Manager Michael Duursma spreekt zijn spelers toe.

EK U15 2019

Nederland op EK U15 goed uit de startblokken

Nederland op EK U15 goed uit de startblokken

Manager Michael Duursma spreekt zijn spelers toe.
Manager Michael Duursma spreekt zijn spelers toe.

De eerste tickets voor het volgend jaar te houden wereldkampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger staan de komende dagen in Nettuno op het spel. Acht teams strijden om de Europese U15-titel. In de Italiaanse honkbalstad gaat Nederland op jacht naar het eerste kampioenschap in vijf jaar tijd. Dat begon vandaag al voortvarend met een klinkende 15-0 overwinning op Slowakije.

Met titelverdediger Duitsland en de sterke gastheer Italië in de andere poule, kan Oranje het EK voor spelers van 15 jaar en jonger rustig starten. In de zonnige Italiaanse ochtend kreeg de ploeg van manager Michael Duursma vandaag alle kans om te wennen aan het veld in Nettuno.

In het Steno Borghese stadion sloeg Darnel Collins in de eerste inning de eerste honkslag voor het Nederlands team. Tegen de tijd dat hij in de vierde inning ook zijn tweede hit had geslagen, was de voorsprong voor Nederland al zo groot, dat de wedstrijd kon worden beëindigd. In vier innings tijd had de ploeg van manager Michael Duursma een 15-0 overwinning bij elkaar geslagen.

Geen genade

Met Slowakije kreeg Nederland in zijn eerste wedstrijd geen sterke tegenstander tegenover zich. De ploeg keerde vandaag voor het eerst sinds 2013, toen de ploeg op een achtste en laatste plaats eindigde, terug op het EK U15. De Slowaakse ploeg behaalde met een vierde plaats zijn beste prestatie in 2004. In de overige zeven toernooien eindigde het team vooral in de achterhoede.

En ook tegen Nederland kon Slowakije geen enkel moment aanspraak maken op de overwinning. De Nederlandse honkballers hadden vandaag geen enkele genade met startend pitcher Markus Racik. Nadat hij de wedstrijd was gestart met vier wijd voor Mees Robberse, sloegen Darnel Collins en Gedionne Marlin honkslagen op rij. Op de klap van Marlin liepen de eerste twee punten binnen. Toen Matis Crouwel even later de bal zelfs voor een driehonkslag het rechtsveld in had geslagen, was de voorsprong opgelopen tot 4-0. En kon de arme Racik inrukken.

Mercy-rule

Zijn opvolger Samuel Holeksi kon echter op weinig steun rekenen van zijn veld. Door onder meer vier veldfouten vergrootte Oranje in diezelfde slagbeurt de voorsprong tot 12-0. De ploeg profiteerde daarbij van twee vrije lopen en twee wilde worpen. Na zijn driehonkslag sloeg Crouwel in deze slagbeurt bovendien een tweehonkslag. Voordat Justin Dambruck de tweede Nederlandse driepitter van zijn knuppel af liet gaan.

Verrassend genoeg keerde in de tweede inning pitcher Markus Racik terug op de plaat. Ditmaal was de Slowaakse pitcher beter bestand tegen het Nederlandse slaggeweld. Hij stond in de tweede en derde inning alleen nog een punt toe aan Crouwel, die in de derde slagbeurt zijn tweede tweehonkslag had geslagen. Pas nadat Racik was vervangen, kreeg Nederland de kans om de wedstrijd in vier innings te beëindigen. Op twee pitchers kwamen de laatste twee punten binnen. Nadat de honken door twee keer geraakt werper en vier wijd waren volgestroomd, sloeg Darnel Collins de achtste en laatste honkslag voor zijn ploeg. Op de walk-off honkslag liepen het veertiende en vijftiende punt binnen en kon de mercy-rule in werking treden.

Goed verdedigend spel

Aanvallend leidden Darnel Collins (2 uit 3) en Matis Crouwel (3 uit 4) hun ploeg. Zij brachten samen zeven van de vijftien punten binnen en scoorden vijf runs. Op het pitchen van Kaien Oukes en Djordy Franken kreeg Slowakije slechts twee lopers op de honken. En in allebei de gevallen werd de loper door goed verdedigend spel op de honken uitgeschakeld. Zo bereikte geen enkele tegenstander veilig het tweede honk.

Morgen vervolgt Nederland het Europees kampioenschap in Nettuno met een wedstrijd tegen Oostenrijk. De eerste ronde wordt donderdag afgesloten met een wedstrijd tegen Tsjechië. Beide duels beginnen, evenals de wedstrijd van vandaag, om 10.00 uur. De twee beste teams uit de twee poules plaatsen zich voor de halve finales.

      1 2 3 4  R H E
SLOWAKIJE  0 0 0 0  0 2 4
NEDERLAND 12 0 1 2 15 8 1

Pitchers Slowakije
Markus Racik (4 man): 0-1-3-0
Samuel Holeksi (1): 0-3-3-4
Markus Racik (1): 1-1-1-0
Denis Balogh (2 man): 0-0-0-0
Matej Skerlec (2 man): 0-1-1-0

Pitchers Nederland
Kaien Oukes (2): 3-0-1-1
Djordy Franken (2): 4-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2019