HB Hoofdklasse

Play-off deelnemers in Hoofdklasse officieel bekend

Play-off deelnemers in Hoofdklasse officieel bekend

Max Clarijs sloeg een van de vele homeruns van dit weekend en viert dit met Delano Selassa (Foto: Jan Kruijdenberg)

Met nog één speelronde te gaan in de reguliere competitie van de Hoofdklasse zijn de vier play-off teams bekend. Naast titelfavorieten Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam hebben ook HCAW en Hoofddorp Pioniers zich geplaatst. Voor HCAW is dit het derde jaar op rij dat zij deelnemen aan de play-offs, Hoofddorp keert na een jaar van afwezigheid terug in de top vier.

Quick Amersfoort – L&D Amsterdam

De Amersfoortse ploeg streed in eigen huis op donderdagavond voor de laatste kans op de play-offs. Al in de eerste inning keken zij echter tegen een achterstand aan nadat Sharlon Schoop (double) kon scoren op een veldfout en Gilmer Lampe kon scoren op de opofferingsslag van Kenny Berkenbosch. Quick deed snel iets terug, maar zag de Amsterdammers vervolgens zes runs scoren in de derde inning. Het hoogtepunt van die slagbeurt was de two-run homerun van Max Clarijs. Amsterdam won uiteindelijk met 11-6 en maakte zo een einde aan de play-off aspiraties van Quick.

Op zaterdag ging Rob Cordemans op jacht naar zijn 200ste Hoofdklasse overwinning. In de vierde inning liep hij echter tegen averij op toen Taylor Clemensia (2 RBI) en Rowan van Hoek (1 RBI) met hits teamgenoten over de thuisplaat sloegen. Kenny Berkenbosch bracht zijn ploeg gelijk terug tot 3-2, maar met deze tussenstand verliet Cordemans na vijf innings de heuvel. In de gelijkmakende vijfde slagbeurt trok Amsterdam de stand nog wel gelijk, maar pas in de zesde inning nam het de voorsprong en zo moet Cordemans proberen zijn 200ste win te pakken in het laatste speelweekend van het reguliere seizoen.

Met Kevin Heijstek inmiddels op de heuvel voor Amsterdam kon Rowan van Hoek in de negende inning na zijn lead-off double scoren op een Amsterdamse veldfout. Toch trokken de ploeg van manager Brian Finnegan uiteindelijk aan het langste eind, want Roelie Henrique stal na een vrije loop het tweede honk en scoorde het winnende punt op de walk-off single van Denzel Richardson.

Zondag was de wedstrijd al na drie innings gespeeld. De Amsterdamse slagploeg was in vorm en scoorde, onder leiding van de twee beste slagmannen in de Hoofdklasse van dit seizoen – Denzel Richardson en Gilmer Lampe, negen runs in de eerste drie innings. Richardson staat met een slaggemiddelde van .387 bovenaan in de Hoofdklasse en sloeg 2 uit 4 met twee RBI, maar zag Lampe (.382) dichterbij komen met 3 uit 5 en 4 RBI. Beide spelers sloegen ook nog eens hun vierde homerun van het seizoen en zullen in het laatste weekend van het reguliere seizoen met Dwayne Kemp (.360) uit maken wie de beste slagman van het seizoen wordt. Amsterdam won in Amersfoort met 11-0.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Hoofddorp Pioniers – Curaçao Neptunus

Curaçao Neptunus, dat haar laatste drie wedstrijden in de Hoofdklasse verloor, speelde dit weekend drie close games tegen Hoofddorp Pioniers. Voor de Hoofddorpse ploeg stond op donderdag Lars Huijer op de heuvel, terwijl voor de Rotterdammers Diegomar Markwell startte. Beide starters, de twee starters met de laagste ERAs in de Hoofdklasse, waren fenomenaal op donderdag. Markwell had alleen een lastige eerste slagbeurt, waarin Hoofddorp dankzij vier honkslagen (Raul Jacobs, Tyler Boersma, Joey Eeman en Max Draijer) een 1-0 voorsprong nam. Die voorsprong hield Huijer tot in de zevende inning vol, toen Shaldimar Daantji na zijn infield single en een vrije loop voor Benjamin Dille kon scoren op de honkslag van Quintin de Cuba. Pas toen Huijer na acht innings de heuvel verlaten had, kon Neptunus het verschil maken. In de negende inning scoorde Dudley Leonora na zijn lead-off single op een veldfout de go-ahead run, waarna Gregory Muller nog een insurance run toevoegde met een RBI-single. Neptunus won met 3-1 en Kevin Kelly pakte de win.

Op zaterdag nam Pioniers, mede dankzij een RBI-single van Tyler Boersma, in de derde inning een 3-1 voorsprong. In de middle innings knokte Neptunus zich alsnog langs Hoofddorp. Een RBI-triple van Benjamin Dille in de vierde inning, een two-run homerun van Dwayne Kemp in de vijfde inning en een RBI-single van Tyriq Kemp in de zesde inning hielpen de Rotterdammers aan een 6-3 zege. Het was de zevende overwinning voor Orlando Yntema, terwijl Berry van Driel zijn vierde save van het seizoen pakte.

In de derde wedstrijd waren de werpers oppermachtig. Misja Harcksen en Lars Broersen kwamen nauwelijks in de problemen. Het verschil werd gemaakt in de derde inning toen Jochem Koedijk na zijn lead-off single het tweede honk kon bereiken op een veldfout en kon scoren op de honkslag van Dwayne Kemp. Misja Harcksen had aan één run genoeg om zijn tiende overwinning van het seizoen te pakken, waarmee hij nu samen met Diegomar Markwell bovenaan staat in de Hoofdklasse. Harcksen gooide zeven shutout innings en werd vervangen door Aaron de Groot en Kevin Kelly, die ook niet meer in de problemen kwamen. Kelly pakte zijn negende save van het seizoen en is daarmee Tom Stuifbergen gepasseerd.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Silicon Storks – HCAW

Op donderdagavond speelden beide teams een zeer eenzijdig duel in het Familiestadion in Rotterdam. Luuk Visser sloeg als openingsslagman een infield single en dit zou de enige honkslag zijn die Storks sloeg op het werpen van Chris Pfau (8 IP, 1 H, 8 Ks) en Timo van Ancum (1 IP, 2 Ks). HCAW maakte in de vroege innings tot twee keer toe gebruik van een Haagse veldfout om een 2-0 voorsprong te nemen. Bob van der Meer (triple) scoorde het derde Bussumse punt op een honkslag van Patrick Bok. Drie runs in de vierde en een run in de vijfde inning zorgden ervoor dat de 7-0 eindstand al vroeg op het scorebord stond.

In Bussum nam Storks in de tweede inning een 1-0 voorsprong op de honkslag van Joe Schmook, maar Kaj Timmermans en diens vervangers Arij Franssen en Ian Delemarre kwamen verder niet meer in de problemen, terwijl de Bussumse slagploeg in de late innings uitliep naar een nieuwe ruime overwinning. Oliver van der Wijst (2 uit 4 met 3 RBI) en Ruendrick Piternella (3-run homerun) waren aanvallend de beste HCAW-ers in de 9-1 overwinning.

Op eigen veld was Storks zondag een stuk effectiever dan HCAW. In de zesde inning namen de Hagenaars een 4-0 voorsprong, nadat starter Jurrian Koks zes innings lang oppermachtig was voor Storks. HCAW zette hier in de zevende inning op zijn vervanger drie punten tegenover, maar moest ook toestaan dat Storks direct weer uitliep dankzij een RBI single van Kevin Nieveld en een wilde worp. Diezelfde Nieveld gooide vervolgens 2.2 shutout innings om zijn eerste save van het seizoen te pakken. Storks won met 6-3.

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Twins Oosterhout – DSS

Op papier had Twins voor aanvang van dit weekend nog een kleine kans op de play-offs. Op het veld bleek dat zij hier geen aanspraak op maakten. Tegen de nummer zeven, DSS, werd dit weekend drie keer met ruime cijfers verloren. DSS scoorde maar liefst 43 runs op 46 honkslagen in wat mogelijk de generale repetitie was voor de eerste ronde van de play-downs.

Op donderdagavond gooide Juan Carlos Sulbaran zeven shutout innings, waarin hij slechts twee honkslagen tegen kreeg. Hij lijkt hiermee precies op tijd in vorm te zijn voor het World Port Tournament dat aanstaande vrijdag begint. Aanvallend waren Tommy van de Sanden (3 uit 5 met 2 RBI), Aldi Guzman (2 uit 4 met 2 RBI), Koen Halderman (3 uit 5 met twee doubles) en Tino van Erk (3 uit 4 met 2 RBI) de uitblinkers in de 14-0 overwinning.

In de tweede wedstrijd van het weekend wist Twins aanvallend zes runs te scoren op negen honkslagen, maar dat alles gebeurde nadat DSS in de tweede en de derde inning was uitgelopen naar een 10-0(!) voorsprong. Een three-run homerun van Diamond Silberie en een two-run homerun van Tommy van de Sanden in een 6-run tweede inning en een two-run double van Devano Pieter in een 4-run derde inning waren de hoogtepunten in de 13-6 thuisoverwinning voor DSS.

Meer van hetzelfde volgde op zondag. Met een 3-0 achterstand bracht Jason Halman zijn Twins met een two-run homerun in de eerste inning nog wel terug in de wedstrijd, maar DSS liep uit naar 6-2. Net nadat opnieuw Halman met een RBI single zorgde voor de 6-4 scoorde DSS tien runs in de laatste twee innings. DSS scoorde uiteindelijk dus zestien runs op zestien hits, waarvan er negen geslagen werden door Donny Kuijper, Koen Halderman en Koen Werkman (elk drie).

Box Score (donderdag)
Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

In de komende twee weken ligt de competitie in de Hoofdklasse stil. Dan wordt in Rotterdam het World Port Tournament gespeeld. Op 25 juli begint de laatste speelronde uit de reguliere competitie. Dan wordt de strijd om de eerste en de derde plaats in de Hoofdklasse beslist. De volgende matchups staan dan op het programma:

L&D Amsterdam – Hoofddorp Pioniers
Curaçao Neptunus – Silicon Storks
HCAW – Twins Oosterhout
DSS – Quick Amersfoort

De stand is na dertien speelrondes als volgt:

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse