OKT 2021

Maxime van Dalen: ‘Het geloof is er dat we kunnen winnen’

Maxime van Dalen: ‘Het geloof is er dat we kunnen winnen’

Maxime van Dalen speelt deze week met Team Kingdom of the Netherlands het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Utrecht. (Foto: WBSC)

Als klein meisje ging ze graag op de foto met speelsters van Oranje, maar sinds een aantal jaren moet Maxime van Dalen (23) af en toe zelf poseren voor een kiekje met een fan. Als jonkie maar tegelijkertijd ook ervaren speelster hoopt ze van grote waarde te zijn op het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat dinsdag start in Utrecht.

Voor een pas 23-jarige heeft Maxime van Dalen al heel wat meegemaakt. In haar jeugd won ze vele toernooien, in haar geboortestad Alkmaar werd ze ooit uitgeroepen tot grootste sporttalent van de stad en de linkshandige speelster van Sparks Haarlem studeerde een jaar aan de universiteit van Oklahoma City. Ook maakt Van Dalen alweer vijf jaar deel uit van Team Kingdom of the Netherlands. “Het is voorrecht wat ik allemaal meemaak”, zegt de Alkmaarse. “Geïnspireerd door mijn vader en oud-honkballer Peter van Dalen begon ik ooit met softbal omdat ik de sport leuk vond. En nu loop ik al lang mee bij Oranje en staan we aan de vooravond van het Olympisch Kwalificatietoernooi.”

Carrière buiten de lijnen
Kort voor het interview heeft Maxime haar laatste werkdag voor het OKT afgerond. Van Dalen werkt op freelancebasis als ergotherapeut. In het veld probeert ze er alles aan doet om te winnen en buiten de lijnen probeert de international haar cliënten te helpen die kampen met lichamelijke en psychische beperkingen. “De afwisseling tussen sport en werk is heel fijn. Door mijn baan als ergotherapeut kan ik een verloren wedstrijd of foutje persoonlijk ook beter relativeren. Mensen die ik help tijdens mijn werk, kampen namelijk met veel serieuzere issues dan een verloren potje softbal. Ik werk meestal twee dagen per week, zodat ik de baan goed kan combineren met softbal.”

Fantaseren over Tokyo
Dat is maar goed ook, want Maxime en haar teamgenotes hebben enorm lang toegeleefd naar morgen. Team Kingdom of the Netherlands aast na de tweede plaats op het EK voor eigen publiek op winst van het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Hoewel: het woord ‘azen’ is niet helemaal de goede omschrijving. Hunkeren is eerder een term die past bij de speelsters van bondscoach Connie Clark, die allemaal stuk voor stuk dromen van Tokyo. Maxime heeft stiekem al een beetje gefantaseerd over spelen op wat volgens haar ‘het aller hoogste podium’. “Het gaat kriebelen als ik denk aan de Olympische Spelen. Als we het toernooi halen dan wordt iedereen gek van vreugde denk ik.”

Mentaal gebied
Maar Maxime beseft dat zij en haar teamgenotes maximaal moeten presteren om daadwerkelijk volgende zomer af te kunnen reizen naar Japan als deelnemers aan het grootste sportevenement ter wereld. “Het geloof is er dat we kunnen winnen en met de kwaliteiten zit het ook goed. We zijn gegroeid als groep en hebben zo wel qua spel als op mentaal gebied stappen gezet. Softbal is een teamsport, maar je staat toch op je eentje op de homeplate als je moet slaan. De combinatie tussen individuele prestaties en teamspel vind ik heel mooi aan softbal. Ik geniet logischerwijs enorm van een homerun, maar ook van een klap waarmee ik een teamgenoot help door mezelf op te offeren.”

Oranje legioen
Vrienden en familieleden van Maxime reizen allemaal naar Utrecht toe om Team Kingdom of the Netherlands te steunen. De Alkmaarse merkt dat de belangstelling alsmaar toeneemt voor het toernooi en kan niet wachten om te vlammen voor eigen publiek. Hopelijk komt iedereen massaal in het oranje naar Utrecht, dat zou fantastisch zijn. Alle support is welkom, het thuisvoordeel kan doorslaggevend zijn in dit sterk bezette toernooi.”

Oranje kan alle support in Utrecht goed gebruiken om haar Olympische ambitie te verwezenlijken. Tickets voor de wedstrijden op de velden van UVV zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van het OKT en kosten slechts € 5,50. Het volledige programma van het OKT vind je hier.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in OKT 2021