Jesse Holsheimer werd in de wedstrijd tegen Oostenrijk de winnend pitcher.

EK U15 2019

Nederland U15 naar halve finales

Nederland U15 naar halve finales

Jesse Holsheimer werd in de wedstrijd tegen Oostenrijk de winnend pitcher.
Jesse Holsheimer werd in de wedstrijd tegen Oostenrijk de winnend pitcher.

De Nederlandse honkballers hebben op de tweede speeldag van het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger eenvoudig afgerekend met Oostenrijk. In drie innings walste Oranje in het Italiaanse Nettuno met 0-21 over zijn tegenstander heen om zich te plaatsen voor de halve finales. Uitblinker Darnel Collins sloeg de eerste homerun voor zijn ploeg en bracht zes punten over de thuisplaat.

Oostenrijk was in het Steno Borghese stadion vanaf het eerste moment kansloos tegen de Nederlandse ploeg. Tegen de tijd dat de eerste nul was gemaakt, had de ploeg van manager Michael Duursma al een 0-5 voorsprong genomen. En daar bleef het niet bij. Oranje profiteerde vooral van de slechte controle van de Oostenrijkse pitchers, die samen zestien vrije lopen weggaven. Maar de ballen die de slagzone in werden gegooid, werden gretig weggeslagen.

Eerste honkman Mees Robberse (4 uit 4) kwam zelfs tot vier honkslagen, terwijl Darnel Collins twee hits produceerde. Al in de eerste inning sloeg hij de bal weg voor een inside-the-park homerun. Hij deed dat zelfs met volle honken. Mede door die klap had Nederland na de eerste inning een 0-10 voorsprong genomen.

Lijdensweg

In de derde inning maakte Nederland een vroegtijdig einde aan de lijdensweg van Oostenrijk. Een rally met honkslagen van Djordy Franken, Mees Robberse, Gedionne Marlin en een driehonkslag van Paris Aguilera Zayas bracht de eindstand in deze Nederlandse slagbeurt op 0-21. Met negen pitches en twee strikeouts gooide Jesse Holsheimer hierna de wedstrijd in stijl uit. De pitcher van Scimitars had in de derde inning Brandon Herbold opgevolgd, die alleen een honkslag toestond in de eerste inning aan de openingsslagman. Het bleef de enige Oostenrijkse hit van dit duel.

Met de tweede overwinning in twee dagen tijd heeft de Nederlandse ploeg zich als eerste geplaatst voor de halve finales. De komende dagen wacht Oranje nu serieuzere tegenstanders. Morgen speelt Oranje tegen het eveneens nog ongeslagen Tsjechië om de poulewinst. Tsjechië was dit EK eveneens al te sterk voor Oostenrijk (16-1) en Slowakije (0-16). Daarna is titelverdediger Duitsland of de sterke gastheer Italië de tegenstander in de halve finales. Van de afgelopen drie edities werden er twee gewonnen door de Duitse honkballers. Nederland werd in 2014 voor het laatst Europees kampioen.

      1 2 3 R H E
NEDERLAND 10 0 11 21 10 0
OOSTENRIJK 0 0 0 0 1 4

Pitchers Nederland
Brandon Herbold (2): 3-2-1-2
Jesse Holsheimer (1): 2-0-0-0

Pitchers Oostenrijk
Lukas Norek (1): 2-7-4-2
Alexander Resel (2): 0-7-6-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2019