Nina Oomes slaat raak voor Oranje. Het Koninkrijksteam kwam tegen Botswana tot tien honkslagen.

Softbal

U19 Koninkrijksteam ook te sterk voor Botswana

U19 Koninkrijksteam ook te sterk voor Botswana

Nina Oomes slaat raak voor Oranje. Het Koninkrijksteam kwam tegen Botswana tot tien honkslagen.
Nina Oomes slaat raak voor Oranje. Het Koninkrijksteam kwam tegen Botswana tot tien honkslagen.

Het Nederlands Koninkrijksteam blijft op koers voor de dertiende plaats op het wereldkampioenschap voor speelsters van 19 jaar en jonger. Vandaag werd tegen Botswana de tweede overwinning op rij in de wacht gesleept. Botswana maakte dit duel negen veldfouten en Oranje kwam al vroeg op een 0-8 voorsprong, maar moest op het Bill Barber Park toch nog vol aan de bak voor de winst: 7-12.

Op het mondiale toneel is Botswana deze week geen hoogvlieger. De Afrikaanse ploeg, die voor het eerst sinds 2013 terug is op het U19 wereldkampioenschap, kreeg in de eerste drie wedstrijden uit de eerste ronde 38 punten tegen. In de wedstrijden tegen Team USA en Mexico sloeg Botswana zelfs geen enkele honkslag.

Ook voor Nederland leek het nog puntloze Botswana vanavond geen enkel probleem op te leveren. Met twee uit opende Isa Smit in de tweede inning de score na een illegale pitch. Vanaf dat moment leek alles mis te gaan voor Botswana. Terwijl de veldfouten van Botswana zich opstapelden, liep Oranje in rap tempo uit naar een 0-8 voorsprong. Drie punten kwamen binnen op hits van Reganied Franka en Yindi Beekveldt.

Hoop

In de daaropvolgende inning breidde het Koninkrijksteam haar voorsprong uit tot 2-11. Daarmee leek een voortijdig einde aan de wedstrijd nabij. Maar in de vijfde inning liet Botswana haar tegenstander er ineens voor werken. Geholpen door drie veldfouten kreeg Botswana weer hoop op wellicht nog een overwinning. De Afrikaanse speelsters verkleinden eerst het verschil tot 4-11, waarna Wame Ramoruswana met volle honken de bal diep het linksveld in ramde om nog eens drie van haar ploeggenoten over de thuisplaat te sturen.

Het Koninkrijksteam pakte tegen Botswana haar tweede winst op het WK.
Het Koninkrijksteam pakte tegen Botswana haar tweede winst op het WK.

Pas nadat Margot van Eijl plaats had genomen op de pitchersplaat, keerde de rust in de Nederlandse defensie terug. Met onder meer drie strikeouts voorkwam de pitcher van Onze Gezellen dat Botswana nog meer punten kon scoren. Na haar derde honkslag van de dag kon Isa Smit (3 uit 4) in de zesde inning het laatste punt van de wedstrijd scoren en de uiteindelijke eindstand op 7-12 brengen. Smit scoorde haar tweede run van de dag op de negende veldfout van Botswana.

Gestolen honk

Smit leidde vandaag niet alleen haar ploeg in aantal honkslagen, maar ook wist ze de meeste honken te stelen. De speelster van Onze Gezellen kon driemaal een honk stelen. In totaal kwam zevenmaal een speelster van Oranje tot een gestolen honk. Daarnaast sloeg Oranje tien hits. Jacky Huijben (2 uit 3) en Reganied Franka (2 uit 3) waren elk goed voor twee honkslagen, waarbij Franka tweemaal scoorde.

Morgen sluit het Koninkrijksteam haar wereldkampioenschap af met een wedstrijd tegen Zuid-Afrika. Die wedstrijd wordt gespeeld om 21.30 uur (Nederlandse tijd). Oranje kan met een overwinning op de Zuid-Afrikaanse ploeg de dertiende plaats op het WK veiligstellen.

          1 2 3 4 5 6 7  R  H E
NEDERLAND 0 8 1 1 1 1 0 12 10 5
BOTSWANA  0 1 1 0 5 0 0  7  7 9

Pitchers Nederland
Lisa Meyering (2 1/3): 2-2-2-0
Isanthe Rouwenhorst (1 2/3+6): 1-1-4-4
Margot van Eijl (3): 3-0-0-1

Pitchers Botswana
Boitshepo Arone (1 2/3+5): 2-3-3-3
Wame Ontibile Odirile (4 1/3): 1-3-7-6

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal