Voor de twaalfde keer in de clubhistorie is Bologna landskampioen geworden.

Honkbal

Bologna opnieuw kampioen van Italië

Bologna opnieuw kampioen van Italië

Voor de twaalfde keer in de clubhistorie is Bologna landskampioen geworden.
Voor de twaalfde keer in de clubhistorie is Bologna landskampioen geworden.
Foto: © FIBS / CB NADOC

Om half twaalf gisteravond werd Fortitudo Bologna voor de twaalfde keer in de geschiedenis kampioen van Italië. Voor de eerste keer wist de club zijn landstitel te prolongeren en bovendien gebeurde dat in het jaar dat ook de European Champions Cup werd veroverd. Een zeer succesvol jaar van de club, die nog steeds wordt voorgezeten door presidente Michelini, die in juni zijn aftreden aankondigde.

De twee opeenvolgende titels werden behaald onder technische leiding van manager Lele Frignani. De twaalf landskampioenschappen van Fortitudo vallen verdeeld in twee periodes van zestien jaar. In de vorige eeuw de seizoenen 1969, 1972, 1974, 1978 en 1984 en in de 21ste eeuw 2003, 2005, 2009, 2014, 2016, 2018 en 2019.

De derde zege in de finale serie van maximaal vijf wedstrijden tegen San Marino was gisteravond de eerste uitwedstrijd voor Bologna, maar die bleek de makkelijkste. Dankzij de Venezolaanse pitcher Raul Rivero (MVP van de serie, volgens de perstribune) behaalde de titelverdediger een 0-4 shut-out overwinning.

Solohomerun

De twee spelers van Bologna uit het Nederlands Koninkrijk, John Polonius en Ericson Leonora, speelden mee in deze kampioenschapwedstrijd van hun club. Korte stop Polonius deed dat vanaf het begin en Leonora werd in de achtste inning als pinch-hitter ingezet bij een 0-3 voorsprong en twee man op de honken. Hij kwam terug van een blessure, die hij had opgelopen in de halve finale tegen Parma Clima. Polonius leidde de beslissende achtste aanval van Bologna in met een tweehonkslag, waarna de magere 0-1 voorsprong werd uitgebouwd naar de veilige marge van 0-4. De Franse Cubaan Andy Paz had in de vierde inning de score geopend met een solohomerun op het werpen van starter Fernando Baez van San Marino.

Pitcher Raul Rivero werd uitgeroepen tot MVP.
Pitcher Raul Rivero werd uitgeroepen tot MVP.
Foto: © FIBS / K73 NADOC

In eigen huis ondervond Bologna veel meer problemen met San Marino, de nummer drie van de reguliere competitie van de Serie A1. Zowel in wedstrijd 1 als in wedstrijd 2 kwam de thuisclub op achterstand. Een homerun van lead-off Federico Giordani van San Marino in de eerste inning verstomde het publiek in het Gianni Falchi stadion van Bologna, vooral omdat dit punt werd geïncasseerd door de Amerikaanse huurling Perakslis op de werpheuvel. Deze verdroeg echter de eerste klap en stond in zes innings geen punten meer toe. In de vierde, zesde en zevende inning sprokkelde Bologna drie punten bij elkaar en Raul Rivero stelde vanaf de achtste inning de 3-1 winst veilig.

Tenenkrommender

De tweede dag in Bologna verliep voor het thuispubliek nog tenenkrommender, want San Marino nam wederom vanaf de eerste inning de leiding (0-1) en die voorsprong werd via 0-2 uitgebouwd naar 0-4 in de vijfde inning. In de tweede helft van die inning kwam Bologna terug tot 3-4, maar San Marino behield de voorsprong en bouwde die in de negende uit tot 3-5. Bij al twee man uit en eerste honk bezet kantelde Bologna daarna alsnog de stand dankzij drie Italiaanse pitchers van San Marino, die viermaal vier wijd gooiden en twee honkslagen opgaven: 6-5 voor Bologna. Winnend pitcher was closer Filippo Crepaldi. De Italiaanse starter Alex Maestri van San Marino verliet met voorsprong de heuvel in de vijfde inning, maar zag zijn relievers Rene Mazzocchi, Ludo Coveri en Valerio Simone de wedstrijd verliezen.

Nu de honkbalcompetitie in Italië erop zit, start de nationale Italiaanse ploeg met het laatste deel van de voorbereiding op het Europees kampioenschap, dat over twee weken in Duitsland begint. De Italiaanse bondscoach Gilberto Gerali heeft zijn voorlopige selectie van 27 spelers bekendgemaakt met het oog op de vier oefenwedstrijden tegen Spanje, die van zondag 1 tot en met woensdag 4 september worden gespeeld in twee stadions in Barcelona.

Bloed in de ogen

Gerali: “Dit komt ons uitstekend uit, want voorafgaand aan het EK wil ik deze spelers aan het werk zien in waarlijk competitieve wedstrijden en Spanje is daarbij een optimale tegenstander. Na afloop van deze serie en voor ons vertrek naar Bonn op 5 september zullen we beslissen welke spelers achter blijven en welke spelers vanuit het buitenland nog zullen worden toegevoegd. Sommigen spelen nog in hun profcompetitie en anderen moeten nog hun Italiaanse paspoort aanvragen om aan het EK te kunnen deelnemen. Daarom wil ik dat de spelers in Barcelona met bloed in de ogen zullen spelen om hun waarde te bewijzen en hun plaats te behouden!”

De voorselectie van Italië bestaat in dit stadium uit acht spelers van UnipolSai Bologna, acht van San Marino, vier van Parma Clima, twee van Sipro Nettuno City, twee van Serie A2 clubs Godo en Bolzano en drie van Amerikaanse clubs:

 AchternaamVoornaamHuidige club
1MaestriAlessandroPASD San Marino 
2Bassani AlexPFortitudo BC 1953
3Brolo Gouvea Murilo PFortitudo BC 1953
4CrepaldiFilippo PFortitudo BC 1953
5ScottiClaudio PFortitudo BC 1953
6Palumbo Cardozo Angelo Michelle PaoloPASD Bolzano BC
7PuglieseNicholasPFortitudo BC 1953
8JohnsonMichael William PNew Britain Bees – USA
9BocchiMatteoPEugene Emeralds – USA
10AldegheriMattiaPParma 1949 BC
11Di RaffaeleLucaPASD BSC Godo
12SimoneValerioPASD San Marino 
13RiveraYomelPParma 1949 BC
14Pizziconi AndreaPFortitudo BC 1953
15MaggiBeau GiuseppeCCalifornia Revolution – USA
16ReginatoMattiaCASD San Marino 
17TrinciMarioCASD San Marino 
18VaglioAlessandroIFFortitudo BC 1953
19ColabelloChristopher AdrianIFASD San Marino 
20MazzantiGiuseppeIFASD Nettuno Baseball City
21Epifano DuranErick AlessandroIFASD San Marino 
22Ferrini Colmenarez Jose LeonardoIFFortitudo BC 1953
23PomaSebastiano OFParma 1949 BC
24Garbella Nicola Luciano SathyaOFASD Nettuno Baseball City
25CelliFederico OFASD San Marino 
26Koputsoyanopulos VittiAldo ChrisOFParma 1949 BC
27Giordani Federico OFASD San Marino 

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal