De loting in Lausanne werd verricht door WBSC-woordvoerder Riccardo Schiroli (links), bestuurslid softbal Tommy Velázquez (midden) en de Nederlandse Naomi Bloetjes.

OKT 2021

Loting verricht voor Olympisch kwalificatietoernooi

Loting verricht voor Olympisch kwalificatietoernooi

De loting in Lausanne werd verricht door WBSC-woordvoerder Riccardo Schiroli (links), bestuurslid softbal Tommy Velázquez (midden) en de Nederlandse Naomi Bloetjes.
De loting in Lausanne werd verricht door WBSC-woordvoerder Riccardo Schiroli (links), bestuurslid softbal Tommy Velázquez (midden) en de Nederlandse Naomi Bloetjes.

Het Nederlands Koninkrijksteam is voor het Olympisch kwalificatietoernooi in Utrecht in een poule ingedeeld met Spanje, Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Dat is vanochtend door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) bepaald tijdens de loting in het Maison du Sport International in Lausanne.

Tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi is van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 juli 2019 in Utrecht voor de acht deelnemers uit Europa en Afrika één ticket beschikbaar voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De laatste keer dat de Nederlandse softbalsters deelnamen aan de Zomer Spelen, was in 2008. Europees kampioen Italië hoopt voor het eerst sinds 2004 terug te keren op de Olympische Spelen.

Nadat de beste zes landen van het vorige week gehouden Europees kampioenschap zich als laatsten hadden geplaatst voor het OKT, vond vandaag de loting voor het Olympisch kwalificatietoernooi plaats. De loting in Lausanne werd vanochtend verricht door de Italiaanse WBSC-woordvoerder Riccardo Schiroli, het Puertoricaanse bestuurslid softbal Tommy Velázquez en de Nederlandse Naomi Bloetjes. Voor de loting voor het OKT waren Europees kampioen Italië en gastheer Nederland als eerste geplaatst in hun poule. De overige teams werden door middel van een loting verdeeld over de twee poules. Daarbij was vooraf bepaald dat de twee Afrikaanse teams niet in dezelfde poule konden worden ingedeeld.

Brons

Door de loting werd het Nederlands Koninkrijksteam vandaag gekoppeld aan Groot-Brittannië, de winnaar van het brons afgelopen weekeinde tijdens het Europees kampioenschap. Tijdens het EK in Ostrava won Groot-Brittannië negen van haar elf wedstrijden, waaronder tweemaal van gastvrouw Tsjechië. Slechts tweemaal eerder bereikten de Britse softbalsters de beste drie op een EK, waarbij ze in 2009 de finale haalden. Ook treft Oranje in de eerste ronde de nationale teams van Spanje en Zuid-Afrika. Spanje werd vorige week vijfde op het EK, de hoogste eindklassering voor het land. Viermaal eerder werd Spanje al vijfde op een Europees kampioenschap.

Tijdens het Europees kampioenschap won Oranje vorige week van Groot-Brittannië (1-8), Spanje (10-0) en Italië (2-6), maar werd de finale met 2-3 verloren van Italië.

In poule B is de kersverse Europees kampioen Italië ingedeeld met Tsjechië, de nummer vier van het EK en Frankrijk, de nummer zes van het EK. De vierde deelnemer uit poule B is Botswana. Dit land werd in mei winnaar van de Africa Qualifier in Zuid-Afrika. In die eindstrijd versloeg Botswana in het Rietondale Stadium in Pretoria de gastvrouw met 8-1. Botswana staat op de 43e plaats op de wereldranglijst. Zuid-Afrika staat in dat klassement op plaats 28. Nog niet eerder nam een Afrikaans softbalteam deel aan de Olympische Spelen.

Super Round

In poule A opent het Nederlands Koninkrijksteam het OKT met een wedstrijd op dinsdag 23 juli om 19.00 uur tegen Zuid-Afrika. Een dag later is Spanje, eveneens om 19.00 uur, de tweede tegenstander, waarna op donderdag 25 juli om 19.00 uur de eerste ronde wordt afgesloten met een wedstrijd tegen Groot-Brittannië. De twee beste teams plaatsen zich voor de Super Round, waarin het Nederlands Koninkrijksteam bij plaatsing voor deze ronde nog twee wedstrijden speelt. De kans is groot dat uit poule B Italië en Tsjechië zich plaatsen.

Bekijk het volledige programma

In de Super Round wordt het onderlinge resultaat uit de eerste ronde meegenomen. Het team dat na de Super Round in drie wedstrijden de meeste wedstrijden heeft gewonnen, kwalificeert zich voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Tickets voor het OKT in Utrecht zijn online te verkrijgen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in OKT 2021