EK U23 2019

U23 Koninkrijksteam start EK met verlies

U23 Koninkrijksteam start EK met verlies

De eerste wedstrijd van het EK U23 ging vandaag helaas verloren (Foto: Martine van Wely)

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft zich vandaag in de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger al direct verslikt in zijn tegenstander. De titelverdediger had geen enkel antwoord op de ballen van Paul Kirkpatrick, de Britse pitcher van Hoofddorp Pioniers. De 23-jarige Kirkpatrick leidde Groot-Brittannië naar een verrassende 1-2 openingswinst op het Nederlands Koninkrijksteam.

Op een U23 Europees kampioenschap verloor het Nederlands Koninkrijksteam nog geen enkele wedstrijd. Twee jaar geleden werd Oranje na zes overwinningen ongeslagen Europees kampioen tijdens de eerste editie, met onder meer een 11-1 overwinning op Groot-Brittannië. Maar al in zijn eerste wedstrijd tijdens de tweede editie van het EK U23 moest de ploeg van manager Sidney de Jong afstand doen van zijn ongeslagen status.

Op het Eagles Park in Praag trof het Koninkrijksteam vandaag bij tegenstander Groot-Brittannië een bekende op de heuvel. De in Londen (Groot-Brittannië) geboren en in de Verenigde Staten opgegroeide pitcher Paul Kirkpatrick komt dit seizoen in de Nederlandse hoofdklasse uit voor Hoofddorp Pioniers.

Hoofdklasse

Kirkpatrick kwam eerder ook al voor de Britse nationale A-ploeg uit. Met dit team nam hij in 2016 deel aan de World Baseball Classic Qualifier. Twee jaar geleden ontbrak Kirkpatrick bij de nationale U23-ploeg, die in dat jaar zevende werd op het eerste EK.

Via onder meer Western Kentucky University en het Duitse Stuttgart Reds kwam de 23-jarige Kirkpatrick vier maanden geleden terecht bij Hoofddorp Pioniers. Met een verdiende puntengemiddelde van 1.98 was hij de op zeven na beste pitcher van de hoofdklasse. Met vijftig strikeouts in 59 innings had de Amerikaanse Brit een belangrijk aandeel in het bereiken van de Play-Offs door Hoofddorp Pioniers.

Onbespeelbaar

De 23-jarige Kirkpatrick bleek vanmiddag ook een waardevolle troef voor Groot-Brittannië. Hij was zeven innings lang praktisch onbespeelbaar. Kirkpatrick gooide in totaal twaalf keer drie slag en kreeg in zeven innings slechts 28 tegenstanders tegenover zich in het slagperk. Alleen Delano Selassa (1 uit 3) en Jules Cremer (2 uit 3) wisten met hun honkslagen in de vierde inning voor een punt te zorgen. Maar op dat moment keek het Koninkrijksteam door slordig spel al tegen een beslissende 0-2 achterstand aan.

Het Koninkrijksteam moest punten in de derde en vierde inning incasseren. In beide gevallen ging het mis toen de Nederlandse defensie een Britse honkloper probeerde uit te maken. In de eerste keer mislukte een pick-off op het eerste honk, waardoor Fred Mosier vanaf het derde honk kon scoren. Een inning later kon Matteo Sollecito (geraakt werper) eerst door een veldfout opschuiven naar het tweede honk, waarna hij bij het stelen van het derde honk zelfs door kon naar de thuisplaat na een onzuivere aangooi van catcher Jules Cremer.

Winnende punt

Zodoende had de Britse ploeg van manager Drew Spencer genoeg aan slechts twee hits voor de 1-2 overwinning. Het Koninkrijksteam kwam tot vijf honkslagen, waaronder een tweehonkslag van Jeandro Tromp (1 uit 2) in de zevende inning. Daarmee kreeg Nederland het winnende punt nog wel in het slagperk. Maar opnieuw was Kirkpatrick onverbiddelijk. Met zijn twaalfde strikeout maakte hij koelbloedig een einde aan de wedstrijd.

Morgen vervolgt het Koninkrijksteam om 12.00 uur het toernooi met een wedstrijd tegen Frankrijk. De Franse ploeg verloor eerder vandaag met 6-4 van Duitsland. De Duitse honkballers zijn vrijdag om 15.00 uur de laatste tegenstander voor Oranje in de eerste ronde. De nummers één en twee uit de poule plaatsen zich voor de halve finales.

         1 2 3 4 5 6 7 R H E
GROOT-BRITTANNIË 0 0 1 1 0 0 0 2 2 0
NEDERLAND     0 0 0 1 0 0 0 1 5 3

Pitchers Groot-Brittannië
Paul Kirkpatrick (7): 12-2-4-0

Pitchers Nederland
Matz Schütte (4): 5-2-2-3
Gilian Wernet (2): 2-1-0-0
Raf Cocu (1): 1-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2019