OKT 2021

Ervaren Anneveld: ‘We willen een voorbeeld zijn voor jonge meiden’

Ze heeft al heel wat internationale toernooien gespeeld, maar de Olympische Spelen ontbreken nog op het lijstje van Virginie Anneveld (30). De ervaren speelster van Olympia Haarlem heeft er alle vertrouwen in dat ze met de hechte groep van Oranje het Olympisch toernooi in eigen land kan winnen.

Ervaren Anneveld: ‘We willen een voorbeeld zijn voor jonge meiden’

Virginie Anneveld in actie voor Team Kingdom of the Netherlands Foto (c) Fred Versluis.

Ze heeft al heel wat internationale toernooien gespeeld, maar de Olympische Spelen ontbreken nog op het lijstje van Virginie Anneveld (30). De ervaren speelster van Olympia Haarlem heeft er alle vertrouwen in dat ze met de hechte groep van Oranje het Olympisch toernooi in eigen land kan winnen.

Stilte voor de storm: zo kan je de fase het beste noemen waarin de speelsters van Team Kingdom of the Netherlands momenteel verkeren. De vrouwen van bondscoach Connie Clark genieten na de afsluitende training van donderdag van een vrij weekend, om zich maandag te melden in Utrecht. Vanaf die dag zit het team de hele week in een hotel met maar één missie: het Olympisch Kwalificatie Toernooi winnen in eigen land, zodat deelname aan de Spelen in Tokyo een feit is. Die weg naar winst begint dinsdag met een wedstrijd tegen Zuid-Afrika.

Virginie: hoe staat het met de zenuwen van jou en de ploeg?
“Ik ben eerlijk: die zijn wel aanwezig hoor. We weten al heel lang dat dit onze enige kans is om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen. Al een behoorlijke tijd werken we toe naar dit toernooi en dus is het fijn dat het volgende week eindelijk gaat beginnen. De lange voorbereiding is goed verlopen: we hebben een prima EK gespeeld en iedereen is fit. Maar het omgaan met druk is ook een beetje spannend: het is namelijk alles of niets. Ik voel dat en de anderen ook. Maar we hebben weel zelfvertrouwen en weten wat we kunnen.”

Je speelt al tien jaar in het Koninkrijksteam. Spelen voor Oranje moet ondertussen de normaalste zaak van de wereld voor je zijn?
“Nee, zo zie ik dat zelf niet hoor! Ik speel inderdaad al lang in de ploeg, maar elk toernooi en elke wedstrijd voelt weer speciaal. Ik vind het geweldig om met een groep lekker te trainen en toe te werken naar belangrijke evenementen. Je werkt samen naar doelen toe en als het moment daar is om te presteren, is het super om er vol voor te gaan. Ik heb een WK en een EK in eigen land gespeeld en nu hebben we met het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Utrecht wederom een mooi toernooi om ons te laten zien. Dit zijn de evenementen waar je het allemaal voor doet.”

Virginie Anneveld speelt al tien jaar voor Team Kingdom of the Netherlands (Foto: Fred Versluis)

Het EK deze maand in Tsjechië was lang en zwaar en ook nu moeten jullie vol aan de bak. Is het zwaar om elke dag één wedstrijd te spelen?
“Nee hoor, dat valt wel mee. We zijn super fit en hebben veel wedstrijdritme. Sinds november zijn we al bezig met dit toernooi en we zijn goed voorbereid. We zijn gewend om tweemaal per dag te trainen en volgen natuurlijk het topsportprogramma van NOC*NSF. Onze begeleiding is top: alles is goed voor ons geregeld en we zijn heel dankbaar dat we de op deze manier onze sport kunnen beoefenen. Sommige meiden uit het team werken naast hun sportcarrière of gaan naar school en dat is voor hen soms pittig te combineren. Ikzelf richt me momenteel alleen maar op softbal en leef dus helemaal voor de sport. Ik ben blij met die keuze, want ik heb een hele mooie loopbaan tot nu toe.”

Je hebt al op veel grote podia geacteerd met Oranje in al die jaren, maar één toernooi ontbreekt…
“Ja je doelt uiteraard op de Olympische Spelen! Dat toernooi wil ik dolgraag spelen en ik heb veel vertrouwen in ons kunnen. We spelen al heel lang tegen dezelfde tegenstanders, onze concurrenten hebben weinig geheimen voor ons en daarom denk ik dat we ze allemaal kunnen verslaan. Onze coaches hebben ons ook tactisch goed voorbereid, dus dat zit helemaal goed. Het is nu aan ons om te laten zien wat we kunnen.”

Zijn jullie net zo’n hechte groep als de voetbalsters van Oranje, die we tijdens het WK vaak samen zagen dansen en zingen?
“Veel vriendinnen van me spelen in het team, en we zijn zeker een hechte groep. Ook naast het softbal zien we elkaar. Als het om softbal gaat zijn we bloedserieus maar ook wij kunnen soms helemaal losgaan en dan is het echt een party hoor! Over de vrouwenvoetbalsters gesproken: ik vond het geweldig om te zien hoe alle fans losgingen, hun prestatie was een voorbeeld voor veel jonge meiden. Hopelijk kunnen wij ook zoiets teweeg brengen bij jonge meiden die van softbal houden.”

Oranje kan alle support in Utrecht goed gebruiken om haar Olympische ambitie te verwezenlijken. Tickets voor de wedstrijden op de velden van UVV zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het OKT en kosten slechts € 5,50. Het volledige programma van het OKT vind je hier.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in OKT 2021