Softbal

Goede EC-start Olympia Haarlem en Terrasvogels

Goede EC-start Olympia Haarlem en Terrasvogels

Praag is de locatie van het toernooi om de Cup Winners Cup. (c) Marco Stoovelaar.

Maandag was het ‘openingsdag’ van de drie toernooien om de Europese softbalbekers. In het Italiaanse Bollate wordt gespeeld om de European Premiere Cup, de Tsjechische hoofdstad Praag is de locatie voor de European Cup Winner Cup en in de Bulgaarse stad Dupnitsa staat het toernooi om de European Cup op het programma. Landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem (Premiere Cup) en Terrasvogels (Cup Winners Cup) zijn de Nederlandse club-vertegenwoordigers. Terrasvogels kwam overtuigend tot winst tegen Therwil Flyers (0-6) en Moscow (10-0), maar Olympia Haarlem moest eerst een 0-3 achterstand wegwerken tegen Carrousel op weg naar een 4-3 zege. Naast de twee Nederlandse ploegen is er ook nog een flink aantal speelsters uit ons land actief voor andere teams. Om de sterkte van de teams ietwat in balans te brengen mogen sinds een aantal jaar speelsters uit andere ploegen (landen) aan de selecties worden toegevoegd. Niet alleen de ‘zwakkere’ teams maken gebruik van deze mogelijkheid, ook de ‘sterkere’ doen mee. Deze zogenaamde ‘pick-up players’ zorgen ervoor dat de deelnemersvelden een bont gezelschap worden. Er nemen geen Nederlandse ploegen deel aan de European Cup, dat het kwalificatie-toernooi is voor de Premiere Cup.

Olympia Haarlem stelde deelname voor dit jaar aan een Europees bekertoernooi veilig door vorig seizoen op de eerste plaats te eindigen in de reguliere competitie. Terrasvogels verzekerde zich (opnieuw) van Europa Cup-deelname met het bereiken van de Holland Series. De strijd om het landskampioenschap was vervolgens bepalend wie waar naar toe zou gaan. Olympia Haarlem prolongeerde de landstitel, zodat het zich plaatste voor de Premiere Cup, terwijl Terrasvogels deelneemster werd aan de Cup Winners Cup. Vorig jaar eindigde Olympia Haarlem in de strijd om de Premiere Cup op een onverwachte en dus teleurstellende vierde plaats. Terrasvogels was vorig jaar niet geplaatst voor deelname en dat komt niet vaak voor. Sinds de organisatie van het eerste Europa Cup-toernooi in 1978 neemt de ploeg vrijwel jaarlijks deel aan één van de evenementen. Terrasvogels is de Europese recordhouder wat deelnames betreft.

no-hitter

Op de eerste speeldag was het Terrasvogels dat als eerste in actie kwam tegen Therwil Flyers (Zwitserland). Het was een vroege dag voor de Santpoortse ploeg, want al om 9 uur riep de Oostenrijkse home plate umpire Beate Utzig ‘play ball’ op het fraaie complex van Eagles Praha. Ondanks het vroege tijdstip was de ploeg van coach Stefan Vessies er klaar voor, want de ploeg had goed kijk op de worpen van de Amerikaanse Kelly Mardones. Terrasvogels kwam tot dertien honkslagen, zag pitcher Hannah Bandimere een no-hitter gooien en won met 0-6.

Wel moest de ploeg even op gang komen, want met een 0-2 voorsprong werd pas in de zevende slagbeurt met vier punten definitief doorgedrukt. Na drie loopsters te hebben achtergelaten in de tweede inning volgde het openingspunt een slagbeurt later toen werd gescoord op een fout. Dat gebeurde op een klap van oud-international Solange Starrenburg. Zij maakte dit seizoen haar rentree toen de ploeg te maken kreeg met wat blessures. De midveldster sloeg twee van de dertien honkslagen. Karin Tuk was met drie honkslagen, een gescoord punt en twee binnengeslagen punten ook op dreef voor Terrasvogels. Een honkslag van gastspeelster Nadine Marinus leverde in de vierde inning het tweede punt op. De voorsprong werd in de zevende slagbeurt opgevoerd naar 0-6, dankzij een tweehonkslag van Karin Tuk (twee punten) en honkslagen van Desiree Adriaansz en Kelsy Pieneman.

De Amerikaanse Hannah Bandimere gaf ook gelijk een visitekaartje af. De werpster schakelde niet alleen twaalf slagvrouwen met drie slag uit, maar stond in zeven innings ook geen honkslagen toe aan de Zwitserse tegenstander, zodat ze een No-Hitter op haar naam kreeg. Bijna werd het een Perfect Game. Na twaalf slagvrouwen op rij te hebben uitgeschakeld raakte ze een slagvrouw met een worp in de vijfde inning. Het werd de enige honkloopster voor Therwil Flyers. Even later volgde een dubbelspel, zodat Hannah Bandimere alsnog het minimum aantal slagvrouwen tegenover zich kreeg, namelijk 21.

pitchers:
Terrasvogels: Hannah Bandimere 12-0-0-0 (7 innings). Therwil Flyers: Kelly Mardones 1-2-13-2 (7 innings).

dominant

Terrasvogels was ’s avonds ook dominant in het tweede duel tegen Moscow (Rusland) en won overtuigend met 10-0 in vier innings. De basis voor de ruime winst werd gelegd in de eerste slagbeurt toen vijfhonkslagen en drie veldfouten samen voor vijf punten zorgden. Het begon allemaal met honkslagen van Katharina Szalay (stootslag) en Merel Oosterveld. Zij voerden vervolgens een ‘double-steal’ uit, waarna beiden konden scoren toen daar een foute aangooi op volgde. Honkslagen van Solange Starrenburg, Karin Tuk en Nadine Marinus leverden daarna nog eens twee punten op. Een klap van Kelsy Pieneman verhoogde de vroege voorsprong naar 5-0.

Na in de tweede inning te hebben gescoord op een grondbal van Karin Tuk kwam Terrasvogels in zowel de derde als de vierde slagbeurt tweemaal tot scoren. In de derde inning werd tweemaal gescoord op een driehonkslag van Bobbi Scheurkogel. Het verschil van tien punten om het duel voortijdig af te kunnen sluiten werd bereikt in de vijfde inning. Dit keer was het Solange Starrenburg (3-uit-3) die met een driehonkslag opende en vervolgens kreeg Karin Tuk vier wijd. Een velderskeus-klap van Nadine Marinus bracht de stand op 9-0. Zij schoof op na vier wijd voor Kelsy Pieneman en een wilde worp, waarna ze scoorde op een grondbal van Desiree Adriaansz. En dat betekende tevens het einde van de wedstrijd.

Terrasvogels-pitchers Roos-Marijn Kramer en Jacquelyn Sertic stonden slechts twee honkslagen toe.

pitchers:
Terrasvogels: Roos-Marijn Kramer 2-2-1-0 (3 innings), Jacquelyn Sertic 0-0-1-0 (1 inning); Moscow: Sofiya Kokoreva 1-1-5-3 (1 inning), Viktoria Poleshchuk 2-4-4-0 (2 2/3 inning).

achterstand

Olympia Haarlem had in de eerste wedstrijd op het toernooi om de Premiere Cup de handen vol aan Carrousel (Rusland) en keek halverwege de vierde inning zelfs tegen een 0-3 achterstand aan. Uiteindelijk wist de ploeg van coach Steven Manson het duel alsnog in eigen voordeel om te draaien, maar won nipt met 4-3 van de Russen, die vorig jaar op de vijfde plaats eindigden in het Premiere Cup-toernooi. Nadat de eerste drie innings puntloos waren gebleven kwam Carrousel in de vierde slagbeurt driemaal tot scoren op pitcher Ilona Andringa. Een tweehonkslag van Vera Kukharenko met één uit leverde het eerste punt op. Met twee uit werd de Russische voorspong met twee punten uitgebreid via een honkslag en een fout. Dat vormde ook de inleiding voor een werpsterswissel, want Alyson Spinas-Valainis nam het over. Zij sloot de slagbeurt af met een strikeout, maar de Haarlemse keek wel tegen een 0-3 achterstand aan.

Olympia Haarlem wist zich te herstellen na de onverwachte achterstand en pakte in de eigen vierde slagbeurt twee punten terug, maar dat gebeurde wel met twee uit. Virginie Anneveld (honkslag) en Mariëlle Vleugels (geraakt werpster) stonden op de honken toen een gevangen stootslag van Sarah Edwards een dubbelspel opleverde. Vervolgens kreeg Olympia loopsters op het tweede en derde honk na een honkslag van Cindy van der Zanden. Beiden konden scoren op een hiernavolgende honkslag van Shareday Christina.

Een inning later wist Olympia de leiding over te nemen door twee punten toe te voegen die eveneens met twee uit werden gescoord. Eva Voortman opende met een honkslag en scoorde de gelijkmaker met twee uit op ene honkslag van Jessie van Aalst. Die kon even later zelf tot scoren komen toen een klap van Virginie Anneveld in een fout eindigde.

Alyson Spinas hield Carrousel van scoren af, maar toch volgde er nog een spannende zevende slagbeurt. De eerste twee Russische slagvrouwen kwamen op de honken na een honkslag en schoven op na een opoferingsstootslag, zodat de gelijkmaker heel dichtbij stond. Maar Spinas schakelde de volgende twee speelsters uit om de minimale voorsprong (en de winst) veilig te stellen.

pitchers:
Olympia Haarlem: Ilona Andringa 3-1-4-1 (3 2/3 inning), Alyson Spinas 4-0-4-0 (3 1/3 inning); Carrousel: Nina Zakaznikova 4-1-10-1 (6 innings).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal