Nederland versloeg in de finale Italië met 2-0.

EK U16 2019

Nederland U16 prolongeert Europese titel

Nederland U16 prolongeert Europese titel

Nederland versloeg in de finale Italië met 2-0.
Nederland versloeg in de finale Italië met 2-0.
Foto: © Grega Valancic / Princ Softball

Onder leiding van een sterk spelende pitcher Yala Zwakman heeft Nederland gisteravond de Europese titel geprolongeerd tijdens het Europees kampioenschap voor speelsters van zestien jaar en jonger. In Zagbreb sloeg Julia Kwakernaak in de finale tegen Italië de enige twee punten van de wedstrijd binnen. De 2-0 zege op het Softball center PRINC was goed voor de vierde Europese U16-titel voor Nederland.

In de Kroatische hoofdstad bleek de Nederlandse titelverdediger deze week superieur. Acht van de negen wedstrijden werden gewonnen. Alleen Oekraïne was vrijdag met 6-7 verrassend te sterk. Op dat moment had Oranje zich echter al verzekerd van een plaats in de finale. Door de winst eindigde Oekraïne op een vijfde plaats, de hoogste eindklassering voor het land ooit. Het verlies maakte voor Nederland een einde aan een serie van tien overwinningen op rij, die begon op 14 juli 2017 en twee jaar geleden de eerste Europese U16-titel sinds 2011 opleverde.

Pitcher Yala Zwakman in actie.
Pitcher Yala Zwakman in actie.
Foto: © Grega Valancic / Princ Softball

In de eindstrijd trof Nederland gisteravond in Zagreb de nationale ploeg van Italië, dat in de aanloop naar de finale al met 6-1 was verslagen. In dat duel werd Yala Zwakman de winnend pitcher. De speelster van Alcmaria Victrix stond slechts twee honkslagen en één punt toe. Voor de eindstrijd tegen de Italianen mocht ze opnieuw de wedstrijd starten. Het bleek een goede keuze, want andermaal was Zwakman onbespeelbaar voor de Italianen.

Belangrijk moment

Zodoende kreeg Nederland de kans om in de derde inning een beslissende voorsprong te nemen. Met Caressa Schoor (veldfout) en Renske Tellekamp (velderskeus) op de honken sloeg Julia Kwakernaak de bal diep het midveld in. Op haar driehonkslag konden zowel Felix als Tellekamp veilig de thuisplaat passeren. Het bleek een belangrijk moment in de wedstrijd, want Nederland kreeg hierna geen kans meer om de voorsprong uit te breiden.

Nederland kwam in de finale tot zes hits., waaronder twee van Julia Kwakernaak.
Nederland kwam in de finale tot zes hits., waaronder twee van Julia Kwakernaak
Foto: © Grega Valancic / Princ Softball

Maar de voorsprong was wel voldoende voor de winst. Nadat de Italiaanse openingsslagvrouw door een veldfout plaats had genomen op de honken, werden de twaalf daaropvolgende Italiaanse speelsters uitgeschakeld. Pas in de vijfde inning werd Virginia Mambelli (tweehonkslag) de eerste loopster op de honken voor Italië. Hoofdcoach Ilja Hardewijn nam geen enkel risico en verving Zwakman op de plaat. Met succes, want haar vervangsters Robin Verhagen en Isa Zwitzer gaven in de laatste twee innings geen enkele kans meer weg.

Beste slagvrouw

Voor de zesde keer in zeven toernooien plaatste Nederland zich deze week voor de finale van het U16 Europees kampioenschap. Eerder won Nederland al Europese titels in 2007 in het Tsjechische Pilsen, in 2011 in het Belgische Deurne en in 2017 in Ostrava (Tsjechië). Opmerkelijk genoeg stond Nederland tot gisteren nog nooit in de finale tegen tweevoudig kampioen Italië.

Aanvallend blonk deze week Jade Rijgersberg uit. De speelster van Hoofddorp Pioniers was met een slaggemiddelde van .625 de op twee na beste slagvrouw van het toernooi. Julia Kwakernaak (.550) eindigde eveneens binnen de top 10. Yala Zwakman sloot het toernooi af met het laagste verdiende puntengemiddelde (0.45). Daarmee bleef zij haar ploeggenoten Isa Zwitzer (1.11) en Robin Verhagen (1.24) voor. Amy-Lynn Felix (.455) leidde het toernooi in aantal binnengeslagen punten (12) en homeruns (3).

          1 2 3 4 5 6  R H E
ITALIË    0 0 0 0 0 0  0 2 1
NEDERLAND 0 0 2 0 0 X  2 6 1

Pitchers Italië
Maya Milano (5): 5-0-6-1

Pitchers Nederland
Yala Zwakman (4 1/3+1): 3-0-1-1
Robin Verhagen (1): 0-0-1-0
Isa Zwitzer (2/3): 0-0-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U16 2019