Chris Pfau in actie voor HCAW.

Honkbal

Pfau en Kirkpatrick in actie op WPT

Pfau en Kirkpatrick in actie op WPT

Chris Pfau in actie voor HCAW.
Chris Pfau in actie voor HCAW.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Hoofdklassespelers Chris Pfau (HCAW) en Paul Kirkpatrick (Hoofddorp Pioniers) nemen komende week deel aan het World Port Tournament. De twee pitchers zijn opgenomen in de Amerikaanse selectie van North America, dat voor een belangrijk deel bestaat uit voormalig Major Leaguers.

De Amerikaanse pitcher Pfau leidt momenteel HCAW in onder meer verdiende puntengemiddelde (1.72), overwinningen (8) en strikeouts (95). De Britse international Kirkpatrick behaalde voor Hoofddorp Pioniers de meeste saves (3) en kwam tot dusver tot vijftig keer drie slag en een verdiende puntengemiddelde van 1.80. Het tweetal voegt zich later deze week bij de Amerikaanse selectie, die zaterdag 13 juli het World Port Tournament begint met een wedstrijd tegen het Nederlands Koninkrijksteam.

Het North America-team staat in Rotterdam onder leiding van Greg Frady. De Amerikaan was tussen 2004 en 2014 bondscoach van de Duitse nationale ploeg. Met Duitsland nam hij onder meer deel aan de wereldkampioenschappen van 2007, 2009 en 201 en won hij brons op het Europees kampioenschap van 2010. Frady krijgt op het World Port Tournament een waar keurkorps tot zijn beschikking.

Voormalig Major Leaguers

De meest aansprekende namen zijn de voormalig Major Leaguers Josh Collmenter (2011-2017), Bo Schultz (Toronto Blue Jays en Arizona Diamondbacks, 2014-2016), Cole DeVries (Minnesota Twins, 2012-2013), Dusty Hughes (Minnesota Twins en Kansas City Royals, 2009-2011), Simon Pond (Toronto Blue Jays, 2004) en Anthony Ferrari (Montreal Expos, 2003).

Ook verschillende andere spelers kwamen eerder in actie in het Amerikaanse profhonkbal. Buitenvelder Zeek White speelde dit seizoen nog in de Class A Midwest League. Eind mei werd zijn overeenkomst door Cincinnati Reds na drie jaar beëindigd. Daarmee kwam na vijf seizoenen een einde aan het profavontuur van White. Catcher Zane Chavez speelde tussen 2009 en 2017 negen seizoenen profhonkbal. Dat deed hij onder meer voor de organisaties van Baltimore Orioles en Pittsburgh Pirates. Binnenvelder Darryl George stond vier seizoenen onder contract van Tampa Bay Rays en speelde de afgelopen acht jaar in de Australian Baseball League.

Polen

Andere toevoegingen aan de Amerikaanse selectie zijn de Pool Artur Strzalka en de Belg Sam Buelens. Strzalka werd in 2013 de eerste in Polen opgeleide honkballer, die een contract tekende bij een Major League-organisatie. Hij speelde twee seizoenen in het Rookie-team van New York Yankees. Buelens werd op zijn beurt de tweede Belg met een profcontract, toen hij in 2015 debuteerde voor Toronto Blue Jays in de Dominicaanse zomercompetitie.

Jonah van Bemmelen, die eerder voor UVV (2017) en Pioniers (2016) in de hoofdklasse speelde, maakt eveneens deel uit van de selectie van North America. Van Bemmelen heeft de beschikking over zowel een Amerikaans als Nederlands paspoort.

Selectie North America

Pitchers (12):
Jonah van Bemmelen
Josh Collmenter
Fernando Fernandez-Beltran
Anthony Ferrari
Rusty Huber
Dusty Hughes
Paul Kirkpatrick
Chris Pfau
Bo Schultz
Artur Strzalka
Ross Vance
Cole DeVries

Catchers (2):
Zane Chavez
Michael Varga

Binnenvelders (4):
Nick DiBenedetto
Luis Esteban
Darryl George
Liam Scafariello

Buitenvelders (6):
Sam Buelens
Anthony Buonaiuto
CJ Epperson
Gianfranco Morello
Simon Pond
Zeek White

Technische staf:
Greg Frady – manager
Geoff Freeborn – bench-coach
Scott Cawker – pitching-coach
Kevin Sawatzky – eerste honk-coach
Brent Cooper – bullpen catcher/coach

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal