Na San Marino werd gisteravond Bologna de tweede finalist.

Honkbal

Italiaanse finale tussen Bologna en San Marino

Italiaanse finale tussen Bologna en San Marino

Na San Marino werd gisteravond Bologna de tweede finalist.
Na San Marino werd gisteravond Bologna de tweede finalist.
Foto: © FIBS

De finale om het Italiaanse landskampioenschap gaat tussen titelverdediger Bologna en San Marino. Nadat de club uit San Marino zich al eerder verzekerde van een plaats in de eindstrijd, boekte Bologna gisteravond zijn derde en laatste benodigde overwinning.

Onder leiding van de herstelde scheidsrechter Fabrizio Fabrizi werd gisteravond in het Gianni Falchi stadion van Bologna de beslissende vijfde wedstrijd gespeeld tussen de thuisspelende landskampioen en de nummer 4 van de reguliere competitie in Italië: Parma Clima. De tot dan toe steeds door de uitclub gewonnen serie stond op 2-2 en Parma leek tot in de achtste inning onderweg naar voltooiing van het uitvoordeel met een voorsprong van 1-4.

De duizend toeschouwers op de tribune veerden echter op in de tweede helft van die achtste inning, toen bij één man uit Osman Marval een tweepunten homerun sloeg op het pitchen van de Cubaanse starter Erly Casanova. Deze zag vanaf de heuvel ook nog de gelijkmaker binnenkomen, waarna hij vervangen werd door Marc-Andre Habeck. De Canadees moest al snel de honkslag incasseren, die zorgde voor de eerste en laatste voorsprong voor UnipolSai Bologna in de wedstrijd (5-4) en in de serie (3-2). Vrijdag begint de finale serie van maximaal vijf wedstrijden tegen Republic San Marino.

Dinsdag en woensdag speelden zich in Parma twee spannende wedstrijden 3 en 4 af tussen de twee clubs uit de regio Emilia Romagna, die volgende maand ook samen gastheer zullen zijn voor het Olympisch Kwalificatie Tournooi. Manager Lele Frignani wist in beide wedstrijden zijn bezoekende ploeg als winnaar over de eindstreep te loodsen: 3-9 en 3-5. Dinsdag was de teruggekeerde Amerikaanse pitcher Stephen Perakslis, bekend als parachutist bij de European Champions Cup in juni, weer beschikbaar voor Bologna. In de zesde innings zag hij toch de 2-2 gelijkmaker binnenlopen tot groot enthousiasme van de 2.342 toeschouwers in het Nino Cavalli stadion. Doorslaggevend waren de Bolognese homeruns van de Nederlanders John Polonius (1 punt in de derde inning) en Ericson Leonora (2 punten in de zevende inning) en van de Italiaan Alessandro Grimaudo (3 punten in de 9de inning). De volgende avond zagen 980 toeschouwers in Parma hun eigen club nog op voorsprong komen, maar in de derde inning nam de bezoekende club afstand: 2-5. Winnende werper werd midreliever Alex Bassani, die de heuvel overnam bij 2-5 en in zijn 4.1 innings lange beurt 11 keer 3 slag gooide en slechts 1 tegenpunt behoefde toe te staan.

De andere serie in de halve finales van de Serie A1 ging tussen nummer 2 Sipro Nettuno City en nummer 3 Republic San Marino. Ook deze serie werd lang beheerst door het fenomeen van het uitvoordeel. San Marino won twee keer in Nettuno en Nettuno won wedstrijd 3 in San Marino. Het Serrevalle stadion werd bezet door 420 toeschouwers en die zagen de thuisclub in de tweede inning op 3-0 en in de vierde inning op 4-2 komen. De wedstrijd werd echter gekanteld in de zesde inning, toen bij de stand 4-3 de honken waren volgelopen door Nettuno City en Andy Vasquez met zijn tweehonkslag 3 punten binnen sloeg: 4-6. Nadat Ricardo Hernandez, de startende werper van Nettuno, in de zevende inning was afgelost, scoorde San Marino nog de aansluitingsrun op een wilde worp van zijn reliever, maar Hernandez kreeg de win dankzij de 5-6 uitzege van zijn club. In wedstrijd 4 moest Nettuno een beroep doen op buitenvelder Nico Garbella om te starten als pitcher. Dit verliep echter zo succesvol dat het een “complete game” voor hem werd, zij het voor 8 innings op de heuvel. San Marino won namelijk toch met 3-2, waarbij dezelfde Garbella als slagman zijn broer Giovanni over de thuisplaat hielp dankzij een tweehonkslag: 3-1 in de zevende inning. Pitcher Garbella gooide 120 ballen voor 5 maal 3 slag en 5 honkslagen tegen, maar San Marino gaat met 3-1 in de serie door naar de finale tegen Bologna.

Wat het door bestuursperikelen geplaagde Sipro Nettuno City dit seizoen wel wint, volgens onderzoek door website Baseball.it, is het klassement van de meeste toeschouwers gedurende het regulier seizoen van de Serie A1. Terwijl in Nederland het aantal toeschouwers niet meer bij de uitgebreide boxscore wordt vermeld, gebeurt dit in Italie nog wel. Het Steno Borghese stadion, waar Nettuno City zijn thuiswedstrijden speelt, ontving dit seizoen in totaal 8450 toeschouwers. Verdeeld over de 14 officiele wedstrijden betekent dit een gemiddelde van 603 per wedstrijd. Hoewel dit nog steeds niet voldoet aan de 15 jaar geleden gestelde eis van MLB aan toenmalige bondsvoorzitter Fraccari voor hulp aan diens business plan (800 toeschouwers gemiddeld over alle clubs van de Italiaanse liga), betekent dit clubgemiddelde voor de stad Nettuno, bakermat van het landelijke honkbal, een inspirerend succes om door te gaan. De meest aantrekkelijke uitclub blijkt UnipolSai Bologna, want de thuisclubs ontvingen met deze tegenstander gemiddeld 482 toeschouwers.

Ook voor de huidige bondsvoorzitter Marcon droeg Baseball.it hoopgevende cijfers aan, want het totaal aantal toeschouwers van de Serie A1 clubs steeg dit seizoen met 14% in vergelijking met vorig jaar. De 82 wedstrijden van dit seizoen trokken 20.132 toeschouwers en dat is ongeveer 2.500 meer dan de 17.658 bij de 112 wedstrijden van vorig jaar. Daardoor steeg het gemiddelde per wedstrijd met 56% van 157 naar 245 toeschouwers.

Programma Italiaanse finale serie om het beste van vijf: vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus Bologna – San Marino, dinsdag 20 en woensdag 21 augustus San Marino – Bologna, zaterdag 24 augustus Bologna – San Marino.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal