EK dames 2019

Oranje in top-6 EK en zeker van OKT na winst op Griekenland

Oranje in top-6 EK en zeker van OKT na winst op Griekenland

Nederland plaatste zich door winst op Griekenland voor de finaleronde van het EK. Foto (c) Fred Versluis.

Met een 1-5 overwinning op Griekenland heeft het Nederlands Koninkrijksteam softbal zich woensdagmiddag geplaatst voor de finaleronde van het Europees Kampioenschap. Met het bereiken van de top-zes van het EK stelde de titelverdediger hiermee ook de deelname aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (23-27 juli in Utrecht) veilig. Hoewel niemand er van uit ging dat Oranje op het OKT zou ontbreken moet het tijdens een toernooi natuurlijk wel allemaal kloppen. Op het veld kan er immers van alles gebeuren. Zo miste Rusland bijvoorbeeld voor het eerst in 27 jaar de top-acht. Het Nederlands softbalteam ziet er op het EK in Tsjechië echter goed en zeer verzorgd uit. De ploeg speelt sterk en levert prima softbal af. De aanval, verdediging en pitching zorgen voor aantrekkelijk spel. Woensdagavond (18.30 uur) sluit Team Kingdom of the Netherlands de tweede ronde af tegen Frankrijk. Italië, dat woensdagmiddag met 7-0 te sterk was voor Frankrijk, staat dan tegenover Griekenland. En dat wordt voor beide ploegen een sleutelduel.

Nederland speelt tegen Frankrijk om de eerste of tweede plaats in Poule F. In geval van een nederlaag is ook Frankrijk zeker van de volgende ronde en gaat de winnaar van de ontmoeting tussen Italië en Griekenland als derde door naar de volgende ronde. Een Italiaanse winst heeft in dit scenario dan wel een gelijke stand tot gevolg, waarbij het rungemiddelde de stand zal bepalen. Maar Nederland kan in dat geval nooit lager eindigen dan de derde plaats. Bij een Nederlandse zege kan Frankrijk nog gelijk eindigen als Griekenland van Italië wint, waarna er ook weer even moet worden gerekend om te bepalen wie er in dat geval als tweede en derde naar de volgende ronde gaan.

In Poule E is er dezelfde situatie. Groot-Brittannië verzekerde zichzelf van een plek in de volgende ronde en van het OKT door woensdagmiddag in acht innings met 0-2 te winnen van Tsjechië. Daarmee leed het gastland de eerste nederlaag, terwijl de Britse ploeg ongeslagen bleef (6-0). Spanje was met 6-13 te sterk voor Ierland, dat na de eerste ronde terugviel en op punt van uitschakeling staat. Ierland sluit de tweede ronde woensdagavond af tegen Tsjechië, terwijl de Britse ploeg dan tegenover Spanje staat.

verdediging

Rebecca Soumeru in actie tegen Griekenland. Foto (c) Fred Versluis

Op wederom een warme middag in Ostrava leek het er op dat Griekenland de score zou gaan openen in de eerste helft van de eerste inning, want de ploeg kreeg loopsters op het tweede en derde honk met één uit. Goed verdedigend werk voorkwam echter dat er werd gescoord. Oranje-starter Rebecca Soumeru moest een honkslag toestaan aan lead-off hitter Eleni Marie Spyrakis, maar die werd onschadelijk gemaakt op een velderskeusklap van Alexis Bazos. Hierna volgde Anyssa Iliopoulos met een tweehonkslag langs de linksveldlijn en stond Griekenland plotseling al heel vroeg in scoringspostie. Een poging te scoren op de hiernavolgende grondbal van Anastasia Stavrou was niet succesvol, want korte stop Britt Vonk kreeg de bal op tijd bij catcher Karin Tuk. Na vier wijd voor de volgende slagvrouw maakte Rebecca Soumeru zelf met drie slag een einde aan wat een productieve Griekse slagbeurt had kunnen zijn. Het was de eerste van haar zeven strikeouts.

Voor de Griekse ploeg bleef het bij deze vroege dreiging, want Soumeru en de Oranje-verdediging kwamen niet meer in de problemen. Wel wist een Griekse loopster nog het tweede honk te bereiken in zowel de tweede als de derde inning. In het eerste geval zorgde een vangbal voor het einde van de inning en in de tweede situatie sloot Soumeru keurig af met twee strikeouts.

Athene

Ondertussen werd de slagploeg van Oranje in de eerste twee innings puntloos gehouden door werpster Loren Kathryn Stavrou, een bekende voor de meeste Nederlandse slagvrouwen. Twee jaar geleden, tijdens het EK in Italië, stond Nederland in de openingswedstrijd eveneens tegenover de 25-jarige uit Californië afkomstige rechtshander. Toen kwam het Koninkrijksteam in de tweede inning voor het eerst tot scoren en moest ze drie honkslagen en uiteindelijk vijf punten in vier-plus innings toestaan. Later in het toernooi, in het tweede duel tegen Griekenland, volgden nog eens twee Nederlandse punten en drie honkslagen in 1/3 inning op Stavrou, die een paar jaar geleden gooide voor het softbalteam van Fairleigh Dickinson University in Teaneck, New Jersey. Overigens zijn dertien van de veertien speelsters op het Griekse roster opgegroeid in de Verenigde Staten. De enige speelster van Griekse oorsprong is de uit Athene afkomstige outfielder Theourani Zavitsanou, die tot nu toe in drie invalbeurten slechts één slagbeurt heeft gekregen in het toernooi.

Catcher Karin Tuk schakelt een Griekse loopster uit in de eerste inning. Foto (c) Fred Versluis

In de eerste inning opende Britt Vonk met een stootslag-honkslag, maar zij bleef achter op het tweede honk. In de derde slagbeurt zorgde ze voor de openingspunten. Met één uit kreeg Chantal Versluis vier wijd, stal het tweede honk en scoorde op een daverende driehonkslag van Vonk. Even later scoorde ze zelf op een kort velderskeusklapje richting derde honk van Eva Voortman.

volle kracht vooruit

Het derde punt werd toegevoegd met twee uit in de vierde inning. Met één uit maakte Jessie van Aalst contact met de bal, die haar vervolgens op haar voet raakte. Het was niet echt goed zichtbaar of dat binnen of buiten het slagperk gebeurde, maar de ervaren Italiaanse home plate umpire Gianluca Magnani nam resoluut een beslissing. Hij gaf Van Aalst uit, omdat ze in aanraking was gekomen met de door haar geslagen bal. Met twee uit bereikte de snelle Wies Ligtvoet het honk via een infield-hit en stal het tweede honk. Virginie Anneveld volgde met een honkslag, waarop Ligtvoet vertrok. Op haar weg naar de plaat trof Ligtvoet ineens de in haar loopbaan staande catcher Kathryn Karamouzis. Die stond, zonder in het bezit te zijn van de bal, op de foutlijn in afwachting van de aangooi vanuit het outfield. Beiden konden elkaar niet meer ontwijken en het gevolg was dat Ligtvoet op volle kracht tegen Karamouzis aanknalde, waarna ze vervolgens scoorde. Karamouzis krabbelde weer overeind en kon de wedstrijd vervolgen.

Een fout zorgde voor het enige Griekse punt in de zesde inning. Met één uit sloeg Kontadina Zepeda een driehonkslag en zij kon scoren toen Rebecca Soumeru met twee uit zelf een fout maakte op een kort klapje van pinch-hitter Brianna Nykaza.

Wies Ligtvoet scoort na een botsing; Umpire Gianluca Magnani heeft ook al het teken voor ‘obstructie’ gegeven. Foto (c) Fred Versluis.

Het Koninkrijksteam reageerde onmiddellijk met twee eigen punten. Openingsslagvrouw Maxime van Dalen werd geraakt door een worp, waarna Jessie van Aalst een honkslag sloeg. Haar klap werd in het outfield gevolgd door een fout, waarop Van Dalen wist te scoren. Van Aalst bereikte hierdoor zelf het derde honk en scoorde even later op een honkslag van Wies Ligtvoet. Met een voorsprong van 1-5 sloot Eva Voortman de wedstrijd als pitcher af in de zevende inning. De linkshander schakelde drie slagmensen op rij uit om een einde te maken aan de wedstrijd tegen Griekenland, dat twee jaar geleden op de zesde plaats eindigde.

Scoreverloop:
Griekenland 000 001 0 – 1 5 1
Nederland 002 102 X – 5 7 1

Pitchers:
Nederland: Rebecca Soumeru 7-2-5-1 (6 innings), Eva Voortman 1-0-0-0 (1 inn.).
Griekenland: Loren Kathryn Stavrou 2-1-7-1 (5 inn.), Sophia Skerik 1-1-0-0 (1 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Chantal Versluis 1.000 (1-uit-1), Wies Ligtvoet .667 (2-uit-3), Britt Vonk .500 (2-uit-4), Jessie van Aalst .333 (1-uit-3), Virginie Anneveld .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019