Na drie overwinningen liep Nederland vanavond tegen een kostbare nederlaag aan.

EK U15 2019

Nederland U15 uitgeschakeld op EK

Nederland U15 uitgeschakeld op EK

Na drie overwinningen liep Nederland vanavond tegen een kostbare nederlaag aan.
Na drie overwinningen liep Nederland vanavond tegen een kostbare nederlaag aan.

Voor de derde keer deze maand is een Nederlandse ploeg uitgeschakeld door Italië. Nadat eerder het nationale U12-team en de Nederlandse softbalselectie in de finale van hun Italiaanse tegenstander hadden verloren, werd vanavond Nederland in de halve finales van het U15 Europees kampioenschap uitgeschakeld door de Italianen. In het hol van de leeuw won de gastheer door vier veldfouten met 3-5. Een gevoelige nederlaag, want hierdoor loopt Nederland het wereldkampioenschap volgend jaar mis.

Italië keerde twee jaar geleden voor het eerst sinds 2011 terug op het Europees kampioenschap voor spelers van 15 jaar en jonger en maakte met een vierde plaats niet veel indruk. Ook deze editie verloopt het toernooi voor de elfvoudig Europees kampioen moeizaam. Gisteravond waren de Italiaanse honkballers in de wedstrijd tegen het nog puntloze Rusland zelfs dichtbij uitschakeling.

Door een belangrijke driehonkslag waar driemaal op kon worden gescoord, verkleinde Italië gisteren in de negende inning de achterstand tot 11-14. De wedstrijd werd met die cijfers verloren, maar door het onderlinge resultaat met Rusland en Frankrijk plaatste Italië zich ternauwernood voor de halve finales. Daarin werd vanavond afgerekend met het ongeslagen Nederland.

Druk

In eigen huis konden de Italiaanse honkballers vanavond het beste met de druk omgaan. De Curaçaose honkballer Justin Dambruck bracht het Koninkrijksteam in de eerste inning nog wel op voorsprong toen hij met een honkslag zowel Mees Robberse (honkslag) als Darnel Collins (honkslag) over de thuisplaat had geslagen. Maar hierna liet de ploeg van manager Michael Duursma tot tweemaal toe zijn tegenstander ontsnappen.

De Nederlandse defensie begon in de vierde inning voor het eerst barsten te vertonen. Ondanks het sterke pitchen van Kaien Oukes kreeg Italië de kans om de leiding in de wedstrijd over te nemen. De Italiaanse honkballers profiteerden van twee veldfouten. Vooral de tweede Nederlandse veldfout was kostbaar. Korte stop Gedionne Marlin had de kans om na een grondbal de laatste uit van de slagbeurt te maken. Zijn aangooi op het eerste honk was echter niet zuiver, waardoor Italië tweemaal kon scoren. Die fout werd afgestrafd met een tweehonkslag waarop Italië op voorsprong kon komen.

Opluchting

Nederland knokte zich in de vijfde inning terug in de wedstrijd toen Mees Robberse vanaf het derde honk kon scoren op een honkslag van Darnel Collins. Maar gaf hierna opnieuw de wedstrijd uit handen. In de zesde inning struikelde de Italiaan Tommaso Adorni na zijn grondbal op weg naar het eerste honk. Hij zag tot zijn opluchting de aangooi van derde honkman Jayden Mohamed langs het eerste honk schieten. Door twee grondballen kon Adorni opschuiven naar het derde honk, waarna hij op een wilde worp Italië voor de tweede keer dit duel op voorsprong te brengen.

Een vierde Nederlandse veldfout leverde in de zevende inning ook het vijfde Italiaanse punt op. Met Alessandro Ercolani (honkslag) op het tweede honk, verdween opnieuw een aangooi buiten het bereik van de Nederlandse eerste honkman Matis Crouwel. Daarop kon Ercolani vanaf het tweede honk scoren. Het was het vijfde onverdiende punt voor de Italiaanse ploeg, dat daarmee vanavond de finaleplaats op een presenteerblaadje kreeg aangeboden.

Strijd om de derde plaats

Diezelfde Ercolani die het vijfde punt voor Italië had gescoord, hield vanaf de heuvel de Nederlandse slagploeg zes innings lang in bedwang. Hij gooide zeven keer drie slag en stond zes honkslagen toe. Met Mees Robberse (vier wijd) op het eerste honk en geen enkele uit nam Tommaso Adorni in de zevende inning het pitchen over. Hij kreeg de sterkste Nederlandse slagmannen tegenover zich verschijnen. Maar met hooggeslagen ballen van Darnel Collins, Gedionne Martis en Matis Crouwel werd de winst veiliggesteld en keert Italië na lange afwezigheid weer terug op het U15 wereldkampioenschap.

Het Koninkrijksteam rest morgenochtend om 10.00 uur de strijd om het brons. Tegenstander daarin wordt Tsjechië, dat eerder op de dag in de halve finales in vijf innings met 13-2 verloor van titelverdediger Duitsland. De Duitse honkballers spelen morgenavond om titelprolongatie tegen Italië.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
ITALIË    0 0 0 3 0 1 1  5 5 1
NEDERLAND 2 0 0 0 1 0 0  3 6 4

Pitchers Italië
Alessandro Ercolani (6+1 man): 6-3-6-1
Tommaso Adorni (1): 0-0-0-0

Pitchers Nederland
Kaien Oukes (5): 5-1-4-2
Stijn van der Schaaf (1): 0-0-1-1
Djordy Franken (1): 0-0-1-1

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2019