EK dames 2019

Top-6 Europees Kampioenschap en deelnemers OKT bekend

Top-6 Europees Kampioenschap en deelnemers OKT bekend

De top-6 van het EK en het deelnemersveld van het OKT is bekend. Foto (c) Fred Versluis.

Met een 7-0 overwinning op Frankrijk sloten de softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands woensdagavond ook de tweede ronde (Poule F) van het Europees Kampioenschap ongeslagen af. Eerder op de dag verzekerde Oranje zichzelf van een plek in de top-6 van het EK door met 5-1 te winnen van Griekenland. Groot-Brittannië werd na een 7-0 overwinning winnaar van Poule E en bereikte hierdoor eveneens de laatste zes. Later op de avond werden de overige vier ploegen bekend die gaan spelen in de finaleronde.

Tsjechië, Spanje (Poule E), Italië en Frankrijk (Poule F) hebben zich volgens verwachting eveneens geplaatst voor de volgende ronde, maar de slotwedstrijden konden theoretisch nog voor een wijziging (en verrassing) zorgen. Tsjechië sloot af tegen Ierland en keek halverwege de zesde inning tegen een 1-2 achterstand aan. Een Ierse overwinning zou een gelijke stand tot gevolg hebben gehad in Poule E. Ierland moest echter een ruime overwinning boeken om zowel Tsjechië als Spanje te kunnen passeren. Zover kwam het niet, want Tsjechië scoorde driemaal in de zesde inning en won uiteindelijk met 4-3, zodat Ierland werd uitgeschakeld.

In Poule F stond Italië tegenover Griekenland, dat eveneens moest winnen, maar veel minder punten hoefde te scoren om voorbij Frankrijk te kunnen komen. Winst voor Griekenland zou ook in deze poule een gelijke stand hebben opgeleverd, waarbij Frankrijk er het slechts voorstond vanwege het aantal tegenpunten. Italië maakte echter met 11-0 korte metten met Griekenland, dat hierdoor de top-zes mist.

Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Italië, Spanje en Frankrijk gaan nu verder in de finaleronde (Poule X), die op donderdag van start gaat. De twee beste ploegen uit deze poule staan zaterdagavond tegenover elkaar in de finale om de Europese titel.

Poule X wordt nu aangevoerd door Nederland en Groot-Brittannië, die nog ongeslagen zijn. Beide teams nemen twee overwinningen mee naar de finaleronde. Oranje opent donderdag tegen Spanje om 11.45 uur, waarna ’s avonds om 20.45 uur wordt gespeeld tegen Groot-Brittannië. Vrijdagavond (20.45 uur) volgt het duel tegen Tsjechië. Beide wedstrijden zijn via een live stream van SDTV te volgen.

Met het bereiken van de finaleronde hebben Nederland, Groot-Brittannië, Tsjechië, Italië, Spanje en Frankrijk zich ook geplaatst voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 tot en met 27 juli wordt georganiseerd op het complex van UVV in Utrecht. Daar krijgt het zestal gezelschap van Botswana en Zuid-Afrika. De winnaar van dit evenement verovert een ticket voor de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019