4 overwinning op Frankrijk, de nummer vijf van vorig jaar. Door dat resultaat hadden de Nederlandse honkballers nog één zege nodig om zich te plaatsen voor een plek bij de beste vier teams.

Oranje pakte de eerste kans die zich aandiende. In het Tsjechische Trebic walste de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij vandaag oppermachtig over België heen. Een jaar geleden was Nederland op het vorige EK al met 4-18 te sterk voor zijn zuiderburen en ook vandaag werd België probleemloos opzij gezet.

Pitcherwissel

Tyrrel Mercado sloeg de tweede pitch van de wedstrijd voor een honkslag weg en kon even later na twee uit scoren door een wilde worp. Even leek België de schade in de eerste Nederlandse slagbeurt te beperken, maar Oranje beet zich alsnog vast in zijn tegenstander. Door hits van Yilber Contreras, Sander van der Meer en een driehonkslag van Tijn Fredrikze liep de Nederland in korte tijd uit naar een 0-5 voorsprong.

Daar bleef het niet bij. Na een pitcherwissel op de plaat bij België volgden nog eens vier runs. Twee werden binnengeslagen na een driehonkslag diep in het midveld van Otis Ward, die zelf in één keer door kon naar de thuisplaat na een slechte aangooi van de Belgische midvelder.

Hoogtepunten

De tweede inning verliep niet veel anders. Opnieuw ging Nederland vol in de aanval. Met ditmaal als hoogtepunten de driehonkslag van Tyrrel Mercado en de tweepitter van Otis Ward. Tegen de tijd dat de vierde Belgische pitcher richting de plaat was gestuurd, was de voorsprong al opgelopen tot 1-16.

De teller bleef na vier innings uiteindelijk steken op 24 runs en zestien honkslagen. Uitblinker Otis Ward (4 uit 5) sloeg twee tweehonkslagen en een driehonkslag. Ook Tyrrel Collins (3 uit 3), Tijn Fredrikze (1 uit 3) en Farlqimir Meriaan (1 uit 1) sloegen een driehonkslag. Morgen sluit Nederland de eerste ronde om 15.00 uur af met een wedstrijd tegen titelverdediger Italië. De halve finales starten een dag later, waarbij Nederland zeer waarschijnlijk Tsjechië of Duitsland als tegenstander tegenover zich krijgt.

      1 2 3 4  R H E
NEDERLAND 9 7 3 5 24 16 0
BELGIË   1 0 1 0  2 4 5

Pitchers Nederland
Kimi Verkruijssen (2): 3-1-1-0
Tijn Fredrikze (1 1/3): 4-0-2-0
Jorrit Patist (2/3): 2-1-1-0

Pitchers België
Joe Spurgeon (2/3+6 man): 0-2-4-1
Nils Imbert (2/3+3 man): 1-2-3-1
Aaron Sluys (1/3+4 man): 1-0-4-2
Fran van den Abbeele (1): 0-2-1-1
Dante Vermeulen (2/3+2 man): 0-2-3-0
Cazmir van der Velden (2/3): 0-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019