Pitcher Robyn Clara is voor DSS bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdklasse.

Honkbal

Robyn Clara geselecteerd voor Frankrijk

Robyn Clara geselecteerd voor Frankrijk

Pitcher Robyn Clara is voor DSS bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdklasse.
Pitcher Robyn Clara is voor DSS bezig aan zijn derde seizoen in de hoofdklasse.
Foto: © Alfred Cop

Opnieuw heeft de Franse nationale ploeg zich versterkt met een speler uit Nederland. Na Omar Williams en Norbert Jongerius heeft nu pitcher Robyn Clara een uitnodiging ontvangen voor de selectie van Frankrijk. Dit team start in de voorbereiding op het Europees kampioenschap volgende week aan het France International Baseball Tournament. Clara: “Het wordt een erg gave eerste ervaring.”

De 24-jarige Robyn Clara werd geboren in de Zuid-Franse stad Montpellier als zoon van een Franse vader en Nederlandse moeder. Op driejarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland. Daar begon hij op negenjarige leeftijd met honkballen bij TZB in Zandvoort. Dat deed hij niet onverdienstelijk. Een jaar later maakte Clara de overstap naar DSS waarvoor hij op donderdag 13 april 2017 zijn debuut maakte in de hoofdklasse.

In zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau schakelde de rechtshandige pitcher tegen L&D Amsterdam in de zevende en achtste inning zes van de acht tegenstanders uit, waarvan één met drie slag. In zijn derde seizoen met de Haarlemse hoofdklasser gooide Clara dit jaar 22 wedstrijden.

France International Baseball Tournament

Via de voormalige Franse internationals Omar Williams en Norbert Jongerius en enkele vrienden die al voor Frankrijk uitkwamen, kwam Clara in contact met de Franse nationale ploeg. “Veel spelers uit het team ken ik al. Volgende week maandag vertrek ik naar Frankrijk en maak ik in Rouen voor het eerst echt kennis met het hele team.” De Franse ploeg verblijft ruim een week in de Franse stad voor deelname aan het France International Baseball Tournament, het toernooi dat in 2015 en 2016 door het Nederlands Koninkrijksteam werd gewonnen.

Dit jaar bestaat de vijfde editie van deze Yoshida Challenge uit een serie van vijf wedstrijden tussen Frankrijk en een Japanse selectie. De eerste wedstrijd wordt woensdag 28 augustus gespeeld. Het toernooi is de laatste voorbereiding voor Frankrijk op deelname aan het Europees kampioenschap. “Na dit toernooi moeten nog vier spelers uit de selectie afvallen”, weet Clara. “Ik zal daar mijn best moeten doen om de uiteindelijke selectie voor het Europees kampioenschap te halen.”

Droom

Clara kijkt erg uit naar zijn debuut als speler van de Franse ploeg. “Het is toch wel een droom waar ik het afgelopen jaar vooral naartoe heb gewerkt. Ik ga er in Frankrijk hard voor werken om de uiteindelijke selectie te halen.” De Franse bondscoach Kieran Mattison heeft 28 spelers opgeroepen voor de France International Baseball Tournament. Vier spelers komen uit de Italiaanse competitie en één speler uit de Tsjechische competitie. Verder krijgt Mattison onder meer de beschikking over Frédéric Hanvi, die in Japan speelt voor de amateurclub Tokyo Bambaataa. Ook eerste honkman Ernesto Martinez is opgeroepen. Deze twintigjarige Cubaan met Frans paspoort komt momenteel voor Rocky Mountain Vibes (Milwaukee Brewers) uit in de Rookie Pioneer League.

Met zijn selectie voor het nationale team van Frankrijk volgt Clara het voorbeeld van Omar Williams en Norbert Jongerius. Binnenvelder Omar Williams nam in 2014 met Franrkijk deel aan het Europees kampioenschap. Ook speelde hij in dat jaar voor Franrkijk tijdens het France International Baseball Tournament. In 2016 kreeg hij tijdens het France International Baseball Tournament gezelschap van buitenvelder Jongerius. In dat jaar nam Jongerius bovendien met de Franse ploeg deel aan het Europees kampioenschap en de World Baseball Classic Qualifier.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal