Nederland keerde vandaag na achttien jaar weer terug in de Europese finale.

EK U12 2019

Tweede plaats voor Nederland op EK U12

Tweede plaats voor Nederland op EK U12

Nederland keerde vandaag na achttien jaar weer terug in de Europese finale.
Nederland keerde vandaag na achttien jaar weer terug in de Europese finale.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

De Nederlandse honkballers zijn op de tweede plaats geëindigd tijdens het Europees kampioenschap voor spelers van twaalf jaar en jonger. Vandaag kwam de ongeslagen serie van Oranje dit EK ten einde. In een bloedstollende finale was titelverdediger Italië met 5-7 te sterk. Door het sterke toernooi voor Nederland eindigt de ploeg van hoofdcoach Peter Herkemij op een knappe tweede plaats, de hoogste eindklassering sinds 2001.

De talentvolle Nederlandse ploeg heeft een enorme sprong gemaakt. De nummer vijf uit 2017 en de nummer vier van vorig jaar keerde vandaag na achttien jaar afwezigheid weer terug in de finale van het U12 Europees kampioenschap. Nederland maakte aanvallend dit toernooi ontzettende indruk met onder meer 54 honkslagen in 23 innings. Daarvan waren er negen goed voor twee honken, werden zeven driehonkslagen geslagen en zelfs vier homeruns.

Otis Ward in actie als startend pitcher.
Otis Ward in actie als startend pitcher.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Maar juist in de finale kwam de Nederlandse trein tot stilstand. De Nederlandse ploeg kwam vandaag tot slechts zes honkslagen. Toch had Nederland alle kansen om de Europese titel te heroveren. Maar driemaal liet Nederland lopers achter op alle honken. De Nederlandse slagploeg werd vooral geholpen door de slechte controle van de Italiaanse pitchers, die vandaag samen dertien keer vier wijd gooiden, drie daarvan met volle honken, en één keer geraakt werper.

Ziekenhuis

Met die geraakt werper werd in de zesde inning Otis Ward hard en ongelukkig getroffen. Ward , die als startend pitcher zijn ploeg door de eerste vijf innings had geloodst, ging neer en moest in het slagperk enige tijd worden behandeld door het toegesnelde medische team. Aanvankelijk leek Ward de wedstrijd te kunnen vervolgen en nam hij plaats op het eerste honk. Vanaf daar kon hij scoren op een tweehonkslag van Keegan Pieternella. Maar op weg van de thuisplaat naar de dug-out zakte Ward in elkaar. Opnieuw werd de wedstrijd langdurig stilgelegd. Uiteindelijk moest de Nederlandse speler door ambulancepersoneel per brancard worden weggevoerd. Na een korte controle kon Ward zich na afloop van de finale weer bij zijn ploeggenoten voegen.

Ward had het vierde punt voor zijn ploeg gescoord om de achterstand te verkleinen tot 4-7. Een punt van Keegan Pieternella na een wilde worp bracht de stand zelfs op 5-7. Maar evenals in de derde en vijfde slagbeurt liet Nederland ook nu lopers achter op alle honken. Een nieuwe kans diende zich aan in de zevende en laatste slagbeurt.

Productie

Keegan Pieternella was ook in de finale aanvallend belangrijk voor Nederland.
Keegan Pieternella was ook in de finale aanvallend belangrijk voor Nederland.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Na een honkslag van Tyrell Mercado en vier wijd voor Tristan Kuijer kreeg Nederland zelfs het gelijkmakende punt op het tweede honk. Even daarvoor was Yilber Contreras dichtbij een zeker binnengeslagen punt. Maar zijn bal werd op miraculeuze wijze gevangen door de Italiaanse derde honkman. Zo behield de Italiaanse titelverdediger zijn voorsprong en werd voor de tweede keer op rij de Europese titel geprolongeerd.

Van het aantal Nederlandse hits nam Keegan Pieternella (3 uit 5) vandaag de helft van de productie voor zijn rekening. Hij sloeg bovendien twee tweehonkslagen. De andere honkslagen kwamen op naam van Yilber Contreras (1 uit 2), Sander van der Meer (1 uit 3) en Tyrell Mercado (1 uit 4). Otis Ward, die als startend pitcher vijf keer drie slag in de eerste vijf innings had gegooid, scoorde twee van de Nederlandse punten. Kimi Verkruijssen hield in de laatste twee innings de Italianen puntloos met twee keer drie slag.

Derde plaats

De Italiaanse honkballers werden voor de derde keer op rij Europees kampioen.
De Italiaanse honkballers werden voor de derde keer op rij Europees kampioen.
Foto: © U12 Baseball – European Championship – Trebic 2019

Het was de eerste keer sinds 25 juli 1993 dat Nederland in de finale van het U12 Europees kampioenschap verloor van Italië. Op die dag waren de Italianen in Livorno met 6-0 te sterk. Het leverde tijdens de tweede editie van het EK de tweede Europese titel op voor Italië. Uiteindelijk zouden de Italiaanse honkballers achtmaal kampioen worden, onder meer in 2017 en 2018. Met de prolongatie van de titel vandaag heeft Italië het totale aantal van negen Europese titels van Tsjechië nu geëvenaard. Geen enkel ander land werd vaker U12 Europees kampioen.

Eerder op de dag zorgde Duitsland voor enorm succes. De Europees kampioen uit 2016 won zijn derde wedstrijd en versloeg met 3-7 negenvoudig kampioen en gastheer Tsjechië om beslag te leggen op de derde plaats. Voor Duitsland, dat vorig jaar nog zesde werd, was het de tweede keer dat de ploeg in de top drie eindigde van het EK. Pitchers Jack Schuman en Jakob Huber stonden in zeven innings maar twee honkslagen toe aan de Tsjechische honkballers. In de wedstrijd om de zevende en achtste plaats was België met 12-15 te sterk voor Hongarije. In de strijd om de vijfde en zesde plaats ging de winst naar Frankrijk, dat met 11-1 won van Rusland.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
ITALIË   1 0 0 3 1 2 0 7 13 1
NEDERLAND 0 0 1 0 2 2 0 5 6 0

Pitchers Italië
Patrik Silva (2 1/3+2 man): 0-1-3-0
Alessandro Gamberini (2 1/3+1 man): 5-5-1-1
Lucciano Munoz (1/3+4 man): 0-2-1-0
Riccardo Mazzanti (2): 3-2-1-0

Pitchers Nederland
Otis Ward (5): 5-0-11-0
Keegan Pieternella (1/3+2 man): 1-1-0-0
Kimi Verkruijssen (1 2/3): 2-0-2-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2019