Taylor Clemensia sloeg tegen Duitsland het eerste punt voor het Koninkrijksteam binnen.

EK U23 2019

U23 Koninkrijksteam redt eer tegen Duitsland

U23 Koninkrijksteam redt eer tegen Duitsland

Taylor Clemensia sloeg tegen Duitsland het eerste punt voor het Koninkrijksteam binnen.
Taylor Clemensia sloeg tegen Duitsland het eerste punt voor het Koninkrijksteam binnen.
Foto: © ČBA

Tegen het nog ongeslagen Duitsland heeft het Nederlands Koninkrijksteam vandaag op het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger de eer gered. Met 2-1 werd op de slotdag van de eerste speelronde alsnog een overwinning in de wacht gesleept. Het winnende punt werd gescoord in de laatste slagbeurt op een walk-off honkslag van Bob van der Meer. Het was slechts een pleister op de wond, want Oranje was in Praag al zeker van de laatste plaats in zijn poule.

Na pijnlijke nederlagen tegen Groot-Brittannië (1-2) en Frankrijk (2-1), ontwaakten de Nederlandse honkballers vandaag op de derde speeldag van het U23 Europees kampioenschap eindelijk uit hun nare droom. Uitgerekend tegen het nog ongeslagen Duitsland, dat in de Tsjechische hoofdstad onder leiding staat van de Belg Steve Janssen.

Net zoals in de eerste twee wedstrijden was ook tegen Duitsland de pitching op orde. Thomas Roijers startte de wedstrijd en stond vier innings lang geen enkel punt toe. Zijn opvolgers Angelo Wicklert en Raf Cocu gaven al evenmin nauwelijks kansen weg. Maar andermaal kwam de aanval van Oranje maar moeizaam op gang. Nederland sloeg honkslagen in de eerste (Julian Rip) en tweede inning (Jules Cremer), maar moest hierna wachten tot de zevende inning voor de derde honkslag.

Voorsprong

Ondertussen had het Koninkrijksteam niettemin wel een voorsprong genomen. In de derde inning kon Jeandro Tromp na twee veldfouten scoren op een grondbal van Taylor Clemensia. Lang leek dat voldoende voor de winst, maar in de zevende inning wist Duitsland alsnog de gelijkmaker te scoren op een Nederlandse veldfout.

Even leek Nederland voor de derde dag op rij de wedstrijd met 1-2 te verliezen, maar in de zevende inning zorgde Bob van der Meer voor de verlossing. Even daarvoor had Raul Jacobs na een veldfout en een opofferingsslag van Tommy van de Sanden al het derde honk bereikt. Nadat Van der Meer de bal hard het midveld in had geslagen, kon Jacobs de eerste winst voor Oranje veiligstellen. De ontlading was groot bij de Nederlandse spelers die op Bob van der Meer afrenden om hem bij het tweede honk te feliciteren met zijn walk-off honkslag.

Fantastische vangbal

Met de twee eerdere nederlagen van het Koninkrijksteam roken de nog ongeslagen Duitse honkballers in het begin van de wedstrijd nog bloed. De eerste twee slagmannen openden met rake klappen op de eerste vier pitches van Thomas Roijers. Zo kreeg Duitsland al direct in de eerste inning lopers op het eerste en het tweede honk. Maar een fantastische vangbal van linksvelder Julian Rip voorkwam een vroege achterstand. Vooral omdat Rip ook nog eens tijdig de bal op tweede honkman Raul Jacobs aangooide om een dubbelspel te maken.

Het bleek een voorbode van de aanstaande eerste nederlaag voor de Duitsers. Treurig hoefde de voormalige Oranje bondscoach Steve Janssen daarover niet te zijn. Hij was met zijn Duitse ploeg al zeker van de eerste plaats in de poule. Om zijn pitchers voor de belangrijke volgende wedstrijden te bewaren, liet hij Phillipp Racek het volledige duel staan. Dat pakte ook niet verkeerd uit, want Racek stond slechts drie hits toe en kwam tot vier keer drie slag.

Verliezersronde

De Nederlandse honkballers kunnen zich nu, als nummer vier in poule A, opmaken voor de verliezersronde. Daarin wordt de 1-2 nederlaag tegen Groot-Brittannië meegenomen. Groot-Brittannië werd eerder vandaag met 8-2 door Frankrijk uitgeschakeld voor een plaats in de halve finales. De ploeg van manager Sidney de Jong moet nu hopen dat de Britse honkballers dit weekeinde nog één van hun wedstrijden tegen Kroatië en Oekraïne verliezen. Anders wordt de zesde plaats de hoogsthaalbare positie voor Oranje.

Duitsland, Frankrijk, België en Tsjechië spelen verder om de twee plaatsen in de finale en de twee tickets voor het wereldkampioenschap van volgend jaar.

           1 2 3 4 5 6 7  R H E
DUITSLAND  0 0 0 0 0 0 1  1 5 3
NEDERLAND  0 0 1 0 0 0 1  2 3 2

Pitchers Duitsland
Phillipp Racek (7): 4-2-3-3

Pitchers Nederland
Thomas Roijers (4): 2-2-4-0
Angelo Wicklert (1): 0-1-0-0
Raf Cocu (2): 2-1-1-2

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2019