HB Hoofdklasse

Play-offs Hoofdklasse: Neptunus in verlenging langs Pioniers

Play-offs Hoofdklasse: Neptunus in verlenging langs Pioniers

Stijn van der Meer sloeg Curaçao Neptunus met zijn walk-off single naar een 1-0 voorsprong in de best-of-five (Foto: Robert Bos)

Op donderdagavond begonnen de play-offs en play-downs in de Hoofdklasse. Voor het eerst sinds 2009 wordt er weer gespeeld in een best-of-five en de twee favorieten voor de titel namen direct een voorsprong. Waar L&D Amsterdam een overtuigende zege boekte op HCAW, had Curaçao Neptunus tegen Hoofddorp Pioniers elf innings nodig.

Play-offs

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers

In het openingsduel van deze serie raakten starters Diegomar Markwell (7 IP, 2 R, 1 ER, 4 Ks) en Lars Huijer (8 IP, 2 ER, 7 Ks) verstrengeld in een echt pitchersduel. Curaçao Neptunus nam in de tweede inning een 1-0 voorsprong toen Willie Johnson zijn teamgenoot Shaldimar Daantji over de thuisplaat sloeg. Daantji scoorde twee innings later ook het tweede Rotterdamse punt op de honkslag van Jochem Koedijk.

In de vijfde inning kwam Hoofddorp echter knap langszij. Dankzij de tweehonkslag van Joey Eeman kreeg Pioniers tweede en derde honk bezet met één uit. Jorrit Penseel sloeg met een grondbal naar kort het eerste punt binnen en Mark Smit leek de derde nul te worden op een vergelijkbare bal, maar bereikte via een fout het eerste honk en zag Eeman de gelijkmaker scoren.

Een nieuwe veldfout bij Neptunus zorgde voor de grootste scoringskans in de rest van de reguliere innings. Met lopers op twee en drie en nul uit werd Markwell vervangen door Kevin Kelly. De reliever gooide nog wel een keer vier wijd, maar kwam dankzij een strikeout, een force out op de thuisplaat en een popup uit de inning. Naast Kelly, deden ook Angelo Wicklert en Aaron de Groot – twee spelers die met Team Kingdom of the Netherlands naar U23 naar het EK gaan – het goed.

Pas in de elfde inning viel de beslissing in het Familiestadion. Drie vrije lopen zorgden voor volle honken en met twee uit kwam Stijn van der Meer door met de beslissende honkslag: een walk-off single naar het linksmidveld. Neptunus won Game 1 met 3-2.

Box Score

L&D Amsterdam – HCAW

In Amsterdam verliep Game 1 heel anders. Na zes close games onderling in het reguliere seizoen was er in de eerste wedstrijd van de play-offs geen moment sprake van spanning. De Amsterdammers grepen de favorietenrol en stonden na vier innings al met 7-0 voor.

Sharlon Schoop was aanvallend de grote man voor L&D Amsterdam. De korte stop sloeg in de eerste inning al een RBI double naar het rechtsmidveld en sloeg in de vierde inning een vrijwel identieke tweehonkslag, die deze keer goed was voor drie runs.

Op de heuvel was Rob Cordemans oppermachtig. In zeven shutout innings kreeg hij slechts vier honkslagen tegen. Hij gooide maar één keer drie slag, maar de slagploeg van HCAW slaagde er nauwelijks in om hard contact te maken op de worpen van de ervaren werper.

Ook relievers Rifaele en Rietel kwamen niet in de problemen en zo won L&D Amsterdam Game 1 met 8-0.

Box Score

Play-downs

Quick Amersfoort – Silicon Storks

In de eerste wedstrijd van de serie tussen de nummer vijf en de nummer acht van het reguliere seizoen bleek Quick Amersfoort op donderdagavond verreweg de sterkste ploeg. Bryan Engelhardt en Tijmen Takke sloegen homeruns en waren twee van vier spelers bij Quick met twee of meer binnengeslagen punten.

Colin van Laar hervond op de heuvel zijn vorm van het begin van het seizoen en leidde zijn ploeg op weg naar een ruime 15-4 overwinning.

Box Score

Twins Oosterhout – DSS

In Haarlem maakten twee homeruns het verschil in de wedstrijd tussen nummer zes Twins, dat op donderdag thuis speelde in Haarlem, en nummer zeven DSS.

DSS had na zes innings, mede dankzij een two-run single van Tommy van de Sanden, een 4-2 voorsprong. Twins kwam echter langszij via een two-run homerun van Jason Halman. Omdat er na negen innings een 4-4 tussenstand op het scorebord stond, kwamen er extra innings aan te pas om te bepalen wie deze Game 1 zou winnen.

Reliever Koen Postelmans, die al 2.1 inning had gegooid, werkte zich met drie strikeouts knap uit de problemen na de lead-off single van Mitchel Dautzenberg. In de gelijkmakende slagbeurt was het Shurman Marlin die de bal als linkshandige slagman zeer knap in het linksveld over het hek sloeg voor een walk-off homerun.

Box Score

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse