Mees Robberse sloeg vandaag drie hits en en gooide de wedstrijd als pitcher uit.

EK U15 2019

Nederland U15 als groepswinnaar door

Nederland U15 als groepswinnaar door

Mees Robberse sloeg vandaag drie hits en en gooide de wedstrijd als pitcher uit.
Mees Robberse sloeg vandaag drie hits en en gooide de wedstrijd als pitcher uit.

Het Nederlands honkbalteam heeft ook zijn derde wedstrijd gewonnen op het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger. Met een 13-7 overwinning op het eveneens nog ongeslagen Tsjechië werd daarmee vandaag in Nettuno beslag gelegd op de poulewinst.

Na een probleemloze start van het Europees kampioenschap trof Nederland vanochtend zijn eerste tegenstander van formaat. In de eerste twee wedstrijden had Oranje al 36 punten in zeven innings gescoord. Bovendien kregen de pitchers slechts drie honkslagen tegen. Vandaag werden daar dertien runs aan toegevoegd, maar moest Nederland wel voor het eerst alle zeven innings spelen.

Tegenstander Tsjechië bereikte tienmaal de finale van het U15 Europees kampioenschap en veroverde de Europese titel in 2004, 2007 en 2016. Zes keer stonden Nederland en Tsjechië tegenover elkaar in de finale, waar Nederland er drie van won. Onder meer in 2013 en 2014, de laatste Europese U15-titels voor Oranje.

Knokken

In de wedstrijd tegen Nederland kwam de Tsjechische slagploeg vandaag tot slechts drie honkslagen, maar zorgde de ploeg er niettemin voor dat de formatie van manager Michael Duursma in het Steno Borghese stadion in Nettuno tot de laatste inning moest knokken voor de winst.

Nederland scoorde negenmaal in zijn laatste twee slagbeurten.
Nederland scoorde negenmaal in zijn laatste twee slagbeurten.

Nederland kwam vroeg op voorsprong toen de ploeg viermaal scoorde op onder meer driehonkslagen van Gedionne Marlin (eerste inning) en Mees Robberse (tweede inning). Marlin (4 uit 4) en Robberse (3 uit 4) scoorden vandaag samen vijf van de dertien punten voor hun ploeg. Tsjechië verkleinde de achterstand doordat Michal Zelenka (1 uit 3) in de derde en vijfde inning punten binnensloeg. Hij was in de eerste vijf innings de enige Tsjechische speler die een honkslag wist te slaan op de sterke Nederlandse pitchers Stijn van der Schaaf en Sem Nijman.

Kwaliteit

De score liep hierna in korte tijd op van 4-2 naar 9-7. Beide teams scoorden vijfmaal na onder meer negen vrije lopen, waaronder zes met volle honken. Maar met nog eens vier punten in de zesde inning maakte Nederland duidelijk van de twee teams de meeste kwaliteit in huis te hebben. Na rake klappen van Matis Crouwel, Paris Aguilera Zayas en Duncan Beljaards werd de eindstand bepaald op 13-7. Mees Robberse gooide in de laatste twee innings de wedstrijd als pitcher uit en stond voor Nederland geen enkel punt meer toe.

Met de derde overwinning uit evenzoveel wedstrijden gaat Nederland nu ongeslagen door naar de halve finales. Daarin wordt morgen de nummer twee uit de andere poule de volgende tegenstander. Wie dat wordt, wordt vanavond duidelijk. De kans is groot dat Nederland gastheer Italië treft. De Italiaanse honkballers verloren gisteren met 6-8 van het eveneens nog ongeslagen Duitsland. In dat duel scoorde Duitsland zesmaal in de eerste inning.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E
TSJECHIË  0 0 1 0 1 5 0 7 3 1
NEDERLAND 3 1 0 0 5 4 X 13 12 1

Pitchers Tsjechië
Simon Vyklicky (2): 0-1-5-1
David Chvatal (2 1/3): 2-0-2-0
Ondrej Vank (3 man): 0-2-1-0
Jakub Winkler (1/3+3 man): 0-2-1-0
Filip Votava (1/3+1 man): 1-1-0-0
Vit Novy (1): 0-1-3-0

Pitchers Nederland
Stijn van der Schaaf (3 1/3): 3-0-1-0
Sem Nijman (1 2/3): 0-0-0-1
Jaya Achmat (4 man): 0-2-1-0
Jesse Holsheimer (3 man): 0-1-1-0
Mees Robberse (2): 1-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2019