HB Hoofdklasse

Holland Series 2019: het spannende sluitstuk van de competitie

Holland Series 2019: het spannende sluitstuk van de competitie

Op donderdag 22 augustus beginnen de Holland Series, sinds 1987 de finale van de Nederlandse honkbalcompetitie. Het zal niemand verbazen dat Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam zich ook dit jaar weer voor deze eindstrijd hebben geplaatst. Voor deze vooruitblik spraken wij met de beide managers (Ronald Jaarsma en Brian Finnegan) en één speler (Misja Harcksen van Curaçao Neptunus).

De kwaliteit van de werpers is doorslaggevend

Bij het spelen van zeven wedstrijden in elf dagen (vanwege het EK en OKT zit er een keiharde deadline aan het spelen van deze serie) zou de kwaliteit van de werpers van beide teams wel eens belangrijker dan ooit kunnen zijn. Aangestuurd door de tactische en strategische inzichten van de managers van beide teams zorgen zij voor het verschil tussen winnen of verliezen.

Natuurlijk hebben ook de slagploegen grote impact op de titelkansen, maar met mogelijk zeven wedstrijden in elf dagen lijkt de kwaliteit van de werpers een doorslaggevende factor te worden. Hoe breder de werpersstaf, hoe groter de kans op de nationale titel.

De mening van beide managers

Ronald Jaarsma vindt L&D Amsterdam dit jaar sterker dan in andere jaren. “Ze hebben zich met Schoop en Richardson aanvallend enorm versterkt.” Jaarsma vervolgt: “Met hun rotatie was het al goed. Ze hebben met Rob Cordemans natuurlijk een formidabele werper, maar de vraag is of hun rotatie ook in de breedte genoeg potentie heeft. Dat is afwachten, daar liggen voor ons misschien mogelijkheden.”

“Onze aanval is minder constant dan in andere jaren.  Maar als het er echt op aan komt, dan staan we er. Onze mentale power – als team – is enorm, dat is een niet te onderschatten wapen. Ik reken op een spannende serie, zeker geen ‘walk-over’ die we even in vier wedstrijden beslissen.”

Zijn collega coach Brian Finnegan ziet Curaçao Neptunus als favoriet, ‘maar wij zijn er ook klaar voor’, zegt hij.

“Met de komst van Sharlon Schoop is er meer rust in het binnenveld gekomen. En met onder meer Rob Cordemans en Tom Stuifbergen hebben we natuurlijk prima werpers.  Wij willen graag in vier wedstrijden winnen, maar dat wil Neptunus natuurlijk ook. De kans bestaat dat het er uiteindelijk wel zeven worden.  Zeven wedstrijden in 11 dagen is in de Nederlandse situatie natuurlijk niet niks. Maar, nogmaals: wij zijn er klaar voor en gaan ons uiterste best doen om te winnen.”

Het laatste woord    

Misja Harcksen van Curaçao Neptunus kwam als laatste aan het woord over de komende apotheose van de competitie. Hij voegt zich achter de algemene verwachting van zijn manager. Maar op de vraag of het na al die overwinningen (Neptunus heeft de serie al 19 maal in eigen voordeel beslist) nu niet eens ging vervelen, was hij heel duidelijk: “Winnen, dat verveelt nooit! We gaan er alles aan doen om ook de Holland Series van dit jaar te winnen.

De Holland Series beginnen op donderdag met Game 1 in het Rotterdamse Familiestadion om 19.30 uur. Het is het begin van wat ongetwijfeld een zeer spannende finale wordt van het Hoofdklasseseizoen.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse