Honkbal

Italiaanse wolken stapelen zich boven Oranje dromen

Italiaanse wolken stapelen zich boven Oranje dromen

Foto: © 2017 World Baseball Classic, Inc.

Het Nederlands Koninkrijk Team speelt – mits EK-finalist op 15 september – OKT-wedstrijden op 18 en 19 september in Parma en op 20 september in Bologna tegen nu nog onbepaalde tegenstanders binnen het Olympisch Kwalificatie Tournooi. Op 21 september in Bologna ontmoet Oranje dan Zuid-Afrika als kampioen van werelddeel Afrika en tenslotte op 22 september gastheer Italie. Dat land is nu al in het WBSC-programma als nummer 1 ingedeeld, onder voorwaarde dat het vaderland van WBSC-voorzitter Fraccari bij het EK in Duitsland als minstens vijfde eindigt in de rangschikking. In dat geval spelen de Azzurri op 18 september in Parma tegen Zuid-Afrika en tegen onbepaalde tegenstanders op 19 september in Bologna, 20 en 21 september in Parma en op 22 september in Bologna. De onbepaalde tegenstanders worden tussen 6 en 15 september aangewezen door de eindstand van het EK in Bonn en Solingen. Bepaald zijn nu alleen de wedstrijden van Italie en Zuid-Afrika.

De Olympische droom van honkballend Nederland richt zich dus op de laatste wedstrijd van het OKT in Bologna, slechts een week na de EK-finale in Bonn. Komt die droom uit en gaat bondscoach Evert-Jan ’t Hoen met zijn assistenten en zijn spelerskeus volgend jaar naar het door Japan bij de Olympische Spelen 2020 welkom geheten honkbaltournooi of worden zijn spelers – net als afgelopen weekend onze softbalsters bij het EK – op de laatste dag verslagen door Italie? Bij deze denken we ook aan de Under12 selectie van Nederland, die op de laatste dag van hun EK eveneens werd afgetroefd door Italie. Ook bij de European Champions Cup steeg de Italiaanse kampioensclub Bologna naar de gelegenheid van het alles beslissende weekend en versloeg het achter elkaar de twee sterkste clubs van Nederland. Italianen lijken door de eeuwen heen te hebben geleerd in hun hete klimaat verstandig om te gaan met hun energie en op het juiste moment kort en fataal toe te slaan.

Op het veld heeft de Italiaanse bond FIBS dus de wind in de rug, maar de Serie A1 riskeert al weer een club te verliezen. Nummer laatst van vorig jaar Nettuno City kreeg begin dit jaar de helpende hand gereikt door de heen en weer vlinderende zakenman Simone Pillisio. Zoals twee weken geleden hier al gemeld, heeft Pillisio ook het schip van Nettuno verlaten. De club reageerde aanvankelijk sterk met twee overwinningen op San Marino (5-2 en 12-6), maar het afgelopen weekend staakten de buitenlandse spelers en verscheen Nettuno in een fantasie opstelling van louter Italiaanse spelers tegen koploper Bologna. Beide wedstrijden gingen verloren voor de runner-up (1-11 en 2-14), maar het applaus was voor de underdog, waardoor de sfeer opklaarde in stad en stadion. Geruchten doen de ronde, dat de vorige voorzitter bereid is om terug te komen en het schip drijvend te houden tot het eind van het regulier seizoen. Dat bestaat in Italie uit maar 24 wedstrijden, waarvan Nettuno nog maar 4 moet afhandelen met reeds de zekerheid van play-offs. De vraag is alleen of de tweede plaats gered kan worden.

Bij de London Series van MLB beleefde de Italiaanse bond gemengde gevoelens, omdat de Amerikanen voor Londen kozen na zo veel inspanningen van de FIBS om de eerste MLB games in Europa juist te laten spelen in Italie. Vanuit Nederland gezien leek het op een nederlaag van bondsvoorzitter Fraccari, maar binnen Italie hebben veel andere personen en instanties zich ingespannen voor dit project. Het is zoals blogger Mario Salvini voor La Gazzetta dello Sport schreef: “Ik had altijd ervan gedroomd dat MLB voor minstens 1 wedstrijd naar Europa zou komen en dat dat dan in Italie zou gebeuren. Als het in Nederland was gebeurd, dan had ik dat geaccepteerd, maar nu het op een Londens voetbalveld gebeurt, blijven wij thuis!” Alle competitiewedstrijden in Italie gingen dat weekend gewoon door en de media brachten hun items van de Italiaanse velden. In het algemeen besteedden Italiaanse media weinig of geen aandacht aan de Amerikaanse vertoning in Londen.

De enige bekende twee honkbalpublicisten, die wel naar Londen vlogen, waren Maurizio Caldarelli voor La Gazzetta dello Sport en Filippo Fantasia voor Il Giornale, twee landelijke dagbladen. Beide journalisten schrijven ook voor gespecialiseerde website Baseball.it en dat deden ze ook deze keer vanuit Londen. Al voor de eerste wedstrijd tussen Yankees en Red Sox kwamen de drie media uit met reportages uit de Britse hoofdstad. Vooral Fantasia uitte zich lovend over de samenwerking met Seb Visser als perschef van de in Londen wel aanwezige KNBSB. Zo konden de lezers in Italie de gesprekken met de Nederlandse spelers Didi Gregorius en Xander Bogaerts volgen en lazen ze mee over de eerste Europese homeruns in MLB games in Europa. Voor de foto’s bij hun artikels kozen zij ook voor acties door Bogaerts en Gregorius, waarvan ze vertelden dat ze al in Oranje meededen bij het gewonnen WK in 2011 en bij World Baseball Classics. Fantasia interviewde ex-burgemeester Rudolph Giuliani van New York (zie foto). Deze verklaarde ervoor te zijn dat MLB games ook in Rome zullen komen en het idee van een European League te ondersteunen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal