EK U23 2017

Tommy van de Sanden wil met EK-winst terugkeren naar de States

Tommy van de Sanden blikt vooruit op het EK onder 23 en vertelt over zijn ´American dream´.

Tommy van de Sanden wil met EK-winst terugkeren naar de States

Tommy van de Sanden in actie tijdens het WK U23 in 2018 (Foto: WBSC)

De afgelopen maanden was hij belangrijk voor DSS, maar vanaf half augustus leeft Tommy van de Sanden weer voor zijn ‘American dream’. Tussendoor heeft de pas 20-jarige collegespeler van Mineral Area College ook een missie: met zijn teamgenoten van Team Kingdom of the Netherlands U23 in Tsjechië de Europese titel prolongeren.

Het drukke honkballeven van Tommy van de Sanden is deze periode verdeeld over drie kampen. Zaterdag en zondag neemt hij het in de Hoofdklasse met DSS nog op tegen Twins Oosterhout. Maandag vliegt hij met de selectie van Oranje onder 23 naar Tsjechië naar het Europees Kampioenschap voor teams en als de twintiger weer voet zet op Nederlandse bodem, vertrekt hij één dag later alweer naar Amerika. “Het zijn drukke tijden, maar ik geniet van elk moment”, zo vertelt de talentvolle infielder. “Honkbal staat al jaren voor mij op één en ik zie het als een voorrecht om me helemaal op mijn sport te kunnen focussen. En als ik niet aan het honkballen ben, dan focus ik me in de gym op krachttraining. Ik wil steeds weer beter worden.”

Ervaren 20-jarige
De selectie van bondscoach Sidney de Jong doet er in Tsjechië alles aan om de huidige Europese titel te verdedigen en dat moet gebeuren in Praag, waar de wedstrijden van 7 tot 11 augustus op het programma staan. In de sterke selectie zitten zeven spelers die vorig jaar in Colombia het WK speelden en Van de Sanden is één van hen. In 2017 speelde hij als jeugdinternational ook al een WK in Canada en een trip naar Praag is dus allesbehalve nieuw voor de infielder. Speciaal vindt hij het wel. “Het is altijd gaaf om met Oranje op pad te zijn en zeker omdat we een sterke groep hebben. We maken absoluut kans om de titel wederom te winnen.”

Straftraining en kortingen
Van de Sanden beleefde vorig seizoen zijn geslaagde vuurdoop in het Amerikaanse college baseball bij Mineral Area College. Bij het team in Missouri maakte hij zich de Amerikaanse honkbalcultuur zich al snel eigen, en mocht hij alle wedstrijden spelen. Wel moest de jeugdinternational flink wennen aan de andere mentaliteit die er heerst aan de andere kant van de oceaan. “Iedereen is daar zó fanatiek, niet normaal. De coaches zijn heel hard: als we slecht spelen, betekent dit sowieso straftraining en we trainen bijna iedere dag keihard. Sowieso gaan de trainingen en wedstrijden een tandje sneller dan in Nederland.”

Ook in details merkt hij verschillen met de Nederlandse honkbalwereld. “In de Hoofdklasse sloft iedereen tussen de innings door naar de bank, maar in Amerika ben je verplicht te sprinten, anders krijg je op je kloten”, zegt hij grinnikend. Naast het vele studeren en honkballen heeft Van de Sanden weinig vrije tijd. Maar als hij op stap is met zijn teamgenoten, dan wordt dit ook gelijk opgemerkt. “Op college heb je een soort van status en bij restaurants krijgen we soms zelfs korting, dat is bijzonder. Komend seizoen hoop ik weer te vlammen, zodat ik kans maak om gedraft te worden. Prof worden is mijn droom.”

Titelprolongatie
Maar eerst dus die andere missie verwezenlijken: de EK-titel prolongeren met Oranje. Sidney de Jong beschikt onder meer Angelo Wicklert, Aaron de Groot, Tijmen Takke en Julian Rip, die net als Tommy uitkomen op college niveau. “Onze groep is hecht en sterk, we kunnen in Tsjechië hoge ogen gooien. Ik vind het ook een eer om met een ervaren coach als De Jong te mogen werken. Ik kan veel leren van zijn ervaring, bijvoorbeeld over de omgang met de druk tijdens zo’n groot toernooi.”

Bekijk de volledige selectie van Oranje U23.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017