EK dames 2019

Oranje sluit finaleronde af met vuurwerk tegen Tsjechië

Oranje sluit finaleronde af met vuurwerk tegen Tsjechië

Nederland zorgt met twee homeruns voor vuurwerk tegen Tsjechië. Foto screenshot PlayoTV,

De softbalsters van Team Kingdom of the Netherlands staan zaterdagavond (18.00 uur) in de finale van het Europees Kampioenschap wederom tegenover Italië. Vrijdagavond werd Italië de tweede finalist na een overtuigende 0-7 overwinning in vijf innings op Groot-Brittannië. Nederland verzekerde zich donderdagavond als eerste van een plek in de eindstrijd. Dat gebeurde eveneens tegen Groot-Brittannië, dat met 8-1 opzij werd gezet. Vrijdagavond sloot Oranje de finaleronde zelf af met een 6-2 overwinning tegen gastland Tsjechië, dat zaterdagmiddag (15.30 uur) om het brons speelt tegen Groot-Brittannië. Spanje en Frankrijk, die beide op donderdag werden uitgeschakeld voor de finale, stonden vrijdagavond tegenover elkaar. Frankrijk nam een snelle 0-2 voorsprong in de eerste inning, maar Spanje draaide de achterstand in de vijfde slagbeurt om. Spanje scoorde viermaal, won met 4-3 en eindigde op de vijfde plaats.

wachten

Met 23 deelnemende landen was er dagelijks een overvol speelschema tijdens het 21e Europees Kampioenschap en was het niet altijd mogelijk de wedstrijden op de vastgestelde tijden aan te laten vangen. Zo stonden er op de eerste speeldagen van het EK liefst 22 wedstrijden op het schema op vijf locaties in Tsjechië en Polen. De organisatie had het geluk dat de weersomstandigheden uitstekend waren. Alleen maandagavond werd het verloop even verstoord door regen- en onweersbuien, waardoor zes wedstrijden werden doorgeschoven naar de volgende dag. Op vrijdag werden er twaalf wedstrijden gespeeld op de twee velden in de hoofdlocatie Ostrava. Zes per veld, maar dat volle schema had wel tot gevolg dat niet alles op tijd begon vanwege de lengte van een aantal wedstrijden. Zo namen de eerste vier wedstrijden op het hoofdveld allemaal ruim twee uur in beslag. De ontmoeting tussen Groot-Brittannië en Italië had om 18.30 uur moeten beginnen, maar de eerste bal werd pas om 20.15 uur gegooid. Dat had ook tot gevolg dat het slotduel tussen Nederland en Tsjechië niet om 20.45 uur, maar pas om 22.05 uur van start ging. Oranje kon dus alleen maar toekijken en wachten totdat de voorgaande wedstrijd werd afgesloten.

Groot-Brittannië begon het evenement voortvarend, werd zelfs even getipt voor een finaleplek, maar kwam uiteindelijk op de beslissende momenten tekort tegen zowel Nederland als Italië. Nadat eerst Oranje donderdag een maatje te groot was sloeg de Italiaanse slagploeg er vrijdagavond tegen de Britse pitching eveneens stevig op los en liet drie solo-homeruns in de boeken opnemen. Amanda Fama opende de wedstrijd met een homerun in de eerste inning. Andrea Howard sloeg de bal tweemaal over de omheining. Eerst als lead-off hitter in de tweede inning en een inning later met twee uit in de volgende slagbeurt. De ervaren werpster Greta Cecchetti stond slechts één Britse honkslag toe.

plaatsing

Vrijdag was ook de dag waarop de eindrangschikking vorm begon te krijgen. Zo waren er vier wedstrijden met een bepaalde plek in de eindstand als inzet en werd Poule I afgesloten, waarin zeven landen speelden om de 17e tot en met 23e plaats.

13e/14e plaats: België-Oostenrijk 5-7 (8 inn.). 11e/12e plaats: Polen-Rusland 3-6. 15e/16e plaats: Zwitserland-Zweden 3-8. 7e/8e plaats: Ierland-Griekenland 7-10.
Eindstand Poule I (17e t/m 23e plaats): Kroatië, Oekraïne, Slowakije, Denemarken, Litouwen, Hongarije, Turkije.

Tsjechië werd in de voorronde de ongeslagen winnaar (5-0) van Poule A, waarin de ploeg slechts twee tegenpunten toestond en vier shutouts boekte. Tsjechië was te sterk voor Litouwen (15-0), Zweden (7-0), Slowakije (2-6), Frankrijk (0-9) en België (10-0). In de tweede ronde (Poule E) bleef Tsjechië ook Spanje de baas (10-3), maar verloor vervolgens van Groot-Brittannië (0-2), waarna nipt werd gewonnen van Ierland (4-3). In de finaleronde (Poule X) liep Tsjechië tegen een forse 0-10 nederlaag aan tegen Italië. Donderdagavond keek Tsjechië tegen een achterstand aan tegen Frankrijk, maar won uiteindelijk met 7-6. Door het verlies tegen Italië verspeelde Tsjechië een plek in de finale, want daarvoor was een Nederlandse nederlaag nodig tegen de Britten. Het gevolg was dat Tsjechië vrijdagavond niets had aan een eventuele overwinning op Nederland, want men wist vantevoren al dat er zaterdag om het brons zou worden gespeeld.

scoringskansen

Damishah Charles glijdt richting 3e honk in de 1e inning. Foto (c) Fred Versluis.

Het Koninkrijksteam kwam tegen de Tsjechen gelijk in scoringspositie in de eerste inning op startende werpster Martina Blahova, maar die kreeg prima steun van haar verdediging en hield Oranje in de eerste twee innings puntloos. Met één uit in de eerste inning kreeg Damishah Charles vier wijd en stal het tweede honk. Even later probeerde ze het derde honk te bereiken op een klap van Virginie Anneveld richting korte stop Ludmila Kucerkova. Dat bleek een te groot risico, want er volgde een goede aangooi naar het derde honk met een close play tot gevolg. Hoewel de slidende Charles het honk leek aan te raken een fractie voordat ze op haar been werd getikt volgde een uit-call. En daarmee kwam er een einde aan de eerste Nederlandse scoringskans. In de tweede slagbeurt opende Suka Van Gurp met een enorme uithaal en sloeg de bal diep het midveld in. Daar maakte midveldster Natalie Kopicova een schitterende vangbal, waarmee ze Van Gurp van een lead-off homerun beroofde.

Even later was het Eliska Thompsonova die namens Tsjechië goed contact had op een worp van Oranje-starter Ilona Andringa. Met twee uit in de eerste helft van de derde inning sloeg ook zij de bal richting omheining in het midveld. De bal bleef in het veld, maar viel net buiten bereik van midveldster Chantal Versluis op de grond voor een tweehonkslag. Maar Thompsonova bleef achter op het tweede honk.

Virginie Anneveld slaat een punt binnen in de 3e inning. Foto (c) Fred Versluis.

punten

Na twee puntloze innings was het weer tijd voor een Nederlandse rally die dit keer drie punten opleverde. Cindy van der Zanden opende met een line drive honkslag in het linksveld en kwam in scoringspositie na een opofferingsstootslag van Chantal Versluis, waarna Britt Vonk vier wijd kreeg. Van der Zanden en Vonk scoorden even later op een stand-up triple van Damishah Charles, die op haar beurt de thuisplaat passeerde na een honkslag van Virginie Anneveld.

In de eerste helft van de vierde inning reageerde Tsjechië met twee punten. Tereza Jakesova begon met een honkslag en scoorde toen volgende slagvrouw Eva Rendlova de bal vol raakte. Rendlova, die zowel vorig jaar als dit seizoen in de Golden League uitkwam voor DSS, sloeg de bal ver over de omheining in het rechts-midveld voor een 2-run homerun.

Tsjechië kreeg een kans langszij te komen in de zesde inning, nadat Veronika Klimplova en Tereza Jakesova begonnen met honkslagen. Maar de Oranje-verdediging maakte hierna een einde aan deze scoringskans van Tsjechië, bij wie de ook in Nederland bekende Monti Van Brunt dit jaar als derde honk coach fungeert. In 2008 leidde Van Brunt Tex Town Tigers als hoofdcoach naar hun eerste Nederlandse kampioenstitel.

vuurwerk

Chantal Versluis sloeg een homerun in de 6e inning. Foto (c) Fred Versluis.

De Nederlandse slagploeg zorgde letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk in de tweede helft van de zesde inning. Daarin werd meer afstand genomen dankzij twee ferme homeruns op reliever Katelyn Humhej. Suka Van Gurp begon met vier wijd en kon een honk opschuiven na een opofferingsstootslag van Wies Ligtvoet. Karin Tuk, die de inning ervoor verdedigend in de wedstrijd was gekomen als catcher, haalde even later uit en sloeg een 2-run homerun. Met twee uit was het Chantal Versluis die de bal over de omheining sloeg op het verste punt van het veld. De twee klappen zorgden voor vuurwerk dat vanachter het veld werd ontstoken en verhoogden de voorsprong naar 6-2.

Ginger de Weert gooide de zevende inning voor Oranje. Zij kreeg twee snelle nullen via comeback-grounders, maar moest daarna een infield-hit toestaan van pinch-hitter Eliska Stejskalova. Maar de inning (en de wedstrijd) eindigde toen De Weert ook een derde grondbal zelf onschadelijk wist te maken, zodat Oranje ongeslagen naar de finale gaat.

Eindstand Poule X:
Nederland 5-10, Italië 5-8, Groot-Brittannië 5-6, Tsjechië 5-4, Spanje 5-2, Frankrijk 5-0.

Scoreverloop:
Tsjechië 000 200 0 – 2 6 0
Nederland 003 003 X – 6 7 0

Pitchers:
Nederland: Ilona Andringa 5-0-5-0 (6 innings), Ginger de Weert 0-0-1-0 (1 inn.).
Tsjechië: Martina Blahova 2-2-3-0 (3 inn.), Katelyn Humhej 1-1-4-0 (3 inn.).

Slagprestaties Nederland:
Karin Tuk 1.000 (1-uit-1), Virginie Anneveld .667 (2-uit-3), Damishah Charles .500 (1-uit-2), Wies Ligtvoet .500 (1-uit-2), Chantal Versluis .500 (1-uit-2), Cindy van der Zanden .333 (1-uit-3).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019