EK dames 2019

Oranje naar EK-finale na ruime winst op Groot-Brittannië

Oranje naar EK-finale na ruime winst op Groot-Brittannië

Nederland was met 8-1 ook een maatje te groot voor Groot-Brittannië. Foto screenshot SDTV (Softbaldino).

Nederland heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van het Europees Kampioenschap, die zaterdagavond om 18.00 uur op het programma staat. Met een overtuigende, maar ook onverwacht ruime 1-8 mercy-rule overwinning op Groot-Brittannië bleef het Koninkrijksteam donderdagavond niet alleen ongeslagen, maar werd tevens onbereikbaar voor de concurrentie. Wat de uitslagen op vrijdag van de drie resterende wedstrijden in de finaleronde ook zijn. Het was een onverwacht ruime overwinning op Groot-Brittannië, dat net als Nederland ongeslagen was. In de voorgaande acht wedstrijden stond de ploeg tien tegenpunten toe. Van de Koninkrijksploeg moesten de Britten er acht incasseren in vijf innings. Spanje en Frankrijk werden donderdagmiddag uitgeschakeld voor de titelstrijd. Spanje na de 10-0 nederlaag tegen Nederland, Frankrijk na een 10-3 verlies tegen de Britse ploeg.

Even leek Tsjechië donderdagavond tegen een verrassende nederlaag aan te lopen. Na eerder op de dag fors met 0-10 te hebben verloren van Italië verspeelde Tsjechië ’s avonds een 5-0 voorsprong tegen Frankrijk en keek halverwege de vijfde inning verrassend tegen een 5-6 achterstand aan. Maar een Franse stunt zat er uiteindelijk niet in. Tsjechië kwam langszij en won in de zevende slagbeurt met 7-6. Italië rekende donderdagavond met 5-1 af met Spanje.

Na de wedstrijden van donderdagavond voert Nederland Poule X aan met acht punten uit vier wedstrijden. Groot-Brittannië en Italië volgen met zes punten, terwijl Tsjechië op vier staat. Bij eventuele winst op Nederland vrijdagavond (aanvang 20.45 uur) komt ook Tsjechië op zes punten, terwijl Oranje in dat geval op acht blijft staan. Echter, dat zal Tsjechië niets opleveren, want Groot-Brittannië en Italië staan ook tegenover elkaar. De winnaar van dat duel komt eveneens op acht winstpunten en wordt de tweede finalist.

subtop

Eva Voortman stond vier honkslagen toe. Foto (c) Fred Versluis.

Voor Groot-Brittannië was de nederlaag donderdagavond de eerste van het toernooi. Sinds 2003 behoort de Britse ploeg tot de Europese subtop en eindigde niet lager dan de vijfde plaats. Uitschieters waren er in 2009 en twee jaar geleden. In 2009 wist Groot-Brittannië de finale te bereiken. Maar in het Spaanse Valencia trof het Britse team toen een fanatieke en ijzersterke Nederlandse ploeg. Daarin een aantal rookies, die tegenwoordig tot de basis van het team behoren. Onder leiding van de eind 2008 als bondscoach teruggekeerde Craig Montvidas en met Dagmar Bloeming als dominante werpster kwam Oranje tot een 4-0 shutout om de Europese titel te veroveren. Twee jaar geleden won Groot-Brittannië het brons.

In Ostrava ging Nederland donderdagavond gelijk voortvarend van start op startende werpster Georgina Corrick. Britt Vonk opende met een honkslag net langs de rechtsveldlijn, schoof op na een opofferingsstootslag van Eva Voortman en stoomde door naar de thuisplaat na een honkslag van Dinet Oosting. Even later opende Sydney Brown de eerste slagbeurt van het Britse team op Oranje-starter Eva Voortman met een infield-hit, maar zij zou achterblijven op het tweede honk.

‘Team GB’ kwam ook weer in scoringspositie in de tweede inning. Lauren Evans begon met een honkslag en schoof op na een opofferingsstootslag. Met twee uit kreeg volgende slagvrouw Chloe Wigington het eerste honk via geraakt werpster, hoewel er op leek dat de bal niet haar hand, maar het uiteinde van de knuppel raakte. Maar met twee Britse loopsters op de honken maakte Eva Voortman zelf een einde aan de inning met een strikeout.

slagmachine

Maxime van Dalen slaat een 2-run double in de 3e inning. Foto (c) Fred Versluis.

Even later drukte Oranje door in een productieve derde slagbeurt, waarin vier punten werden gescoord. De rally begon met een honkslag van Damishah Charles, waarna Eva Voortman volgde met een infield-hit met één uit. Vervolgens kwam de Nederlandse slagmachine volop op gang. Dinet Oosting sloeg een honkslag die boven het eerste honk op goed gebied bleef en langs de rechtsveldlijn verder rolde. Met haar klap bracht Oosting het eerste punt in deze inning over de plaat. Hierna dreunde Maxime van Dalen de bal diep het outfield in voor een 2-run double en tekende Jessie van Aalst met een opofferingsslag voor het vierde punt.

Nederland voerde de voorsprong hiermee niet alleen op naar 0-5, maar bracht ook het aantal honkslagen op zeven. Daarmee onderstreepte de slagploeg dat het een goede kijk had op de worpen van werpster Georgina Corrick. In drie voorgaande wedstrijden stond de 20-jarige rechtshander geen punten toe, kreeg slechts zeven honkslagen tegen in 16 innings, schakelde 19 slagvrouwen met drie slag uit, gaf geen vrije lopen weg en was tweemaal winnende werpster. In het voorbije Amerikaanse college-seizoen was de uit Florida afkomstige Georgina Corrick de pitching-aas in het team van de University of South Florida in Tampa. Ze won 25 wedstrijden, verloor er slechts zes en kwam tot 260 strikeouts in 214 innings.

dreiging

Met twee uit in de tweede helft van de vierde inning kreeg Groot-Brittannië de honken vol op Eva Voortman, die op dat moment even wat problemen met haar controle had. Amy Moore werd geraakt door een worp en moest het duel verlaten, waarna Georgina Corrick een honkslag sloeg en Chloe Wigington eveneens een bal op haar lichaam kreeg. Maar met volle honken herstelde Voortman zich op tijd en maakte een einde aan de dreiging met een strikeout. Voortman stond in het duel slechts vier honkslagen toe.

Dinet Oosting, die drie honkslagen sloeg, scoort voor Oranje. Foto (c) Fred Versluis.

In de eerste helft van de vijfde inning kwam de dreiging vervolgens weer van de Nederlandse slagploeg op nieuwe werpster Amie Hutchison. Dinet Oosting opende met haar derde honkslag in wedstrijd, Maxime van Dalen kreeg vier wijd en Jessie van Aalst volgde met een puntscorende honkslag. Het vormde wederom het begin van een rally van de enthousiaste en productieve Nederlandse slagploeg, want even later liet ook pinch-hitter Chantal Versluis een RBI-single van haar knuppel vertrekken. Hiermee werd de voorsprong opgevoerd naar een mercy-rule verschil van zeven punten, maar het scoren ging nog even door met een extra punt na een fout op een klap van Damishah Charles.

Dat laatste punt werd daadwerkelijk een insurance run, want Groot-Brittannië wist kort erna in hun vijfde slagbeurt hun enige punt te scoren. Sydney Brown begon met een tweehonkslag en scoorde met één uit op een grondbal van Nerissa Myers. Korte stop Britt Vonk maakte even later een klap van Alicja Wolny onschadelijk, zodat het puntenverschil zeven bleef. Dat maakte een einde aan de wedstrijd, die onverwacht al na vijf innings kon worden afgesloten.

Aanmoedigingen vanuit de dug-out. Foto (c) Fred Versluis.

Stand Poule X
Nederland 4-8, Groot-Brittannië 4-6, Italië 4-6, Tsjechië 4-4, Frankrijk 4-0, Spanje 4-0.

Scoreverloop:
Nederland 104 03 – 8 12 0
Groot-Brittannië 000 01 – 1 4 1

Pitchers:
Nederland: Eva Voortman 6-0-4-0 (5 innings).
Groot-Britannië: Georgina Corrick 2-0-9-1 (4 inn.), Amie Hutchison 0-1-3-0 (1 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Dinet Oosting 1.000 (3-uit-3), Jessie van Aalst 1.000 (2-uit-2), Chantal Versluis 1.000 (1-uit-1), Damishah Charles .667 (2-uit-3), Britt Vonk .500 (2-uit-4), Maxime van Dalen .500 (1-uit-2), Eva Voortman .500 (1-uit-2).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019