ROEF! was in alle twee de wedstrijden te sterk voor Sparks Haarlem.

Golden League

ROEF! wint reguliere competitie Golden League

ROEF! wint reguliere competitie Golden League

ROEF! was in alle twee de wedstrijden te sterk voor Sparks Haarlem.
ROEF! was in alle twee de wedstrijden te sterk voor Sparks Haarlem.
Foto: © Fred Versluis

ROEF! is voor het eerst in de historie winnaar geworden van de reguliere competitie in de Golden League. De softbalploeg uit Moergestel, bezig aan pas haar derde seizoen op het hoogste niveau, versloeg gisteren tweemaal Sparks Haarlem om niet alleen de eerste plaats op te eisen, maar bovendien een ticket voor één van de Europese clubtoernooien in de wacht te slepen. Op de laatste speeldag van de reguliere competitie won ook nummer twee FysioExpert Olympia Haarlem tweemaal, terwijl DSS met winst op hekkensluiter Twins Oosterhout de Oosterhoutse ploeg definitief veroordeelde tot de laatste plaats.

In de week na de voorlaatste reguliere speelronde maakte de Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB vorige maand bekend dat Talent Team Holland zich had teruggetrokken uit de Golden League. Door het drukke programma van het nationale team en van de Golden en Silver League was het voor het talententeam niet mogelijk meer om alle wedstrijden te spelen.

Talent Team Holland won dit seizoen tweemaal, van Hoofddorp Pioniers en van Terrasvogels. Die nederlagen voor deze twee teams zijn nu niet meer geldig. Het besluit over het terugtrekken van Talent Team Holland zorgde zowel bovenin als onderin het klassement voor een verschuiving. Koploopster FysioExpert Olympia Haarlem had al wel tweemaal tegen Talent Team Holland gespeeld. Nummer twee ROEF! nog niet. Door het wegvallen van de vier winstpunten voor titelverdedigster Olympia Haarlem klom ROEF! op naar de eerste plaats. Datzelfde gebeurde ook onderin het klassement, waarbij Twins Oosterhout haar vier winstpunten moest inleveren en zodoende terugzakte naar de laatste plaats in het klassement. Die plek werd bezet door DSS, dat nog twee wedstrijden voor de boeg had tegen Talent Team Holland.

Play-Offs

Vreugde bij de speelsters van ROEF! na het behalen van de eerste plaats en een ticket voor één van de Europese clubtoernooien.
Vreugde bij de speelsters van ROEF! na het behalen van de eerste plaats en een ticket voor één van de Europese clubtoernooien.
Foto: © ROEF!

De koppositie werd gisteren door ROEF! in stijl verdedigd. Elfvoudig landskampioen Sparks Haarlem werd op het Noordersportpark in twee wedstrijden verslagen. Daarmee heeft ROEF! zich als nummer één geplaatst voor de Play-Offs van de top 4. Die gaan van start op zaterdag 31 augustus. Op drie zaterdagen spelen nummer 1 ROEF!, nummer 2 Olympia Haarlem, nummer 3 Sparks Haarlem en nummer 4 Terrasvogels nog een halve competitie. Vanaf zaterdag 21 september wordt volgens het page systeem gespeeld om twee plaatsen in de Holland Series.

Tex Town Tigers, Hoofddorp Pioniers, DSS en Twins Oosterhout liepen vorige maand de Play-Offs voor de top 4 al mis en spelen vanaf zaterdag 31 augustus met de twee beste teams uit de Silver League verder om lijfsbehoud op het hoogste niveau. Dit zijn Amsterdam Pirates en Quick Amersfoort geworden. Met negentien overwinningen in 28 wedstrijden werd de ploeg uit Amsterdam winnaar van de Silver League. Quick Amersfoort won één wedstrijd minder en eindigde in punten op gelijke hoogte met Neptunus en Euro Stars, maar mag door het betere onderlinge resultaat nu alsnog voor het eerst in de clubhistorie in de Play-Offs spelen om promotie naar het hoogste niveau.

Sparks Haarlem – ROEF!

In de eerste wedstrijd tussen Sparks Haarlem en ROEF! leidde Rachael Knapp (6-0-4-0) met een complete wedstrijd de bezoeksters naar een 2-6 winst. Logan Moreland opende in de vierde inning de score met een solohomerun. En nog in diezelfde inning nam ROEF! een 0-2 voorsprong. In de zevende inning sloeg international Cindy van der Zanden twee punten binnen om de voorsprong op 0-6 te brengen. De tweepunten-homerun van Suka van Gurp in de tweede helft van de zevende inning bracht de bezoeksters niet meer in de problemen.

Ook in de tweede wedstrijd had de slagploeg van Sparks Haarlem geen antwoord op de pitchers van ROEF! Marjolein Merkx en Kim Horsten stonden samen slechts drie hits toe. Aan de kant van ROEF! was dat een heel ander verhaal. Op vijf hits werd al direct in de eerste slagbeurt vijfmaal gescoord. Een grandslam-homerun van Elizabeth Snow vergrootte die voorsprong een inning later zelfs tot 0-9. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en kon het duel met een 1-11 eindstand na vier innings worden beëindigd.

Sparks Haarlem – ROEF!: 2-6
Sparks Haarlem – ROEF!: 1-11 (4 innings)

FysioExpert Olympia Haarlem – Terrasvogels

Even verderop hield FysioExpert Olympia Haarlem de hoop op de eerste plaats in de reguliere competitie levend met een dubbele zege op Terrasvogels. Op het Nol Houtkamp Sportpark in Haarlem leidde Ilona Andringa (5-0-1-0) haar ploeg naar een 7-0 shut-out in het eerste duel. Olympia Haarlem scoorde al driemaal in de eerste inning en keek hierna niet meer achterom. Brenda Beers (2 uit 2) en Dinet Oosting (2 uit 3) sloegen samen vijf van de zeven punten binnen.

Het tweede duel leverde meer spanning op, maar opnieuw ging de winst naar Olympia Haarlem. Terrasvogels nam in de vierde inning een voorsprong toen Karin Tuk met haar tweehonkslag twee punten binnensloeg. Even daarvoor had Eva Voortman op de plaat pitcher Mariëlle Vleugels afgelost. Na de tweepitter van Tuk gooide Voortman de deur in het slot en gooide ze in het restant van het duel nog eens tien strikeouts. Dat gaf haar ploeg de kans om terug in de wedstrijd te komen. Vier hits in de zesde inning maakten een verlenging noodzakelijk. Daarin scoorde Voortman in de achtste inning zelf het winnende punt. Zij kon scoren op een walk-off honkslag van Dinet Oosting.

FysioExpert Olympia Haarlem – Terrasvogels: 7-0
FysioExpert Olympia Haarlem – Terrasvogels: 3-2 (8 innings)

Hoofddorp Pioniers – Tex Town Tigers

In de wedstrijden tussen Hoofddorp Pioniers en Tex Town Tigers stond er zaterdag niet veel meer op het spel. De softbalsters uit Enschede waren al zeker van de vijfde plaats, terwijl de promovendus uit Hoofddorp knap de zesde plaats had veiliggesteld. In Hoofddorp deelden de twee teams de punten. Onder leiding van Christina Biggerstaff won Hoofddorp Pioniers het eerste duel met 4-3. Het winnende punt werd pas gescoord in de achtste inning. Rose Mwaro kon de winst binnenlopen na een opofferingsslag van Quilen Dirksz.

In het tweede duel waren de rollen omgedraaid. Nadat Tex Town Tigers in de vijfde inning een 3-0 achterstand had omgedraaid in een 3-4 voorsprong, scoorde de ploeg nog eens tweemaal in de zevende inning voor de 3-6 winst.

Hoofddorp Pioniers – Tex Town Tigers: 4-3 (8 innings)
Hoofddorp Pioniers – Tex Town Tigers: 3-6

DSS – Twins Oosterhout

Voor DSS en Twins Oosterhout stond er op de laatste speeldag van de reguliere competitie nog heel wat op het spel. De Haarlemse ploeg had met vier overwinningen twee punten voorsprong op promovendus Twins Oosterhout. Die voorsprong verdween doordat de softbalsters van Twins Oosterhout zaterdag de eerste wedstrijd met 5-8 wonnen. Door drie hits nam Twins al in de tweede inning een 0-3 voorsprong. Anne Ketelaar sloeg in deze slagbeurt twee ploeggenoten over de thuisplaat. Bij een 2-4 voorsprong scoorden de bezoeksters nog eens viermaal in de zevende inning. Dat bleek voldoende voor de winst.

In een directe strijd om de zevende plaats ontsnapte DSS later op de middag alsnog. Voor de tweede keer deze dag nam Anna-Be Bartels als startend pitcher plaats op de plaat. En opnieuw maakte zij de volledige zeven innings vol. Maar ditmaal kon zij als winnend pitcher de wedstrijd verlaten. DSS scoorde runs in de eerste, vijfde en zesde inning. Het punt van Sophie Bugter in de zesde inning, na een honkslag van Lorraine Kieft, bleek beslissend. Twins Oosterhout kreeg in de zevende inning nog wel de gelijkmaker in scoringspositie, maar slaagde er niet meer in om de wedstrijd in evenwicht te brengen. Daarmee verzekerde DSS zich, voor Twins Oosterhout, van de zevende plaats.

DSS – Twins Oosterhout: 5-8
DSS – Twins Oosterhout: 3-2

Eindstand reguliere competitie Golden League

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Golden League