Shaldimar Daantji sloeg tegen Hoofddorp Pioniers twee homeruns.

HB Hoofdklasse

Neptunus en Amsterdam naar Holland Series

Neptunus en Amsterdam naar Holland Series

Shaldimar Daantji sloeg tegen Hoofddorp Pioniers twee homeruns.
Shaldimar Daantji sloeg tegen Hoofddorp Pioniers een inside-the-park homerun.
Foto: © Rob Jelsma

De twee grote favorieten voor de titel in de Hoofdklasse hebben zich dit weekend via sweeps geplaatst voor de Holland Series. Curaçao Neptunus versloeg Hoofddorp Pioniers en L&D Amsterdam was te sterk voor HCAW. Bij de onderste vier heeft Twins Oosterhout zich inmiddels veilig gespeeld via een sweep tegen DSS.

Play-offs

Curaçao Neptunus – Hoofddorp Pioniers

Na een spannende wedstrijd op donderdag, waarin de titelverdediger pas in de verlenging won van Pioniers, stond het ook op zaterdag in Hoofddorp na zeven innings nog 1-1. Starters Orlando Yntema en Paul Kirkpatrick waren oppermachtig, maar in de achtste inning moest de Brit toch zijn meerdere erkennen in de Rotterdamse slagploeg. Met volle honken sloeg Benjamin Dille met zijn honkslag twee runs over de thuisplaat. Jochem Koedijk (single) en Willie Johnson (sac fly) sloegen nog eens twee runs binnen en zo liep Neptunus toch nog uit naar een comfortabele voorsprong. Shaldimar Daantji zette met zijn RBI-single in de negende inning de 6-1 eindstand op het scorebord.

Op zondag was er weinig sprake van spanning. De werpers van Neptunus, met aan het hoofd starter Misja Harcksen, kregen in negen innings slechts drie honkslagen tegen. Met een 2-0 voorsprong, mede tot stand gebracht dankzij de inside-the-park homerun van de snelle Shaldimar Daantji – werd er in de vijfde inning een definitief gat geslagen. In die slagbeurt scoorden de Neptunianen zes runs op vier honkslagen, waaronder RBI doubles van Dudley Leonora en Shaldimar Daantji. Neptunus won uiteindelijk met 8-0 en krijgt in de Holland Series de kans om de titel opnieuw te prolongeren.

Beelden van de wedstrijd van zondag, gemaakt door de NOS, vind je hier.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

L&D Amsterdam – HCAW

In deze play-off serie was de slagploeg van HCAW duidelijk niet opgewassen tegen de sterke pitching van L&D Amsterdam. Op zaterdag bleef HCAW dankzij starter Kaj Timmermans nog lang in de wedstrijd. In de achtste inning liepen de Amsterdammers echter uit van 0-1 naar 0-3 via RBI-singles van Denzel Richardson en Kenny Berkenbosch.

Kevin Heijstek gooide een complete game shutout voor de Amsterdammers, waarin hij slechts twee honkslagen tegen kreeg.

Een dag later leek HCAW voor het eerst in de serie te scoren en op voorsprong te komen, maar Ruendrick Piternella werd na zijn tweehonkslag na zijn head first op de thuisplaat uitgegeven door de plaatscheidsrechter. Niet veel later maakte Amsterdam dankbaar gebruik van twee Bussumse veldfouten en scoorde de ploeg van manager Brian Finnegan vier runs. Sharlon Schoop en Kenny Berkenbosch sloegen met honkslagen in deze inning twee runs binnen, de andere twee runs scoorde toen een poging tot een dubbelspel mislukte.

In de zevende inning kwam Ruendrick Piternella toch over de thuisplaat. Deze keer sloeg hij een solo homerun om HCAW weer iets dichterbij te brengen. Een sacrifice fly van Gilmer Lampe zorgde er echter voor dat de marge weer vier werd. Closer Tom Stuifbergen gooide een snelle en goede negende inning en maakte zo een einde aan de wedstrijd.

De Holland Series gaan ook in 2019 tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam. Voorlopig staat de eerste wedstrijd van deze Holland Series gepland voor donderdag 22 augustus, maar omdat beide series in de play-offs in drie wedstrijden beslist werden, wordt er nog gekeken of de Holland Series een week eerder kunnen starten.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Play-downs

Twins Oosterhout – DSS

Op beide dagen nam Twins dit weekend al vroeg een ruime voorsprong, die niet meer uit handen werd gegeven. Jason Halman was aanvallend de grote man aan de zijde van de Oosterhoutse ploeg. Sloeg hij op donderdag al een belangrijke homerun? Ook in Game 2 en Game 3 sloeg hij de bal over het hek. Hij sloeg dit weekend zes honkslagen in zeven slagbeurten en sloeg daarmee acht runs over de thuisplaat. Halman eindigde de serie met een slaggemiddelde van .727 en Twins won Game 2 met 9-5 en Game 3 met 11-1.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Quick Amersfoort – Silicon Storks

De spannendste wedstrijden werden dit weekend gespeeld in de enige serie die ook na het EK U23 nog doorgespeeld wordt. Quick en Storks speelden twee one-run games en wonnen beiden één wedstrijd.

Op zaterdag stond het in Den Haag na achtenhalve inning nog 6-4 voor Quick Amersfoort, maar in de negende slagbeurt greep Storks de laatste kans. Giovanny Perez sloeg Storks met zijn double naar 6-5 en scoorde vervolgens zelf op de honkslag van Luuk Visser de gelijkmaker. Quick leek even later het winnende punt te kunnen voorkomen, maar de aangooi naar om het inning-ending dubbelspel af te ronden, bleek foutief en zo scoorde Visser het winnende punt voor de 7-6 walk-off overwinning.

Silicon Storks viert de walk-off overwinning (Foto: Jan Kruijdenberg)

Een dag later nam Quick opnieuw een ruime voorsprong en zette de Haagse ploeg wederom een comeback in. Van 7-0 werd het 7-6 en van 9-6 werd het 9-8, maar relievers Mark Kolner en Taylor Clemensia gooiden de wedstrijd in het slot. Zo nam Quick een 2-1 voorsprong in de best-of-five.

Box Score (zaterdag)
Box Score (zondag)

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse