Tijn Fredrikze aan slag voor Nederland.

EK U12 2019

Nederland U12 naar eindstrijd EK

Nederland U12 naar eindstrijd EK

Tijn Fredrikze aan slag voor Nederland.
Tijn Fredrikze aan slag voor Nederland.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Voor het eerst sinds 2001 keert het Nederlands honkbalteam terug in de finale van het Europees kampioenschap voor spelers van 12 jaar en jonger. Vandaag boekte Nederland in de halve finales een overtuigende 11-3 overwinning op Duitsland. Voor de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij was het al de vierde overwinning op rij op dit EK. Later vandaag spelen titelverdediger Italië en Tsjechië om de andere plaats in de finale.

Nederland werd Europees kampioen bij de pupillen in 1996, 2000 en 2001. Daarna behaalde Nederland in 2002 nog een derde plaats, maar nam vervolgens niet meer deel aan het EK U12. Tot in 2017. In dat jaar keerde Nederland terug met een vijfde plaats. Dat werd vorig jaar al verbeterd met een vierde plaats.

Dit jaar is Nederland zelfs nog sterker. In het Tsjechische Trebic werd deze week al een klinkende 2-24 overwinning behaald op Duitsland en werden Frankrijk en Italië, respectievelijk de nummers één en vijf van het vorige EK verslagen. Daarmee plaatste Nederland zich gisteren als eerste ploeg voor de halve finales. En ook in die halve eindstrijd tegen Duitsland maakten de Nederlandse honkballers indruk.

Desastreus

Nog voordat in de eerste Nederlandse slagbeurt de eerste uit was gemaakt, hadden de pupillen van hoofdcoach Herkemij de leiding in de wedstrijd genomen. Tyrell Mercado (honkslag) kon scoren op een driehonkslag van Otis Ward, die het hele toernooi al op dreef is. Ward zelf maakte er even later 2-0 van op een grondbal van Yilber Contreras (2 uit 4).

In de tweede inning besliste Nederland de wedstrijd. Met volle honken en één uit kon Jorrit Patist scoren na geraakt werper voor Otis Ward. Een grondbal van Keegan Pieternella (2 uit 4) eindigde hierna desastreus voor Duitsland. In de veronderstelling dat op de grondbal een dubbelspel was gemaakt, waren de Duitse spelers al onderweg naar de dug-out. De scheidsrechter gaf Ward echter safe op het tweede honk. In alle consternatie die hierop volgde, konden maar liefst drie Nederlandse spelers de thuisplaat passeren. Nog eens twee punten werden aan het totaal toegevoegd nadat Pieternella in de vierde inning eveneens een driehonkslag had geslagen.

Concentratie

Die extra marge leek nodig, want in de vijfde inning profiteerde Duitsland toen de concentratie bij Nederland iets verslapte. De Duitse honkballers scoorden op drie honkslagen en een veldfout driemaal om de achterstand te verkleinen tot 8-3. Nederland herstelde zich echter snel en liep via honkslagen van Tijn Fredrikze (2 uit 3) en Keegan Pieternella verder uit. Een tweehonkslag van Yilber Contreras en een hit van Colin Broers (2 uit 4) brachten de eindstand vervolgens op 11-3. Met tien hits liet Oranje zijn Duitse tegenstander vandaag volledig kansloos. Op de vijfde inning na lieten pitchers Tijn Fredrikze en Jorrit Patist vandaag nog slechts tweemaal een loper toe tot het derde honk. Bovendien schakelden zij samen acht tegenstander uit met drie slag.

Door de winst heeft Nederland zich verzekerd van een plaats in de finale morgen om 17.00 uur. De laatste keer dat Nederland in de eindstrijd stond, was in 2001, toen op 29 juli met 9-5 Rusland werd verslagen. De Russische honkballers plaatsten zich vandaag voor de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats. Morgen treft Oranje in de finale of negenvoudig kampioen Tsjechië, of achtvoudig kampioen en titelverdediger Italië. Nog niet eerder stond Nederland in de finale tegenover Tsjechië. Van Italië werd verloren in 1992 en 1993 en gewonnen in 1996 en 2000.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
DUITSLAND 0 0 0 0 3 0 0 3 7 1
NEDERLAND 2 4 0 2 0 3 0 11 10 1

Pitchers Duitsland
Finn Keuper (3 2/3+2 man): 0-4-6-1
Hugo Hahn (2 1/3): 1-1-4-0

Pitchers Nederland
Tijn Fredrikze (4 1/3): 6-3-6-0
Jorrit Pattist (2 2/3): 2-2-1-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019