Jeandro Tromp sloeg de enige honkslag voor het Nederlands Koninkrijksteam.

EK U23 2017

Tweede zege voor U23 Koninkrijksteam

Tweede zege voor U23 Koninkrijksteam

Jeandro Tromp sloeg de enige honkslag voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Jeandro Tromp sloeg de enige honkslag voor het Nederlands Koninkrijksteam.
Foto: © ČBA

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft in Praag zijn tweede overwinning behaald op het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger. In een door regen tot vier innings ingekorte wedstrijd versloeg Oranje vanmiddag Oekraïne met 0-5. Jeandro Tromp sloeg de enige honkslag voor het Koninkrijksteam.

In de zwakkere poule B versloeg Oekraïne gisteren het nog puntloze Kroatië met 9-2 om de derde plaats in zijn poule op te eisen. Dat resultaat namen de honkballers uit Oekraïne mee naar de tweede ronde, waardoor ze bij de start van de verliezersronde samen met Groot-Brittannië aan de leiding gingen.

In die verliezersronde werd vanochtend al direct het krachtsverschil tussen beide poules uit de eerste ronde zichtbaar. Opnieuw liet het Koninkrijksteam het aanvallend afweten. Maar waar de teams uit poule A vrijwel geen kansen weggaven, deed Oekraïne dat wel. De Oekraïnse pitchers gooiden samen vijf keer vier wijd, waardoor Nederland in de derde inning een comfortabele 0-5 voorsprong kon nemen.

Regen

Overleg tijdens de regenonderbreking.
Overleg tijdens de regenonderbreking.

Startend pitcher Andrii Boiko begon het duel met drie keer drie slag in de eerste twee innings. Maar in de derde inning moest hij voor de Nederlandse slagploeg buigen. Jeandro Tromp sloeg met een tweehonkslag twee ploeggenoten binnen, waarna nog eens drie punten binnenliepen op eenmaal vier wijd voor Taylor Clemensia en opofferingsslagen van Koen Halderman en Jules Cremer. De honkslag van Tromp bleef de enige hit voor Oranje dit duel, dat vanaf de start werd geteisterd door de regen.

Na vier innings werd besloten het duel stil te leggen en ging het zeil op het veld van het Eagles Park in Praag. Na een onderbreking van een half uur werd besloten om de wedstrijd te beëindigen en de 0-5 voorsprong voor het Koninkrijksteam om te zetten in een 0-5 overwinning. Winnend pitcher Aaron de Groot kreeg drie honkslagen tegen, waaronder twee in de tweede inning. Met twee strikeouts voorkwam hij in deze slagbeurt dat Oekraïne op voorsprong kon komen.

Morgen sluit het Koninkrijksteam zijn toernooi om 11.00 uur af met een wedstrijd tegen het nog puntloze Kroatië. De Kroatische honkballers kregen in hun eerste drie wedstrijden al dertig punten tegen. Bij winst eindigt Oranje het EK op een zesde plaats. Alleen als Groot-Brittannië nog één van zijn wedstrijden tegen Oekraïne of Kroatië verliest, kan het Koninkrijksteam nog de vijfde plaats in handen krijgen.

          1 2 3 4  R H E
NEDERLAND 0 0 5 0  5 1 1
OEKRAÏNE  0 0 0 0  0 3 1

Pitchers Nederland
Aaron de Groot (4): 3-0-3-1

Pitchers Oekraïne
Andrii Boiko (2+6 man): 3-4-1-1
Ihor Lukin (2): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2017