Yilber Contreras sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen tegen titelverdediger Italië.

EK U12 2019

Sensationele winst voor Nederland U12

Sensationele winst voor Nederland U12

Yilber Contreras sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen tegen titelverdediger Italië.
Yilber Contreras sloeg, met onder meer twee homeruns, zeven punten binnen tegen titelverdediger Italië.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Nederland heeft een sensationele winst behaald op het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. In het Tsjechische Trebic sloegen de Nederlandse honkballers zich met maar liefst 21 honkslagen langs achtvoudig kampioen Italië. De titelverdediger werd opmerkelijk eenvoudig met 11-17 aan de kant gezet. Het was de eerste nederlaag voor Italië U12 sinds 2001.

In 2017 keerden de nationale jeugdteams van Nederland en Italië na jarenlange afwezigheid terug op het U12 Europees kampioenschap. Waar Nederland het de afgelopen twee jaar moest doen met respectievelijk een vijfde en een vierde plaats, bleef Italië ongeslagen. De Italianen wonnen inmiddels vijftien wedstrijden op rij en veroverden zowel in 2017 als 2018 de Europese titel.

Achtmaal hield Italië zijn tegenstander puntloos en alleen Tsjechië wist sinds 2017 tegen Italië meer dan vier punten te scoren. Totdat de Italianen vandaag tegenover de ontketende Nederlandse slagploeg kwamen te staan. Homeruns van Tyrell Mercado, Otis Ward en zelfs twee van Yilber Contreras leverden Nederland vandaag de eerste plaats op in de poule.

Puntenfestijn

Contreras sloeg vandaag in Trebic tegen de achtvoudig Europees kampioen zeven punten over de thuisplaat. Twee daarvan al in de eerste inning toen hij voor de eerste maal de bal over de omheining timmerde.

Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

De wedstrijd tussen de twee Europese aartsrivalen werd in de eerste drie innings een waar puntenfestijn, waarbij beide teams samen 23 runs scoorden. Maar tegen de tijd dat Tristan Kuijer in de derde inning het pitchen over had genomen, waren de kansen voor Italië verkeken. De bijna twaalfjarige pitcher van Kennemerland Rabbits stond in de laatste vijf innings nog maar één honkslag toe. Bovendien schakelde hij zeven tegenstanders uit met drie slag.

Halve finales

Hoe anders was dat aan Nederlandse zijde. De spelers van hoofdcoach Peter Herkemij bleven de Italiaanse pitcher onder vuur nemen. In zeven innings kwam Oranje uiteindelijk tot 21 honkslagen. Keegan Pieternella (5 uit 6) en Yilber Contreras (4 uit 6) voerden hun ploeg aan, terwijl Tyrell Mercado (2 uit 4), Otis Ward (2 uit 3) en Colin Broers (2 uit 4) elk twee hits voor hun rekening namen.

Door de sensationele winst eindigt Nederland in de sterke poule A op een eerste plaats en staat het nu morgen in de halve finales tegenover de nummer 2 uit poule B. Dat is Duitsland geworden, de nummer zes van vorig jaar. Op de eerste speeldag verraste Duitsland met een 7-17 overwinning op Rusland, vorig jaar nog derde. De laatste keer dat Nederland in de finale van het EK U12 stond, was in 2001. In dat jaar won Oranje met 9-5 van Rusland. Italië treft morgen in de halve finales het nog ongeslagen Tsjechië, dat sinds 2006 negen Europese titels veroverde. Vorig jaar stonden Italië en Tsjechië tegenover elkaar in de eindstrijd.

     1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 2 4 7 2 1 1 0 17 21 1
ITALIË  1 4 5 0 1 0 0 11 9 1

Pitchers Nederland
Tyrell Mercado (1+3 man): 1-4-1
Reyer Lind (1+6 man): 0-1-7-1
Tistan Kuijer (5): 7-1-1-0

Pitchers Italië
Nicolo Baltieri (1 2/3+4 man): 2-1-6-0
Matteo Giorgeschi (2/3+3 man): 2-3-3-0
Nicola Cepparulo (4 2/3): 1-2-12-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019