HB Hoofdklasse

Elton Koeiman: 46 jaar en nog steeds aan de top

Elton Koeiman: 46 jaar en nog steeds aan de top

Startend pitcher Elton Koeiman.
Pitcher Elton Koeiman: op 46-jarige leeftijd nog altijd aan de top.
Foto: © Rob Jelsma

Topsport is in Nederland niet direct een bezigheid die je tot op latere leeftijd goed kunt doen. Zo denkt althans het overgrote deel van de Nederlandse bevolking. Tot je 35ste meedraaien aan de top, dan is het eigenlijk wel voorbij.

Het bekendste voorbeeld van het tegendeel is Elton Koeiman van Curaçao Neptunus. Hij is intussen 46 jaar en dit seizoen de oudste actieve speler in de vaderlandse Hoofdklasse.

Elton is pitching coach, maar in de eerste helft van de competitie werd al 15 keer een beroep op hem gedaan om in een wedstrijd op te treden als werper. Tegenwoordig meestal in relief, maar soms ook nog als starter. Gewoon doen wat nodig is.

En doordat hij tot op de dag van vandaag lichamelijk in topconditie is, kan het ook gewoon allemaal. Tijd voor een terugblik op een bijzondere loopbaan die al in 1985 is begonnen.

Veel verschillende verenigingen

De sportieve loopbaan van Elton voerde hem langs diverse verenigingen, in willekeurige volgorde: Jeka, Twins, Neptunus, Sparta/Feyenoord en Hawks. Maar de verbindende factor was steeds Neptunus – zijn huidige club.

Ook al hebben we het hier over één van de topwerpers van Nederland, er verloopt natuurlijk ook wel eens iets minder positief in z’n loopbaan. Zo heeft hij de teloorgang en het daarop volgende faillissement van Sparta/Feyenoord als speler aan den lijve meegemaakt. Ook is hij bij Neptunus in 1998 eens serieus geblesseerd geraakt aan zijn werparm. Goed bedoeld amateurisme leidde niet tot herstel, maar wat nog vervelender is: ‘pijnvrij’ gooien was voor langere tijd nagenoeg onmogelijk. Maar dat probleem is nu gelukkig voorbij.

Mooie momenten

Op mijn vraag iets te vertellen over de mooie momenten uit zijn carrière, komen we al snel tot de conclusie dat specifieke keuzes eigenlijk niet mogelijk zijn. Er is gewoon heel veel op de een of andere manier bijzonder.
We halen er drie uit:

  • De finale van het World Port Tournament 1997
  • De finale van de Europa Cup van 2017
  • De finale van de Europa Cup van 1997

Het World Port Tournament 1997

De finale van dat jaar ging tussen Nederland en het stedenteam van Havana, waar de volledige hoofdmacht van het landenteam Cuba achter bleek schuil te gaan. Dat werd overigens pas duidelijk toen de heren uit het vliegtuig stapten.

Rob Cordemans (tot en met de 3e inning) en Elton Koeiman (vanaf inning 4 tot en met inning 8) gaven leiding aan de verdediging van Nederland en deden dat – met de steun van hun veldspelers- zo goed, dat de vaak zo ongenaakbare wereldkampioen na de 8ste inning op 5-5 stond tegen het kleine Nederland. Enkele kleinigheden zorgden er toen voor dat Cuba nog tweemaal kon scoren en zodoende met 5-7 aan het langste eind trok.

De finale van de Europa Cup 2017

Het jaar waarin Curaçao Neptunus met een zwaar gehavende selectie naar Regensburg (Duitsland) afreisde. Naast Elton waren het vooral Berry van Driel en Diego Markwell die ervoor zorgden dat Neptunus de cup mee naar huis kon nemen.
Elton deed het zware werk door in twee wedstrijden van start te gaan.

De uitsmijter: de finale van de Europa Cup van 1997

Neptunus tegen Nettuno op een veld in Brasschaat dat nauwelijks groot genoeg was voor de gemiddelde Little League wedstrijd. Voor het slaan van homeruns hoefde in het rechtsveld slechts een afstand van 70 meter te worden overbrugd. De wedstrijd had – volgens Koeiman – veel weg van een veredelde pepper game. Toen aan het einde van de wedstrijd de balans werd opgemaakt, stond het aantal homeruns op 14.
Voor Elton was het niet minder dan een totale verrassing dat hij – met sterren als Kohl, Koster, Cordemans en Brauckmiller in de rotatie – toch zijn opwachting kon maken in de wedstrijd.

Door de minimale afmetingen van het veld van Sebo Braves was er weinig eer aan te behalen, maar het was toch zo’n speciale ervaring, dat hij er nog steeds enthousiast over spreekt.

Elton Koeiman anno 2019

Dit seizoen is het de hoofdtaak van Elton om te coachen. Maar als het nodig is, dan staat hij op ieder moment klaar om de taak op de heuvel over te nemen. Meestal gedurende één of twee innings om het stokje daarna weer door te geven.

Verder coacht hij zijn collega’s, zowel de nieuwelingen als de routiniers. In een tijd van specialisten op de werpheuvel is Elton Koeiman zo veelzijdig, dat je hem gerust allround kunt noemen. Op zijn 46ste gewoon nog op de plek waar hij hoort: de top.

En dat zal – als er geen gekke dingen gebeuren – volgend jaar zeker niet veranderen.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse