Softbal

Winst, verlies Olympia Haarlem; 3e EC-zege Terrasvogels

Winst, verlies Olympia Haarlem; 3e EC-zege Terrasvogels

Dinet Oosting sloeg een homerun voor Olympia Haarlem tegen Bussolengo. (c) Fred Versluis.

Op de tweede speeldag van de toernooien om de Europese softbalbekers was er winst en verlies voor FysioExpert Olympia Haarlem, terwijl Terrasvogels de derde overwinning binnensleepte. In het toernooi om de Premiere Cup in Bollate (Italië) moest Olympia Haarlem dinsdagmiddag met 9-6 de meerdere erkennen in bekerhouder Bussolengo (Italië). ’s Avonds was de Haarlemse ploeg met 0-11 een maatje te groot voor Hoboken Pioneers (België). Terrasvogels had een extra inning nodig om te winnen van New Zealand ISA op het toernooi om de Cup Winners Cup. In Praag (Tsjechië) won Terrasvogels uiteindelijk met 2-4 in acht innings, zodat de ploeg met één been in de kampioenspoule staat.

internationaal

Bussolengo won de Europese Premiere Cup in 2017 en 2018 toen de evenementen werden georganiseerd in Haarlem en Forlì (Italië). De Italiaanse ploeg, die speelt onder leiding van voormalig Nederlands softbalteam-bondscoach Craig Montvidas, is dan ook de favoriet op het evenement. Het team is een internationaal gezelschap. Naast tien Italiaanse speelsters heeft de ploeg ook nog drie Amerikaanse, twee Britse, één Griekse en één Nederlandse softbalster op het roster staan. De Nederlandse speelster is international Britt Vonk, die ook vorig seizoen al voor de ploeg uitkwam. De drie Amerikaanse speelsters zijn allemaal pitchers en die kwamen allen in actie tegen Olympia Haarlem. Aanvankelijk had de ploeg succes op de eerste twee, maar de derde gooide de deur definitief in het slot en stond slechts één honkslag en geen punten meer toe in de laatste drie innings van de wedstrijd.

Tweemaal gaf Olympia Haarlem een voorsprong uit handen. Zo stond de ploeg halverwege de derde inning met 0-4 voor, maar dat bleek niet genoeg. In de eerste inning opende Olympia de score op starter Jessica Dreswick (Boston College) dankzij een stootslag van Virginie Anneveld, maar bleven ook twee loopsters achter. In de derde slagbeurt voegde Olympia drie onverdiende punten toe op Gretchen Aucoin, die de pitching had overgenomen voor Bussolengo. Aucoin, die vorig jaar in de professionele National Pro Fastpitch uitkwam voor Cleveland Cornets, moest een tweehonkslag toestaan aan Dinet Oosting, die later scoorde op een fout. Met twee uit en twee loopsters op de honken was het Cindy van der Zanden die beiden in staat stelde te scoren toen ze een stevige tweehonkslag sloeg.

homeruns

Even later werd de voorsprong uitgewist toen Bussolengo viermaal scoorde op twee homeruns. Olympia-starter Eva Voortman kreeg eerst een honkslag tegen, waarna international Marta Gasparotto een homerun sloeg. Voortman volgde met vier wijd voor Britt Vonk, waarna Mariëlle Vleugels de pitching overnam. Met één uit moest ook zij een homerun incasseren. Die werd geslagen door de Britse Nerissa Myers, die een dag eerder ook al twee homeruns had geslagen. Tijdens het Europees/Afrikaans Olympisch Kwalificatie Toernooi in Vleuten had zij ook al haar slagkracht getoond in de Britse nationale ploeg.

Olympia Haarlem hernam de leiding in de vierde inning toen Dinet Oosting een 2-run homerun sloeg. Maar ook dit keer wist Bussolengo de stand weer in eigen voordeel om te draaien op Olympia-reliever Alyson Spinas. In de vijfde inning scoorde de ploeg driemaal op vier honkslagen, waarna een homerun van international Laura Vigna in de zesde inning nog eens twee punten opleverde. Kylee Hanson (Florida State University) sloot het duel sterk af voor Bussolengo. Zij gooide de laatste drie innings, waarin ze alleen een infield-hit van Amber Krijgsman tegen kreeg in de vijfde inning. Hierna schakelde ze de volgende negen slagvrouwen op rij uit, waarvan de laatste drie in de zevende inning met drie slag.

pitchers:
Olympia Haarlem: Eva Voortman 3-3-2-0 (2 inn. + 3 slagvrouwen), Mariëlle Vleugels 0-0-1-0 (1/3 inn.), Alyson Spinas 2-0-4-1 (1 2/3 inn. + 3 slagvrouwen), Eva Voortman 2-1-4-0 (2 inn.). Bussolengo: Jessica Dreswick 1-0-3-0 (2 inn.), Gretchen Aucoin 3-1-5-1 (2 inn.), Kylee Hanson 4-0-1-0 (3 inn.).

rally

Dinsdagavond ondervond Olympia Haarlem geen problemen tegen het Belgische Hoboken Pioneers. De ontmoeting werd al in de tweede inning beslist, want toen kwam Olympia tot een rally van acht punten. Werpster Ilona Andringa stond slechts twee Belgische honkslagen toe en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit.

Olympia Haarlem moest het opnemen tegen Oranje-international (en voormalig teamgenoot) Lindsey Meadows-Oosterveld. De speelster van Tex Town Tigers is tijdens dit toernooi gastspeelster in het team van Hoboken. Vorig jaar en dit seizoen kwam Meadows vanwege een hardnekkige blessure nauwelijks in actie voor TTT en Oranje. Maar in juli kwamen er gelukkig weer positieve berichten en werd ze gezond verklaard. Op 13 juli maakte ze haar rentree in de Golden League en gooide 3 1/3 inning tegen Roef! Helaas was ze nog niet inzetbaar voor Oranje tijdens het OKT in Vleuten, maar op 3 augustus gooide ze vervolgens 5 1/3 inning tegen Hoofddorp Pioniers. Met haar deelname aan de Premiere Cup kan ze meer gooi-ritme opdoen. Met Tex Town Tigers speelt ze vanaf 31 augustus in de promotie/degradatie-series, waarin zes ploegen strijden om vier plekken in de Golden League van volgend seizoen.

Meadows schakelde drie slagvrouwen op rij uit in de eerste inning, maar trof een productieve slagploeg in de tweede beurt. De honken kwamen vol te staan, waarna een wilde worp voor het eerste punt zorgde, waarna Mariëlle Vleugels een 3-run homerun sloeg. Een fout en een honkslag van Dinet Oosting verhoogden de stand naar 0-6. Meadows werd hierna afgelost door Sterre den Duijn, die deze week eveneens te gast is in het Belgische team. Den Duijn, die in de Golden League uitkomt voor Twins Oosterhout, kwam voor het eerst in actie voor Hoboken. Zij arriveerde maandag pas in Bollate na terugkeer uit Irvine (USA) waar ze met het Nederlandse U19-team deelnam aan de U19 World Cup. Den Duijn kreeg nog een tweehonkslag tegen van Virginie Anneveld, goed voor nog eens twee punten. Een honkslag van Brenda Beers zorgde daarna voor een extra punt in de derde inning, waarna in de vijfde slagbeurt tweemaal werd gescoord, dankzij een driehonkslag van Chelsie Robison en een wilde worp.

pitchers:
Olympia Haarlem: Ilona Andringa 8-0-2-0 (5 inn.). Hoboken Pioneers: Lindsey Meadows-Oosterveld 0-1-6-1 (1 1/3 inn.), Sterre den Duijn 2-4-4-1 (3 2/3 inn.).

verlenging

In Praag bleef het duel tussen Terrasvogels en New Zealand ISA vijf innings lang puntloos. Met een 2-2 stand bracht de achtste inning de beslissing, want daarin scoorde Terrasvogels tweemaal op weg naar de winst. Terrasvogels had in dit duel voor het eerst de beschikking over outfieldster Yindi Beekveldt. Net als Sterre den Duijn (Hoboken) arriveerde zij pas maandag in Praag na terugkeer uit het Amerikaanse Californië na afloop van de U19 World Cup.

Nieuw-Zeeland is een opmerkelijke deelnemer aan een Europees clubtoernooi. Vorig jaar debuteerde de ploeg in het toernooi om de Europa Cup, won de finale en promoveerde naar de Premiere Cup. De New Zealand International Softball Academy werd in 2007 opgericht met als doel speelsters de kans te geven deel te nemen aan sterk bezette toernooien. Hiervoor worden jaarlijks verschillende internationale tours georganiseerd en kreeg men ook toestemming deel te nemen aan de Europese bekertoernooien.

In de eerste vijf innings werd Terrasvogels in bedwang gehouden door de in Amerika geboren en opgegroeide Nieuw-Zeelandse international Sammi Parks. Zij stond alleen honkslagen toe aan Katharina Szalay (eerste inning) en Solange Starrenburg (tweehonkslag, vierde inning). Zij waren ook de enige loopsters die in scoringspositie wisten te komen. Jacquelyn Sertic gooide het hele duel voor Terrasvogels en deed dat uitstekend. De Amerikaanse pitcher, die vorig jaar een sterk debuut maakte in de Golden League, keerde dit seizoen terug in de Santpoortse ploeg. Sertic kreeg pas in de vijfde inning haar eerste honkslag tegen en die kwam van de knuppel van haar pitching-collega Sammi Parks. Zij stond uiteindelijk maar drie honkslagen toe en kwam tot negenmaal drie slag.

In de zesde inning opende Terrasvogels de score. Katharina Szalay bereikte het derde honk na een vangfout in het outfield en scoorde met twee uit op een honkslag van Lizzie Clarijs. Even later scoorde Nieuw-Zeeland tweemaal in hun zesde slagbeurt. Terrasvogels antwoordde onmiddellijk met een punt in de zevende inning. Desiree Adriaansz kreeg vier wijd en scoorde na een honkslag van Nadine Marinus. Maar de ploeg liet ook drie loopsters achter. Nadat Jacquelyn Sertic drie slagvrouwen had uitgeschakeld in de tweede helft van de zevende inning volgde een verlenging.

Terrasvogels sloeg toen toe in de achtste inning. De ploeg hernam de leiding dankzij een tweehonkslag van Lizzie Clarijs, waarna international Rita Hokianga de Nieuw-Zeelandse pitching overnam. Die moest nog een puntscorende tweehonkslag toestaan van Karin Tuk, zodat de stand op 2-4 kwam. Jacquelyn Sertic stelde de voorsprong vervolgens veilig door wederom drie speelsters op rij uit te schakelen.

pitchers:
Terrasvogels: Jacquelyn Sertic 9-3-3-0 (8 inn.). New Zealand ISA: Sammi Parks 5-3-6-2 (7 1/3 inn.), Rita Hokianga 0-0-1-0 (2/3 inn.).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal