Golden League

Terrasvogels completeert Play-Off kwartet Golden League

Terrasvogels completeert Play-Off kwartet Golden League

Minke Blok scoort voor Twins Oosterhout tegen Sparks Haarlem. Foto (c) Fred Versluis.

De kaarten in de Golden League wat betreft plaatsing voor de play-offs zijn geschud. Op zaterdag werd Terrasvogels de vierde en laatste ploeg die zich verzekerde van een plek in de play-offs. Samen met titelverdediger FysioExpert Olympia Haarlem, Roef! en Sparks Haarlem speelt Terrasvogels vanaf zaterdag 31 augustus in drie opeenvolgende weken in een plaatsingsronde die zal bepalen welke twee teams tegenover elkaar komen te staan in de halve finales van de play-offs. Door de dubbele winst tegen Hoofddorp Pioniers werd Terrasvogels onbereikbaar voor Tex Town Tigers, dat tweemaal nipt na verlenging aan het kortste einde trok tegen Roef! Tex Town Tigers gaat nu, eveneens vanaf 31 augustus, spelen in een promotie/degradatie-poule, net als Hoofddorp Pioniers, Twins Oosterhout en DSS. Dit kwartet krijgt gezelschap van de top-twee uit de Silver League. Koploper Amsterdam Pirates plaatste zich zaterdag als eerste voor deze poule.

Na de onderbreking voor het Europees Kampioenschap in Tsjechië en Polen werd de reguliere competitie in de Golden League zaterdag weer hervat. De top-vier pakte op die dag de volle winst. Een dag later verraste het Talent Team Holland met een overwinning tegen Terrasvogels. De hervatting van de competitie is van korte duur, want die wordt nu voor zeven van de acht ploegen onderbroken voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat van 23 tot en met 27 juli wordt gespeeld op het complex van UVV in Vleuten. De enige ploeg die komend weekeinde wel in actie komt is DSS, dat op zondag inhaalt tegen het Talent Team. De overige teams werken in het weekeinde van 3 en 4 augustus de laatste competitiewedstrijden af in de Golden League, waarin dit seizoen heel wat speelsters met verschillende nationaliteiten in actie zijn gekomen. Wekelijks lijken er nieuwe speelsters bij te komen. Daarna volgt er wederom een onderbreking, maar dan voor de Europese bekertoernooien.

FysioExpert Olympia Haarlem vs. DSS, 8-1, 7-2

Jessie van Aalst sloeg 7-uit-7 voor Olympia Haarlem. Op de foto staat ze aan slag voor Oranje tijdens het EK. Foto (c) Fred Versluis

Koploper Olympia Haarlem kwam tweemaal overtuigend tot winst tegen DSS. In de eerste ontmoeting had de ploeg genoeg aan 4 1/2 inning om het duel winnend af te sluiten. Olympia legde de basis voor de winst in de eerste inning door viermaal te scoren op drie honkslagen, waaronder een puntscorende driehonkslag van Jessie van Aalst en een RBI-double van Mariëlle Vleugels. Van Aalst zorgde in de vierde inning met een honkslag voor nog eens twee punten. De international sloeg 3-uit-3 en miste alleen de homerun om ‘for-the-cycle’ te slaan. Met twee gescoorde en drie binnengeslagen punten was ze verantwoordelijk voor vijf van de acht door Olympia gescoorde punten in het openingsduel. Ilona Andringa gooide het hele duel en stond maar twee honkslagen toe.

In de tweede wedstrijd stond Olympia Haarlem na twee innings met 2-1 voor, maar nam meer afstand in de derde slagbeurt door driemaal te scoren. Ook in dit duel was Jessie van Aalst aanvallend op dreef, want dit keer sloeg ze 4-uit-4 en miste ze alleen de driehonkslag voor de ‘cycle’. De outfieldster, die drie punten scoorde, opende de derde inning met een inside-the-park-homerun en dat bezorgde haar dus wel een ‘cycle’ in de double-header. Dat betekende ook dat Jessie van Aalst zaterdagmiddag 7-uit-7 sloeg, vijfmaal scoorde en vijf punten binnensloeg.

Hoofddorp Pioniers vs. Terrasvogels, 0-3, 1-7

Terrasvogels had een goede middag in Hoofddorp, maar trof in Pioniers ook een tegenstander die prima partij gaf. In het openingsduel maakte de debuterende Amerikaanse werpster Hannah Bandimere een prima indruk, moest zeven honkslagen toestaan, maar hield Pioniers ook van scoren af. Terrasvogels kwam tot negen honkslagen, waaronder drie van de Duitse international Katharina Szalay. Terrasvogels bereikte regelmatig de honken, maar liet ook elf loopsters achter, omdat de verdediging van Pioniers het ook goed deed. De Santpoortse ploeg besliste het duel met twee punten in de tweede inning, waarna een honkslag van Karin Tuk in de zevende slagbeurt het derde punt opleverde. Een domper voor Pioniers was het uitvallen van Susannah Groen, die in de vijfde inning als loopster verkeerd terechtkwam tijdens een pick-off op het derde honk en geblesseerd uitviel.

In de tweede wedstrijd opende Pioniers de score in de eerste inning. Nina Oomes sloeg toen een daverende driehonkslag en scoorde op een honkslag van de debuterende Ierse international Shelbi Graifman. Terrasvogels kwam langszij in de derde inning na een fout en sloeg vervolgens toe met drie punten in zowel de vijfde als zevende inning. In de vijfde beurt kwam Terrasvogels tot vier honkslagen, maar maakte de verdediging van Pioniers ook twee fouten. In de zevende inning kwam de rally tot stand op vier honkslagen. Ook in de tweede ontmoeting liet Katharina Szalay drie honkslagen (en drie punten) noteren, net als Ella Krommendijk.

Sparks Haarlem vs. Twins Oosterhout, 9-3, 10-3

Feline Poot sloeg twee homeruns voor Sparks Haarlem. Foto (c) Fred Versluis.

In het openingsduel keek Sparks Haarlem halverwege de tweede inning tegen een 1-3 achterstand aan, maar Twins Oosterhout kon maar kort van de voorsprong genieten. Sparks Haarlem bracht de achterstand terug naar 2-3 in de derde inning, waarin de volgende drie slagbeurten samen zevenmaal werd gescoord. Nadat Sparks een punt had gescoord in de tweede inning, antwoordde Twins met drie punten in de derde slagbeurt. Twee daarvan kwamen tot stand op een honkslag van Sterre den Duijn, die later zelf scoorde op de debuterende Amerikaanse Nicole Zapotoczny.

In de vierde inning kwam Sparks Haarlem langszij na een driehonkslag van Taisa Kirindongo. Zij scoorde even later zelf na een honkslag van de Venezolaanse international Yuruby Ramirez, die ook het eerste punt al had binnengeslagen. Feline Poot (3-uit-4, drie RBI’s) droeg in deze beurt bij met een puntscorende driehonkslag en sloeg in de zesde inning ook nog een homerun. Die was goed voor twee punten, want haar klap volgde op een driehonkslag van Maxime van Dalen.

In de tweede wedstrijd had Sparks Haarlem aan vijf innings genoeg om tot een ruime overwinning te komen. Met een 1-1 stand kwam Sparks in de tweede inning driemaal tot scoren op een homerun van Maxime van Dalen, waarna een tweehonkslag van Yuruby Ramirez twee punten opleverde in de derde slagbeurt. Twins wist tweemaal te scoren in de eerste helft van de vijfde inning, maar daar volgden vier Sparks-punten op om het verschil op zeven te brengen. Dat gebeurde op een walk-off, 3-run homerun van Feline Poot.

Tex Town Tigers vs. Roef!, 2-3, 4-5

Roef! kwam in beide wedstrijden tegen Tex Town Tigers pas na verlenging tot winst. In het openingsduel verspeelde Roef! tweemaal een voorsprong. Een honkslag van Isa Los zorgde voor het eerste Roef!-punt in de vierde inning, maar TTT kwam langszij in de vijfde inning na een honkslag van Merel Oosterveld. Roef! hernam de leiding in de zesde inning op een opofferingsslag van Isa Los. Maar ook nu bracht TTT de stand weer in balans. Dat gebeurde in de zesde inning toen Britt Vonk een homerun sloeg. De international speelt dit seizoen in de Italiaanse competitie, maar speelde inmiddels ook weer een paar wedstrijden voor de vereniging bij wie ze haar debuut in de hoogste afdeling maakte. Roef! besliste het duel in de achtste inning en wederom was het Isa Los die voor het punt zorgde. Dit keer kreeg ze vier wijd met volle honken. Roef! liet drie loopsters achter, maar nu hield de ploeg de minimale voorsprong vast.

In de tweede ontmoeting werkte Roef! een 3-1 achterstand weg en kwam via punten in de vierde en vijfde inning langszij. Beide teams scoorden eenmaal in de zevende inning, zodat er opnieuw een verlenging volgde. In de achtste inning scoorde tie-break loopster Cindy van der Zanden op een honkslag van Kim Donkers om Roef! op een 4-5 voorsprong te zetten. Voor Tex Town Tigers strandde de Italiaanse Giorgia Fumagalli, die onlangs werd toegevoegd, als tie-break loopter op het derde honk. Bij TTT maakte Lindsey Meadows haar rentree na een lange afwezigheid wegens een hardnekkige blessure, die haar bijna twee seizoenen aan de kant heeft gehouden.

Talent Team Holland vs. Terrasvogels, 5-6, 3-0

Het Talent Team Holland kan terugkijken op een succesvolle double-header zondag tegen Terrasvogels. In het eerste duel werkte de ploeg een 0-3 achterstand weg, kwam langszij, nam een 4-3 voorsprong, maar verloor uiteindelijk nipt met 5-6. De tweede ontmoeting werd met 3-0 in winst omgezet en dat was pas de tweede overwinning van dit seizoen. Lizzie Clarijs sloeg in de eerste wedstrijd drie van de tien honkslagen van Terrasvogels. Haar derde honkslag zorgde voor het zesde punt in de zesde inning waarmee de stand op 5-6 kwam.

In de tweede wedstrijd hield werpster Romy van der Ham Terrasvogels puntloos en stond slechts vijf honkslagen toe. Het Talent Team kwam tot acht hits op twee werpsters. Een honkslag van Tess Remmers zorgde voor het eerste punt in de eerste inning. Dat bleef het enige punt tot aan de zesde slagbeurt. Daarin verdubbelde het Talent Team de voorsprong naar 0-2. Het was wederom Tess Remmers die toen opnieuw voor een puntscorende honkslag tekende tegen de ploeg waar haar moeder (en international) Diana Remmers zeven seizoenen speelde in de jaren tachtig. Een wilde worp zorgde voor een extra punt in de zevende slagbeurt.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League