OKT 2021

Olympische droom softbalsters spat uiteen

Olympische droom softbalsters spat uiteen

De teleurstelling was gigantisch bij de speelsters van Team Kingdom of the Netherlands na de tweede nederlaag tegen de Italianen deze zomer (Foto: Jan Kruijdenberg)

Op vrijdagavond streed Team Kingdom of the Netherlands voor de laatste kans op plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Dankzij de nederlaag van een dag eerder tegen Groot-Brittannië moest er vanavond gewonnen worden van Italië. De Italianen bleken echter een maatje te groot en wonnen met 7-4.

Aanvankelijk leek er voor de ploeg van Amerikaanse bondscoach Connie Clark geen vuiltje aan de lucht. Al in de eerste slagbeurt scoorde Oranje vier keer, dankzij RBI honkslagen van Maxime van Dalen, Virginie Anneveld en Jessie van Aalst. In de gelijkmakend slagbeurt opende Italië met twee achtereenvolgende driehonkslagen. Rebecca Soumeru, die van Clark de bal kreeg als startend werpster, kwam dus snel in de problemen en werd direct gewisseld.

https://www.instagram.com/p/B0Y2Iu8Cnjk/

Ginger de Weert werkte zich als vervangster erg knap uit de problemen en met een 4-1 voorsprong kreeg Oranje in de tweede inning opnieuw de kans om te scoren. Ook Greta Cecchetti, werd al snel vervangen en ook diens vervanger – Ilaria Cacciamani – kwam zonder kleerscheuren uit de inning. het kantelpunt in de wedstrijd volgde in de gelijkmakende tweede slagbeurt, toen – net als een dag eerder – een Nederlands veldfoutje aan de basis stond van een grote inning van de tegenstander.

Met twee uit werd de inning door een veldfout verlengd. Italo-Amerikanen Emily Carosone (3-run) en Erika Piancastelli (solo) sloegen back-to-back homeruns om Italië een 5-4 voorsprong te geven. Een inning later sloeg ook derde honkvrouw Giulia Longhi een homerun, deze keer goed voor twee runs. Dit leek het Nederlandse verzet te breken. Wist de slagploeg op Cecchetti, toch niet de minste, in 1.2 innings zeven honkslagen te slaan? Op het werpen van Cacciamani kwamen zij niet verder dan twee honkslagen in 5.2 innings.

Na zeven innings stond er daarom een 7-4 einduitslag op het scorebord. Waar de Italianen morgen om 15.00uur tegen Groot-Brittannie spelen om plaatsing voor de Olympische Spelen, kwam er voor Oranje een teleurstellend vroeg einde aan de Olympische droom.

https://www.instagram.com/p/B0ZECHKBVax/

Omdat de WBSC het toernooi zo ingepland heeft, speelt Oranje morgen om 12.00uur nog tegen Tsjechië om des Keizers baard. Helaas zal het toernooi uiteindelijk voor een aanzienlijk deel de enige kans op plaatsing voor een Olympisch softbaltoernooi. In Parijs (2024) verdwijnen honkbal en softbal weer van het programma om vervolgens in 2028 in Los Angeles hopelijk met Team Kingdom of the Netherlands weer terug te keren.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in OKT 2021