Isa Smit werd voor het Koninkrijksteam de enige speelster die veilig het eerste honk wist te bereiken.

Softbal

Koninkrijksteam niet opgewassen tegen Chinese Taipei

Koninkrijksteam niet opgewassen tegen Chinese Taipei

Isa Smit werd voor het Koninkrijksteam de enige speelster die veilig het eerste honk wist te bereiken.
Isa Smit werd voor het Koninkrijksteam de enige speelster die veilig het eerste honk wist te bereiken.

De Nederlandse softbalsters hebben op het U19 wereldkampioenschap ook hun derde wedstrijd verloren. In de laatste wedstrijd uit de eerste ronde was Oranje vandaag kansloos tegen Chinese Taipei. De Taiwanese pitcher Ching-Yu Chen gooide een no-hitter en leidde haar ploeg in vijf innings naar een 9-0 overwinning. Door de derde nederlaag op rij speelt het Koninkrijksteam het WK nu verder om de plaatsen dertien tot en met zestien.

Isa Smit werd vandaag op het Bill Barker Park in Irvine (Californië) de enige Nederlandse honkloopster toen zij in de tweede inning met twee uit vier wijd kreeg. De volgende tien slagvrouwen van Oranje werden echter uitgeschakeld, waarmee de no-hitter voor de Taiwanese pitcher Ching-Yu Chen een feit werd.

Pitcher Margot van Eijl werd al in de eerste inning hard geraakt. Na twee hits sloeg An-Hsin Chen met een tweehonkslag het eerste punt binnen. Het was de enige hit voor extra honken dit duel. Op de volgende honkslag werd ook de 2-0 gescoord. Een knappe aangooi van linksveldster Yindi Beekveldt voorkwam dat ook een derde punt op deze klap binnenkwam. Met volle honken maakte vervolgens midvelder Nina Oomes met een goede vangbal een einde aan de eerste Taiwanese slagbeurt.

Hoogsthaalbare eindklassering

Pitcher Margot van Eijl.
Pitcher Margot van Eijl.

De slagploeg van Chinese Taipei was vandaag echter niet te stoppen. In de tweede inning liepen de Aziatische softbalsters alsnog uit: 5-0, waarna twee runs in zowel de derde als vierde inning voortijdig een einde maakten aan de wedstrijd. Chinese Taipei kwam tegen Nederland tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Jia-Ling Yu (3 uit 3). Eerste honkvrouw An-Hsin Chen (2 uit 3) sloeg vier van de negen punten voor haar ploeg binnen.

Door de resultaten in de zware poule D is de dertiende plaats nu de hoogsthaalbare eindklassering geworden voor het Koninkrijksteam. Daarvoor speelt Oranje de komende dagen achtereenvolgens tegen Ierland, Botswana en Zuid-Afrika, die eveneens op dit WK in Irvine nog geen overwinning wisten te behalen. Zuid-Afrika en Botswana verloren respectievelijk van Italië (0-10) en Tsjechië (0-11).

Eerstvolgende wedstrijd

De nummers één en drie van het U19 Europees kampioenschap van vorig jaar plaatsten zich door deze gunstigere loting met hun enige overwinning wel voor de strijd om plaatsen negen tot en met twaalf. Ze nemen het daarin op tegen Nieuw-Zeeland, dat zondag tegen het Koninkrijksteam haar enige overwinning boekte. En tegen Brazilië, dat dit WK alleen won van Ierland (7-1).

De eerstvolgende wedstrijd tegen Ierland speelt de formatie van manager Saskia Kosterink vandaag om 15.00 uur lokale tijd (woensdag 14 augustus 2019 om 00.00 uur Nederlandse tijd). Op woensdag 14 en donderdag 15 augustus wordt op beide dagen om 12.30 uur (21.30 uur Nederlandse tijd) gespeeld tegen achtereenvolgens Botswana en Zuid-Afrika. Tijdens de meest recente wereldkampioenschappen voor junioren eindigde Nederland in 2017 op een elfde en in 2013 op een tiende plaats.

        1 2 3 4 5 R H E
NEDERLAND    0 0 0 0 0 0 0 2
CHINESE TAIPEI 2 3 2 2 X 9 12 0

Pitchers Nederland
Margot van Eijl: (1 1/3+1): 1-0-8-0
Isanthe Rouwenhorst (2 2/3): 1-2-4-2

Pitchers Chinese Taipei
Ching-Yu Chen (5): 3-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal