Het Nederlands Koninkrijksteam boekte tegen Ierland een overtuigende zege.

Softbal

Eerste WK-zege voor U19 Koninkrijksteam

Eerste WK-zege voor U19 Koninkrijksteam

Het Nederlands Koninkrijksteam boekte tegen Ierland een overtuigende zege.
Het Nederlands Koninkrijksteam boekte tegen Ierland een overtuigende zege.

Het Nederlands Koninkrijksteam heeft haar eerste wedstrijd gewonnen op het wereldkampioenschap voor speelsters van negentien jaar en jonger. In het Amerikaanse Irvine werd vandaag de Europese nummer twee Ierland overtuigend met 0-6 verslagen. Op het Bill Barber Park gooide Margot van Eijl voor Oranje een complete wedstrijd.

Na drie nederlagen in haar eerste wedstrijden speelt de ploeg van manager Saskia Kosterink in de laatste dagen van het wereldkampioenschap om de dertiende tot en met de zestiende plaats. Daarin werd al direct in het eerste duel hele goede zaken gedaan. Tegen Ierland werd een zeer belangrijke overwinning behaald. Datzelfde Ierland stuntte een jaar geleden nog met een finaleplaats tijdens het U19 Europees kampioenschap.

Het Koninkrijksteam zette al direct in de eerste inning haar tegenstander onder druk. Na vrije lopen voor Nicky Uytendaal en Marijn Crouwel ging de Ierse defensie in de fout op een stootslag van Sterre den Duijn. Daarop kon Uytendaal de score openen. Met een honkslag verdubbelde Tess Remmers die voorsprong.

Geen kans

Rake klappen van Nina Oomes en Nicky Uytendaal zorgden een inning later ook voor het derde Nederlandse punt. Ierland hoopte met een nieuwe pitcher in de derde inning het tij te kunnen keren. Dat liep echter anders. Sterre Den Duijn begroette Alexis Clancy direct met een driehonkslag. Drie veldfouten later was de voorsprong voor Oranje al opgelopen tot 0-5. Nicky Uytendaal (vier wijd) bracht in de zesde inning de eindstand op het scorebord.

Tess Remmers kwam tot twee hits en twee binnengeslagen punten.
Tess Remmers kwam tot twee hits en twee binnengeslagen punten.

Onder leiding van pitcher Margot van Eijl kreeg Ierland vandaag geen enkele kans. De speelster van Onze Gezellen gooide zes keer drie slag en stond geen enkel punt toe. Met twee loopsters op de honken gooide ze in de tweede inning drie slag om een einde te maken aan de eerste Ierse kans.In de zesde inning kreeg Ierland een nieuwe mogelijkheid toen Maura Keary de slagbeurt opende met een tweehonkslag. Ze kon naar het derde honk door een hit van Elizabeth Doolan. Maar ditmaal voorkwam midvelder Nina Oomes met een vangbal een tegenpunt.

Foutloos

Het Nederlandse binnenveld, met Nicky Uytendaal op het eerste honk, Isa Smit en Reganied Franka op het tweede honk, Marijn Crouwel op het derde honk en Sterre den Duijn op korte stop, bleef vandaag eveneens foutloos. Ook toen Ierland na haar vijfde hit en een vrije loop in de zevende inning andermaal twee loopsters op de honken kreeg. Maar na een strikeout kon Uytendaal een hooggeslagen van van Maura Keary op foutgebied vangen om een einde te maken aan de wedstrijd. In haar eerste winst kwam het Koninkrijksteam tot acht hits, waaronder twee van catcher Tess Remmers (2 uit 4). Met bovendien twee binnengeslagen punten leidde Remmers vandaag aanvallend haar ploeg.

Later vandaag vervolgt het Koninkrijksteam haar toernooi met een wedstrijd om 21.30 uur (Nederlandse tijd) tegen Botswana. Samen met Ierland wacht dit Afrikaanse land nog op haar eerste overwinning. Eerder vandaag gaven de softbalsters van Botswana in de tweede helft van de zevende inning een 5-7 voorsprong weg tegen het eveneens nog puntloze Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse softbalsters scoorden driemaal op vier veldfouten om met 8-7 hun eerste wedstrijd te winnen. Beide teams maakten deze wedstrijd samen dertien veldfouten.

          1 2 3 4 5 6 7  R H E
NEDERLAND 2 1 2 0 0 1 0  6 8 0
IERLAND   0 0 0 0 0 0 0  0 5 4

Pitchers Nederland
Margot van Eijl (7): 6-1-5-0

Pitchers Ierland
Summer Rocha (2): 0-2-3-1
Alexis Clancy (5): 5-3-5-3

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal