Yindi Beekveldt zorgde verdedigend voor een aantal hoogtepunten.

Softbal

U19 Koninkrijksteam start WK met dubbele nederlaag

U19 Koninkrijksteam start WK met dubbele nederlaag

Yindi Beekveldt zorgde verdedigend voor een aantal hoogtepunten.
Yindi Beekveldt zorgde verdedigend voor een aantal hoogtepunten.
Foto: © WBSC

Het Koninkrijksteam is het wereldkampioenschap voor speelsters van 19 jaar en jonger vandaag begonnen met een dubbele nederlaag. Op de tweede speeldag van het WK in Irvine (Californië) kwam Oranje, dat voor het toernooi een wildcard ontving, tegen Canada en Nieuw-Zeeland sterk voor de dag, maar bleef het toch met lege handen. In beide gevallen wist het Koninkrijksteam in het Bill Barber Park niet te scoren. Het werd achtereenvolgens 2-0 en 0-7.

Met Canada kreeg Nederland vanochtend om 08.00 uur lokale tijd al direct de sterkste tegenstander uit de poule tegenover zich. De ploeg van manager Saksia Kosterink maakte een enorm sterke indruk tegen de nummer vier van het vorige U19 wereldkampioenschap. De zeventienjarige Margot van Eijl gooide vijf sterke innings waarin de pitcher van Onze Gezellen slechts twee punten hoefde toe te staan. In beide gevallen nadat Laura Benson het honk wist te bereiken. In de tweede inning kon zij scoren door een wilde worp. In de zesde inning werd zij na haar vier wijd vervangen door pinch-runner Megan Duclos, die even later het tweede en laatste punt kon binnenlopen op een hit van Alexis Lucyshyn.

De foutloos spelende Nederlandse defensie stond verder geen punten meer toe. Hoogtepunt voor Oranje was de uitstekende vangbal in de vierde inning van linksveldster Yindi Beekveldt, die vervolgens in een dubbelspel honkloopster Benson uitschakelde.

Laatste kans

Canada scoorde tweemaal tegen Nederland.
Canada scoorde tweemaal tegen Nederland.
Foto: © WBSC

Aanvallend had Nederland echter geen antwoord op het pitchen van de eveneens zeventienjarige Samantha Ryan, die in zes innings zeven keer drie slag gooide.

Nederland kreeg met Yindi Beekveldt (vier wijd) wel direct in de eerste inning een loopster op het derde honk. Een inning later sloeg Julia van der Meer (tweede inning) raak voor een honkslag. In de vijfde inning sloeg Marijn Crouwel de tweede en uiteindelijk ook laatste honkslag voor haar ploeg. Die klap was goed voor twee honken, waardoor Nederland even later voor de tweede maal dit duel een loopster op het derde honk kreeg. Maar opnieuw leverde dat geen punt op. Een laatste kans na vrije lopen in de zevende inning voor Tess Remmers en Julia van der Meer werd evenmin verzilverd.

      1 2 3 4 5 6 7 R H E  
NEDERLAND 0 0 0 0 0 0 0 0 2 0
CANADA   0 1 0 0 0 1 X 2 6 0

Pitchers Nederland
Margot van Eijl (5+1): 1-2-5-0
Isanthe Rouwenhorst (1): 0-0-1-0

Pitchers Canada
Samantha Ryan (7): 7-3-2-0

Nederland – Nieuw-Zeeland

Tegen Nieuw-Zeeland, de nummer elf van de wereld, had Nederland op papier zeker kansen op een overwinning. De Kiwi’s eindigden twee jaar geleden op het U19 WK nog op een zestiende plaats, twee plaatsen onder Nederland. Maar nog geen drie uur na afloop van de wedstrijd tegen Canada slaagde Nederland er opnieuw nauwelijks in om kansen te creëren. Ditmaal sloegen alleen Yindi Beekveldt (eerste inning) en Isa Smit (vijfde inning) honkslagen, waardoor Nederland opnieuw puntloos bleef. De ijzersterke defensie van Nieuw-Zeeland gaf vandaag niets cadeau. Op het pitchen van de onbespeelbare Brooke Glassie bereikte alleen Beekveldt dit duel veilig het tweede honk.

Nederland verloor haar startende pitcher Romy van der Ham al na de eerste inning, nadat ze een bal hard op haar been had gekregen. Maar niet voordat ze een solohomerun had toegestaan aan eerste honkvrouw Pallas Porter. Diezelfde Porter (2 uit 2) scoorde in de derde inning na haar tweehonkslag ook het tweede punt voor Nieuw-Zeeland doordat ze vanaf het derde honk kon scoren op een doorgeschoten bal.

Sterke indruk

Vanaf de start bleef Nieuw-Zeeland gevaarlijk. De ploeg kreeg lopers op alle honken in zowel de tweede, vierde als de zesde inning en liep uiteindelijk eenvoudig uit naar de 0-7 overwinning. Die uitslag had groter uit kunnen vallen, maar door goed verdedigend spel van Oranje bleven dertien loopsters van Nieuw-Zeeland dit duel achter op de honken. Verdedigend liet Lisa Meyering een sterke indruk achter. Nadat zij Romy van der Ham al vroeg had moeten vervangen, hield ze de slagploeg van Nieuw-Zeeland met vier strikeouts lang in toom.

Ook Yindi Beekveldt was defensief weer op dreef. Had de speelster van Terrasvogels in de eerste wedstrijd van de dag al een ijzersterke vangbal, in het tweede duel ging ze op herhaling. Ditmaal in de vijfde inning. Met een prachtige duik maakte zij een diepgeslagen bal van Pearl-Marli Waetford onschadelijk.

https://www.facebook.com/WBSC/videos/509772713103956/?xts%5B0%5D=68.ARBNvdy0sYiF2nCe9qnPNwr6f2dKLNvKhZWQP7-XfQ6iWRjUVdMkulsEW5cJLI2hmgHwY689soDRHaUnBys4Ei0nSG7KfJa47eFRfp7yW825e2FPl9-PBnGW2kujU2gIqsIYNLYmaQrbtZsWx_6YBz-_lyPe0XobziSIjabiCoxk77YBxGfW9rDmdPjvqVz31zp5jNw3PNvt1MCtGoN-G-zD6IAXzjsDhsI4bree6gq9W8-zjCmZOBN53DErWS5fxYc-1nknsYxMLoIAOUw63jPI2x0RiYBNUxegl2TQAPpOV0UCVEUfLVhk2UWzW87cRER-uQXGDbvYIN6AqhCbhOAppjJxAK0q3Mej9E5_R1woTalQ2X0kYlDs3xZhV0Y&tn=-R

Met de dubbele nederlaag moet Nederland nu winnen van Chinese Taipei om nog zicht te houden op de Super Round. Die wedstrijd wordt dinsdag om 05.00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld. De Taiwanese softbalsters wonnen vandaag door twee punten in de zevende inning met 6-7 van Nieuw-Zeeland en verloren met 0-7 van Canada.

       1 2 3 4 5 6 7 R H E
NIEUW-ZEELAND 1 0 1 1 1 1 2 7 9 0
NEDERLAND   0 0 0 0 0 0 0 0 2 1

Pitchers Nieuw-Zeeland
Brooke Glassie (7): 4-3-2-0

Pitchers Nederland
Romy van der Ham (1): 0-0-2-0
Lisa Meyering (2 1/3+2): 4-4-1-1
Isanthe Rouwenhorst (1 2/3): 0-2-2-0
Romy van der Ham (2/3+1): 0-3-0-0
Margot van Eijl (1 1/3): 1-1-4-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal