Nederland eindigde op het Europees kampioenschap achter gastvrouw Frankrijk op een tweede plaats.

EK dames 2019

Nederlandse vrouwen tweede op eerste EK

Nederlandse vrouwen tweede op eerste EK

Nederland eindigde op het Europees kampioenschap achter gastvrouw Frankrijk op een tweede plaats.
Nederland eindigde op het Europees kampioenschap achter gastvrouw Frankrijk op een tweede plaats.

Het Nederlandse vrouwenteam is als tweede geëindigd tijdens het eerste Europees kampioenschap honkbal voor vrouwen. In het Franse Rouen bleek Frankrijk deze week te sterk voor Oranje. Door het verlies in de finale loopt Oranje het wereldkampioenschap mis.

Na het teleurstellend verlopen wereldkampioenschap van vorig jaar in Florida had het Nederlands honkbalteam een grondige metamorfose ondergaan. Voor het Europees kampioenschap waren maar liefst negen debutanten aan de selectie toegevoegd. Assistent-coach Martin de Koning nam op zijn beurt de taken van manager Elvin Englentina over.

De Koning kreeg in Rouen naast de negen debutanten ook de beschikking over ervaren speelsters als Loes Asmus, die actief was op alle wereldkampioenschappen waar Nederland aan deelnam, Anouk Vergunst, Esther Maliepaard, Famke Gildemacher en Sofie van de Wiel.

Officiële debuut

Nederland won in Rouen twee van haar vijf wedstrijden.
Nederland won in Rouen twee van haar vijf wedstrijden.

De Franse CEB-voorzitter Didier Seminet, tevens voorzitter van de Franse honkbal- en softbalbond, kondigde een jaar geleden de eerste editie van het Europees kampioenschap vrouwenhonkbal aan. Dat toernooi werd door de Europese honkbalbond CEB toegewezen aan zijn eigen land.

Het toernooi bestond uit drie teams. Behalve gastvrouw Frankrijk en Nederland werd ook Tsjechië bereid gevonden om een team samen te stellen. Voor zowel Frankrijk als Tsjechië betekende dit EK het officiële debuut. Nederland nam sinds 2010 al deel aan vijf verschillende wereldkampioenschappen. Op deze toernooien werd in 39 wedstrijden tot dusver viermaal gewonnen.

Vertrouwen

Al op de openingsdag in Rouen werd duidelijk dat Frankrijk haar eerste EK-deelname zeer serieus nam. Met hun voorzitter Seminet als aandachtige toeschouwer was het de ploeg er deze week alles aan gelegen om het vertrouwen van haar voorzitter niet te beschamen. Al in de openingswedstrijd werd woensdag met 3-4 afgerekend met Nederland, dat op papier de grote favoriet was. Dat dit geen toevalstreffer was, bleek al direct later op die dag. Tsjechië werd met 7-30 overtuigend aan de kant gezet.

Ook Nederland wist wel raad met de Tsjechische ploeg. Zowel op donderdag (21-11) als vrijdag (4-17) had Oranje slechts vijf innings nodig om de winst te pakken. Met name Anouk Vergunst bleek in deze wedstrijden belangrijk. Zij sloeg met vier honkslagen in de twee duels zes punten binnen en scoorde viermaal. In de eerste wedstrijd sloegen zowel Esther Maliepaard als Famke Gildemacher elk drie ploeggenoten over de thuisplaat. De overwinningen waren de respectievelijk vijfde en zesde ooit voor Oranje.

Eindstrijd

Nederland stond dit toernooi voor het eerst onder leiding van manager Martin de Koning.
Nederland stond dit toernooi voor het eerst onder leiding van manager Martin de Koning.

Waar Tsjechië geen enkele problemen opleverde, bleek Frankrijk deze week een maatje te groot. In de tweede wedstrijd tegen Frankrijk leek Nederland donderdag aanvankelijk nog wel revanche te nemen. Oranje had bij het ingaan van de tweede helft van de vierde inning een 9-1 voorsprong. Frankrijk knokte zich echter knap terug en trok via onder meer zes runs in zowel de vierde als vijfde inning alsnog de winst met 15-10 naar zich toe.

In de eindstrijd troffen Nederland en Frankrijk elkaar gisteren voor de derde keer in een week tijd. Maar in het bijzijn van ruim vierhonderd toeschouwers lukte het Nederland in het stadion van van de Franse honkbalclub Rouen Huskies opnieuw niet om te winnen van de sterke Franse vrouwenploeg. Ondanks het sterke optreden van pitcher Loes Asmus (7-2-5-3), die het gehele duel stand hield. Winke Verdick (honkslag) opende in de eerste inning de score op een hit van Anouk Vergunst. Via punten in de eerste en derde inning draaide Frankrijk de 0-1 achterstand om in een 3-1 voorsprong. Dat werd zelfs 5-1 in de vierde inning na twee Nederlandse veldfouten.

Individuele prijzen

Famke Gildemacher (vier wijd) verkleinde het verschil in de zesde inning tot 5-2 nadat zij kon scoren door een wilde worp. Na geraakt werper voor Cherise Stravers kreeg Nederland met Anouk Vergunst in de zevende inning een nieuwe kans om de achterstand te verkleinen. Maar op het pitchen van Melissa Mayeaux, die in de Verenigde Staten speelt voor Miami Dade College, sloeg Vergunst de bal in een dubbelspel. Daarmee sleepte Frankrijk de allereerste Europese titel in de wacht. Door het verlies loopt Nederland voor het eerst sinds haar debuut in 2010 het WK mis. Volgend jaar mag Frankrijk Europa verdedigen op de mondiale titelstrijd. Nederland kan zich nu focussen op het eerstvolgende Europees kampioenschap.

Bij de prijsuitreiking ging Frankrijk eveneens met alle individuele prijzen aan de haal. Raina Hunter (.700) werd uitgeroepen tot beste slagvrouw. Zij kwam eerder uit in de Golden League en maakte samen met Melissa Mayeaux bovendien deel uit van de nationale softbalploeg tijdens het Europees kampioenschap en het Olympisch kwalificatietoernooi vorige maand. Camille Foucher (0.00) werd de beste pitcher. Marjorie Brunel werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speelster. In de finale sloeg Brunel (2 uit 3) twee van de vijf Franse punten binnen.

Bijzondere prestatie

Isabelle Markies aan slag voor Nederland. Kim Schindeler staat on deck.
Isabelle Markies aan slag voor Nederland. Kim Schindeler staat on deck.

Brunel kreeg daarmee de voorkeur boven Anouk Vergunst (.533), die dit toernooi zowel de meeste honkslagen (8) had, als de meeste punten binnen (8). Sofie van de Wiel (.444) leidde het toernooi in aantal keren geraakt werper (5). Aanvallend kwam ze tot tien gescoorde punten, de meeste van de Nederlandse ploeg. Esther Maliepaard wist dit toernooi van alle deelnemers de meeste honken te stelen. Ze was negen keer succesvol in tien pogingen. Famke Gildemacher was één van de vijf pitchers dit EK met vijf strikeouts.

Winke Verdick (.333) zorgde voor een bijzondere prestatie. Als openingsslagvrouw kwam ze in alle wedstrijden in haar eerste slagbeurt direct op de honken. In vier van de vijf gevallen met een honkslag, waarvan eenmaal zelfs een driehonkslag. Ook debutanten Floor Wessels (.300) en Cherise Stravers (.231) speelden een sterk toernooi. Stravers scoorde op het EK zevenmaal en sloeg één van de Nederlandse hits in de finale.

Uitslagen:

Nederland – Frankrijk: 3-4
Tsjecië – Frankrijk: 7-30 (3 innings)
Nederland – Tsjechië: 21-11 (5 innings)
Frankrijk Nederland: 15-10
Tsjechië – Nederland: 4-17 (5 innings)
Frankrijk – Tsjechië: 18-12

Frankrijk – Nederland: 5-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK dames 2019