EK dames 2019

Oranje begint finaleronde met winst en 3 homeruns tegen Spanje

Oranje begint finaleronde met winst en 3 homeruns tegen Spanje

Oranje begon de EK-finaleronde met 10-0 winst en drie homeruns tegen Spanje. Op de foto wordt Karin Tuk ontvangen na haar homerun. Foto (c) Fred Versluis.

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands zijn ook de finaleronde van het Europees Kampioenschap donderdag begonnen met een overtuigende overwinning. In Ostrava kwam de Nederlandse ploeg in de vier innings durende wedstrijd tegen Spanje tienmaal tot scoren door alert honklopen, het afstraffen van veldfouten en drie homeruns. Met de 10-0 overwinning komt de finale, die zaterdagavond wordt gespeeld, voor de titelverdediger in zicht. Donderdagavond ontmoet de ploeg van bondscoach Connie Clark Groot-Brittannië, dat eerst in de middag in actie moet komen tegen Frankrijk.

Spanje deed het in de voorronde van het EK goed, kwam viermaal tot winst en eindigde in Poule B op de tweede plaats achter Italië. Het was tegen Italië dat Spanje met 7-0 de enige nederlaag moest incasseren. Driemaal kwam Spanje overtuigend tot winst tegen Oostenrijk (8-1), Oekraïne (1-10) en Turkije (0-17). Eenmaal was er meer spanning toen er nipt met 5-4 werd gewonnen van Israël.

Werpster Ilona Andringa stond slechts twee honkslagen toe. Foto (c) Fred Versluis.

In de tweede ronde stond Spanje tegenover sterkere tegenstanders Groot-Brittannië, Tsjechië en Ierland. Dat laatste land had het in de voorronde ook goed gedaan en zou in de finaleronde voor verrassingen kunnen gaan zorgen. Maar dat gebeurde uiteindelijk niet, want Spanje won met 6-13 op de tweede speeldag van de tweede ronde. Een belangrijke overwinning voor Spanje, want de ploeg verzekerde zich hierdoor van de derde plaats in hun poule. En dus van een plek in de top-zes en plaatsing voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi eind juli in Utrecht. Tsjechië (10-3) en Groot-Brittannië (7-0) bleken een maatje te groot en dat was Nederland donderdagmiddag ook.

homeruns

De Nederlandse slagploeg kreeg voldoende steun van de Spaanse verdediging, want die ging zesmaal in de fout. Oranje kwam tot slechts drie honkslagen, maar dat waren wel allemaal homeruns!

De eerste Nederlandse honkslag was een homerun in de eerste slagbeurt. Die kwam op naam van lead-off hitter Britt Vonk, die de derde worp van startende werpster Beatriz Alonso over de omheining van het hoofdveld in het Tsjechische Ostrava sloeg. De toon was daarmee gezet, hoewel Alonso het niet slecht deed en vijf Nederlandse slagvrouwen met drie slag wist uit te schakelen.

In de tweede inning werden drie punten gescoord. Jessie van Aalst opende met vier wijd en een opofferingsstootslag van Wies Ligtvoet eindigde eerst in een velderskeus. Tijdens de verwerking van de stootslag volgde een fout en dat stelde Van Aalst in staat tot scoren te komen. Met één uit haalde Karin Tuk uit en zag de bal over het hek verdwijnen voor een 2-run homerun.

fouten

Virginie Anneveld wordt opgewacht na haar homerun in de 4e inning. Foto (c) Fred Versluis.

Na een puntloze derde inning raakte de Spaanse verdediging de kluts kwijt in de vierde slagbeurt en maakte liefst vier veldfouten. Dat resulteerde in zes punten en uiteindelijk een voortijdig einde van de wedstrijd. Ana Barandiaran begon de inning als nieuwe werpster, maar werd verdedigend niet gesteund en kreeg vijf onverdiende punten tegen. Nadat een uithaal van openingsslagvrouw Cindy van der Zanden was gemist in het outfield was het Virginie Anneveld die voor de derde honkslag en de derde homerun tekende. Met de stand nu op 6-0 was er nog één punt nodig om de wedstrijd in 4 1/2 inning te kunnen afsluiten. Het werden vier punten en een nog snellere afsluiting van het duel. Maar aan die vier punten kwam geen honkslag meer te pas.

Karin Tuk (vier wijd), Chantal Versluis (fout) en Laura Wissink (vier wijd) zorgden voor volle honken. Het zevende punt kon hierna worden gescoord toen een velderskeusklap van Damishah Charles in een fout eindigde. Een grondbal van Suka Van Gurp leverde het volgende punt op, waarna een foute aangooi op een klap van Mariëlle Vleugels voor nog eens twee punten zorgde. Dat bracht de stand op 10-0 en maakte na één uur en twintig minuten spelen een einde aan de wedstrijd.

Spanje kwam tegen werpster Ilona Andringa niet verder dan twee honkslagen. Zij gooide de hele wedstrijd, schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit en zag niemand in scoringspositie komen.

Scoreverloop:
Spanje 000 0 – 0 2 6
Nederland 130 6 – 10 3 0

Pitchers:
Nederland: Ilona Andringa 8-0-2-0 (4 innings).
Spanje: Beatriz Alonso 5-1-2-2 (3 inn.), Ana Barandiaran 0-2-1-4 (1/3 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Karin Tuk 1.000 (1-uit-1), Virginie Anneveld .500 (1-uit-2), Britt Vonk .500 (1-uit-2).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019