HB Hoofdklasse

Jason Halman terug in Oranje

Jason Halman terug in Oranje

Jason Halman is terug in de Hoofdklasse en werd op basis van zijn prestaties gelijk geselecteerd voor het World Port Tournament. (Foto: Jan Kruijdenberg)

Je hoort het wel vaker: topsporters die na een aanzienlijke periode van afwezigheid proberen in hun sport terug te keren. In veel gevallen is zo’n terugkeer niet succesvol. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen op die regel. Jason Halman bijvoorbeeld.

Die is na een afwezigheid van maar liefst acht jaar teruggekeerd aan de top van het Nederlandse honkbal.

Net als in zijn debuutjaar in Oranje (2010), toen hij Cuba hoogstpersoonlijk een nederlaag bezorgde, zijn de prestaties van Halman in het slagperk ook nu weer voortreffelijk. Daarom heeft manager Evert-Jan ’t Hoen hem opgenomen in de Oranjeselectie die meedoet aan het World Port Tournament dat van 12 tot 21 juli in Rotterdam wordt gehouden.

Halman – eerder actief voor o.a. L&D Amsterdam en Kinheim – is sinds maart 2019 catcher bij Twins in Oosterhout en momenteel één van de beste slagmensen in de Nederlandse competitie. Hij is – samen met die andere teruggekeerde vaderlandse tophitter (Bryan Engelhardt) – de man die voor de punten moet zorgen. Om een indruk te geven van zijn ‘slagvaardigheid’ : Halman heeft dit seizoen tot nu toe de meeste tweehonkslagen van alle hoofdklassespelers geproduceerd. Dat maakt zijn inzet als designated hitter of pinchhitter voor de hand liggend.

In de kijker spelen

Het World Port Tournament is traditioneel een plek waar veel scouts op afkomen. Niet alleen van grote clubs uit de Verenigde Staten, maar ook van (bijvoorbeeld) verenigingen uit Italië. In een relatief korte periode kan veel (potentieel) talent worden beoordeeld. Transfers van toptalent zijn dus zeker niet uitgesloten.

Voor een ‘oudere’ topper als Halman, hij wordt 30 dit jaar, ligt dat iets anders. Hij kan tijdens het komende WPT vooral zijn enorme talent etaleren voor een breed publiek van honkballiefhebbers.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse