Parma Clima was tweemaal te sterk voor titelverdediger UnipolSai Bologna.

Honkbal

Italiaanse kampioen start Play-Offs met verlies

Italiaanse kampioen start Play-Offs met verlies

Parma Clima was tweemaal te sterk voor titelverdediger UnipolSai Bologna.
Parma Clima was tweemaal te sterk voor titelverdediger UnipolSai Bologna.
Foto: © Lauro Bassani – PhotoBass

De Italiaanse Play-Offs zijn vrijdag begonnen met twee thuisnederlagen van de Italiaanse en Europese kampioensclub UnipolSai Bologna. De torenhoge favoriet ging in het Gianni Falchi stadion twee keer ten onder tegen Parma Clima, dat na de European Champions Cup was afgezakt van de tweede naar de vierde plaats in het klassement van de Italiaanse Serie A1. Na afloop van de Play-Offs start de Italiaanse ploeg met de laatste voorbereiding op het Europees kampioenschap. Daarvoor reist de ploeg op uitnodiging van de Spaanse honkbalbond af naar Barcelona.

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Spaanse honkbalbond wordt Barcelona de plaats van handeling voor vier oefenwedstrijden tussen de nationale honkbalploegen van Italië en Spanje. Dat gaat gebeuren van 1 tot en met 4 september in de stadions van Sant Boi en Viladecans. De Italiaanse honkbalcompetitie duurt tot minimaal 20 augustus en uiterlijk tot 24 augustus, hetgeen dus tijd genoeg overlaat voor de nationale ploeg om zich voor te bereiden op de reizen naar Barcelona in augustus en naar Bonn voor het EK, dat daar begint op 7 september.

Frankrijk en Duitsland oefenen in Japanse sferen. Die Mannschaft onder leiding van hun Belgische bondscoach Steve Janssen reist op 19 augustus naar Japan voor een programma dat duurt tot de terugreis op 1 september. De Franse haantjes spelen in het kader van het France International Baseball Tournament van 28 augustus tot en met 1 september vijf wedstrijden tegen een Japanse selectie in Rouen, Montigny en Senart.

Meest schokkende nieuws

Scheidsrechter Fabrizio Fabrizi tijdens het World Port Tournament.
Scheidsrechter Fabrizio Fabrizi tijdens het World Port Tournament.
Foto: © Kotaro Nagata

In de Italiaanse competitie startte UnipolSai Bologna vorige week in eigen huis met twee nederlagen tegen Parma Clima. Afgelopen vrijdag liep de thuisnederlaag op tot 3-10 en op zaterdag beperkte deze zich tot 3-6. De andere halve finale van de Italiaanse competitie gaat tussen nummer twee Sipro Nettuno City en nummer drie Republic San Marino. Ook daar bood het thuisvoordeel geen garantie op succes: 3-6 en 5-8. Deze week gaan de Italiaanse Play-Offs verder in Parma en San Marino, waar de thuisclub maar één overwinning nodig heeft om zich te plaatsen voor de finaleserie. Die wordt gespeeld op 16, 17 en 20 augustus en zo nodig op 21 en 24 augustus.

Het meest schokkende nieuws van het Italiaanse honkbal in de afgelopen weken betreft de Italiaanse scheidsrechter Fabrizio Fabrizzi, die twee jaar geleden als gast tussen Benelux collega’s meedraaide tijdens het World Port Tournament in Rotterdam. Na afloop van de competitiewedstrijd tussen Castenaso en Bologna bracht Fabrizi de speelballen terug naar de dug-out van de thuisclub, toen hij daar uit het niets werd aangevallen door de aanvoerder van Castenaso, Riccardo Bassi. Diens vuistslag op de schedel veroorzaakte het neerzijgen van de arbiter, die per ambulance naar het ziekenhuis werd vervoerd en daar gedurende enkele dagen wegens mogelijk hersenletsel werd onderzocht. Binnen twee dagen werd de speler veroordeeld tot het maximum van de voor dit vergrijp gestelde straffen, die varieren van 1 tot 3 jaar schorsing. Bondsvoorzitter Andrea Marcon sprak zijn grote afschuw uit over deze molestatie en de Italiaanse media schreven schandaal. Gelukkig lijkt de scheidsrechter zonder blijvend letsel te herstellen.

Eindstand reguliere competitie:

  1. UnipolSai Bologna 24 – 21 – 3
  2. Sipro Nettuno City 24 – 15 – 9
  3. Republic San Marino 23 – 14 – 9
  4. Parma Clima 23 – 12 – 11
  5. Rangers Redipuglia 23 – 9 – 14
  6. Godo Baseball 24 – 6 – 18
  7. Autovia Castenaso 23 – 5 – 18

Slaggemiddelden:
Renzo Martini (Redipuglia) .413, Sebastiano Poma (Parma) .380, Jose Ferrini (Bologna) .379

Binnengeslagen punten:
Jose Flores (San Marino) 27, Sebastiano Poma (Parma) 26, John Polonius (Bologna) 24

Gescoorde punten:
Ericson Leonora (Bologna) 26, Leomart Rodriguez (Nettuno) 25, Giuseppe Mazzanti (Nettuno) 24

Homeruns:
Renzo Martini (Redipuglia) 7, Federico Celli (San Marino) 6, Leomart Rodriguez (Nettuno) 6

Verdiende puntengemiddelde:
Raul Rivero (Bologna) 1.35, Antonio Noguera (Bologna) 2.42, Marc-Andre Habeck (Parma) 2.48

Strikeouts:
Aliangel Lopez (Castenaso) 97, Raul Rivero (Bologna) 87, Carlos Quevedo (San Marino) 73

Pitcherswinst:
Carlos Quevedo (San Marino) 6, Alessandro Maestri (San Marino) 5, zes pitchers met 4.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal