EK dames 2019

Oranje-softbalsters binden ook Frankrijk aan zegekar

Oranje-softbalsters binden ook Frankrijk aan zegekar

De Nederlandse Koninkrijksploeg boekte tegen Frankrijk de achtste EK-zege op rij. Foto (c) Fred Versluis.

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands sloten de tweede ronde van het Europees Kampioenschap woensdagavond af met een 7-0 overwinning tegen Frankrijk. Dat leverde de achtste overwinning op rij en de eerste plaats in Poule F op. Nederland verzekerde zich door de winst tegen Griekenland in de middagwedstrijd al voor de top-zes van het EK en daarmee ook van deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Dat wordt van 23 tot en met 27 juli georganiseerd op het complex van het Utrechtse UVV. Groot-Brittannië werd woensdagavond de ongeslagen winnaar in Poule E door eveneens met 7-0 te winnen van Spanje. Wie met Nederland en Groot-Brittannië mee gaan naar de finaleronde is afhankelijk van de resultaten van de twee slotwedstrijden in de tweede ronde. Italië speelt dan tegen Griekenland, terwijl Tsjechië het moet opnemen tegen Ierland. De verwachting is dat Griekenland (Poule F) en Ierland (Poule E), beide nog puntloos in de tweede ronde, de top-zes gaan missen.

Als winnaar van Poule F komt de Nederlandse ploeg op donderdag om 11.45 uur weer in actie tegen de nummer 3 uit Poule E. ’s Avonds wordt om 20:45 uur gespeeld tegen Groot-Brittannië. Vrijdag heeft de ploeg voor het eerst een rustige dag, want dan wordt pas om 20.45 uur de enige wedstrijd gespeeld.

oude bekenden

In het duel tegen Frankrijk kwam Oranje een aantal bekende speelsters tegen. Zoals Eloïse Tribolet, die in de Golden League uitkomt voor Tex Town Tigers. Maar ook Raina Hunter, Pauline Prade, Manon Marie, Carrie Pitcher en Melissa Mayeux. Raina Hunter kwam in 2013 in de Nederlandse Hoofdklasse uit voor Alcmaria Victrix en had toen Oranje-speelsters Jessie van Aalst en Maxime van Dalen als teamgenoot, maar ook de voor Groot-Brittannië uitkomende Amy Moore. Britt Vonk speelde toen tussen twee Amerikaanse college-seizoenen door in zes wedstrijden voor de Alkmaarse ploeg. Alcmaria stond dat seizoen onder leiding van Gonny Farley, die tegenwoordig de coordinator topsport softbal is van de KNBSB en tijdens het EK ook de rol van team manager van de nationale ploeg vervult. Manon Marie speelt dit jaar in de Golden League voor Hoofddorp Pioniers, voor wie ze ook al uitkwam in 2016. In dat jaar droeg Carrie Pitcher het shirt van HCAW in de Silver League en kwam Pauline Prade in de hoogste afdeling uit voor Olympia Haarlem.

Winnende werpster Ginger de Weert. Foto (c) Fred Versluis.

Melissa Mayeux schreef in juni 2015 geschiedenis toen ze als talentvol honkbalster op 16-jarige leeftijd werd opgenomen op de ‘Major League Baseball International Registration List’. Als eerste vrouw werd ze daardoor kandidaat voor een profcontract bij één van de Major League-organisaties. Dat contract kwam er niet, waarna ze twee jaar geleden voor softbal koos. Ook als softbalster doet ze het goed. Zo speelde ze in het voorbije Amerikaanse college-seizoen voor Miami Dade College en kwam ze in 48 wedstrijden tot een slaggemiddelde van .431 met zes homeruns en 59 binnengeslagen punten.

op gang komen

De Nederlandse aanval moest tegen Frankrijk even op gang komen op werpster Charline Gartner. De rechtshander, die al enige jaren voor de Franse ploeg uitkomt, hield Oranje in de eerste drie innings op slechts twee honkslagen. Eén daarvan vormde wel de inleiding voor het eerste punt in de tweede slagbeurt. Virginie Anneveld opende met een tweehonkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Damishah Charles en scoorde na een wilde worp.

In de vierde inning drukte het Koninkrijksteam definitief door en kwam tot een rally van drie punten met twee uit. Maxime van Dalen begon met een honkslag, kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Jessie van Aalst en scoorde toen Virginie Anneveld met een honkslag volgde. Damishah Charles sloeg de bal vervolgens diep het outfield in, maar die werd net voor de omheining gevangen. Met twee uit sloegen Cindy van der Zanden en Chantal Versluis beiden een honkslag, zodat ook Anneveld tot scoren kon komen. Sarah Benchali nam hierna de pitching over, maar zij werd begroet met een RBI-double van Britt Vonk, die de voorspong daarmee opvoerde naar 0-4.

Damishah Charles slaat een 2-run double in de vijfde inning. Foto (c) Fred Versluis.

Ondertussen werd de Franse slagploeg in bedwang gehouden door Ginger de Weert. De eerste inning werd afgesloten met een line drive van Melissa Mayeux, maar de door haar geslagen bal werd gevangen door korte stop Britt Vonk. De Weert schakelde de hiernavolgende acht slagvrouwen op rij uit, totdat ze in de vierde inning voor de tweede keer tegenover Mayeux stond. Dit keer sloeg de Franse korte stop een honkslag en werd de eerste Franse honkloopster, maar ze bleef achter op het eerste honk. Een fout zorgde voor een volgende loopster in de vijfde inning. Die werd echter op het tweede honk gedwongen uitgeschakeld. De klap van Mayeux bleef de enige Franse honkslag.

mercy-rule

Het verschil van zeven punten werd bereikt in de tweede helft van de vijfde inning toen driemaal werd gescoord, eveneens met twee uit. Dit keer opende Dinet Oosting met een honkslag en met twee uit kreeg Virginie Anneveld vier wijd. Damishah Charles haalde vervolgens opnieuw goed uit. Dit keer was ze succesvoller dan in de inning ervoor, want de door haar geslagen kwam nu terecht in links-midveld voor een 2-run double. Even later scoorde Charles zelf ook, want Cindy van der Zanden sloot het duel af met een walk-off single. Op deze honkslag werd het mercy-rule verschil van zeven punten bereikt en dus kon de Oostenrijkse Home Plate Umpire Beate Utzig het teken geven dat er een einde aan de wedstrijd was gekomen.

Scoreverloop:
Frankrijk 000 00 – 0 1 0
Nederland 010 33 – 7 10 1

Pitchers:
Nederland: Ginger de Weert 2-0-1-1 (5 innings).
Frankrijk: Charline Gartner 0-1-6-0 (3 2/3 inn.), Sarah Benchali 0-1-4-0 (1 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Virginie Anneveld 1.000 (2-uit-2), Eva Voortman 1.000 (1-uit-1), Cindy van der Zanden .667 (2-uit-3), Damishah Charles .500 (1-uit-2), Dinet Oosting .500 (1-uit-2), Chantal Versluis .500 (1-uit-2), Maxime van Dalen .333 (1-uit-3), Britt Vonk .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019