Softbal

Olympia Haarlem & Terrasvogels naar finaleronde Europa Cup

Olympia Haarlem & Terrasvogels naar finaleronde Europa Cup

Terrasvogels viert het binnenkomen van een run (Foto: Terrasvogels Dames/Facebook)

FysioExpert Olympia Haarlem en Terrasvogels hebben zich (zoals verwacht) geplaatst voor de finaleronde van de toernooien om respectievelijk de European Premiere Cup en de European Cup Winners Cup. Hoewel er nog allerlei combinaties van gelijke standen mogelijk waren wisten beide teams dinsdagavond al dat ze zeker waren van de volgende ronde. Terwijl Olympia Haarlem dinsdagavond in Bollate stond te winnen tegen Hoboken Pioneers (België) was de overwinning van Carrousel (Rusland) tegen Wesseling Vermins (Duitsland) in de tegelijk gespeelde wedstrijd bepalend in het voordeel voor Olympia bij een eventuele gelijke stand. Hetzelfde scenario was er in Praag. Terrasvogels was nog ongeslagen en stond er dus beter voor, maar kon nog in een gelijke stand terechtkomen met Alligators Sombor (Servië), de tegenstander van woensdag. Maar dankzij de 10-3 winst van Joudrs Praha (Tsjechië) op de Servische ploeg, waren de kaarten geschud in het voordeel van Terrasvogels. De twee Nederlandse ploegen sloten de voorronde woensdag sterk af. Olympia Haarlem was ’s avonds met 7-0 te sterk voor Wesseling Vermins en eindigde op de tweede plaats in Poule B. De ploeg neemt één overwinning (Carrousel) en één nederlaag (Bussolengo) mee naar de volgende ronde. Terrasvogels had wederom een productieve dag in Praag, die begon met een klinkende 9-1 winst tegen Joudrs Praha, dat na drie overwinningen de eerste nederlaag leed. Terrasvogels sloot af met een 0-13 shutout tegen Alligators, zodat de ploeg ongeslagen winnaar werd van Poule B en twee overwinningen (New Zealand ISA, Joudrs Praha) meeneemt.

Olympia Haarlem ontmoet in de finaleronde van de Premiere Cup Zraloci Ledenice (Tsjechië) op donderdag, waarna vrijdag wordt gespeeld tegen Barracudas (Zwitserland) en Bollate (Italië). In de strijd om de Cup Winners Cup staat Terrasvogels donderdag tegenover Eagles Praha (Tsjechië) en het eveneens nog ongeslagen Forlì (Italië). Vrijdag volgt Rivas (Spanje). De twee beste ploegen treffen elkaar zaterdag in de finale.

Premiere Cup

Olympia Haarlem sloot de voorronde af met een 7-0 overwinning in zes innings tegen Wesseling Vermins. Wel moest de ploeg even op gang komen tegen de Duitse international Claudia Volkmann, die in de voorbije twee seizoenen in de Golden League gooide voor Terrasvogels. Zij hield Olympia drie innings van scoren af en stond slechts één slagvrouw tot de honken toe. Dat was Mariëlle Vleugels, die in de tweede inning een tweehonkslag sloeg.

In de vierde inning opende Olympia de score. Met één uit sloeg Brenda Beers een tweehonkslag en scoorde het eerste punt op een honkslag van Cindy van der Zanden. Met twee uit scoorde Van der Zanden zelf het tweede punt na een tweehonkslag van Jessie van Aalst.

Olympia drukte vervolgens definitief door in de vijfde slagbeurt, waarin viermaal werd gescoord. Virginie Anneveld opende met een tweehonkslag, schoof op na een honkslag van Eva Voortman en scoorde even later op een opofferingsslag van Dinet Oosting. Een stootslag-honkslag van Brenda Beers en honkslagen van Cindy van der Zanden en Mariëlle Vleugels voerden de stand vervolgens op naar 6-0. Het mercy-rule verschil van zeven punten werd in de zesde inning toen Eva Voortman (honkslag) wist te scoren op een fout die volgde op een klap van Amber Krijgsman.

pitchers:
Olympia Haarlem: Alyson Spinas 5-0-2-0 (4 inn.), Eva Voortman 2-2-1-0 (2 inn.). Wesseling Vermins: Claudia Volkmann 0-1-7-1 (4 1/3 inn.), Hannah Held 0-1-3-1 (1 1/3 inn.).

Cup Winners Cup

Terrasvogels maakte in hun eerste wedstrijd op woensdag korte metten met Joudrs Praha, nam al snel de leiding en won met 9-1. Joudrs, één van de meest toonaangevende en succesvolle teams in Tsjechië, kwam niet verder dan één honkslag op Hannah Bandimere, die zevenmaal drie slag gooide. Zij schakelde de eerrste negen slagvrouwen op rij uit.

Terrasvogels nam gelijk vanaf het begin het heft in handen op international Adela Linková. Met drie punten in de eerste slagbeurt werd de basis voor de winst gelegd. De honken kwamen snel vol te staan, dankzij Katharina Szalay (vier wijd), Nadine Marinus (fout) en Lizzie Clarijs (vier wijd). Solange Starrenburg en Karin Tuk volgden met puntscorende honkslagen, waarna een fout voor het derde punt zorgde.

Een rally van zes punten volgde in de tweede inning. Nadat eerst was gescoord op een fout waren het opnieuw Solange Starrenburg en Karin Tuk die toesloegen met ‘back-to-back’ tweehonkslagen. Starrenburg zorgde met haar klap voor twee punten, waarna ze zelf scoorde op de uithaal van Tuk. Even later leverde een honkslag van Merel Oosterveld nog eens twee punten op. Joudrs scoorde hun enige punt in de vierde inning.

pitchers:
Terrasvogels: Hannah Bandimere 7-0-1-1 (5 inn.). Joudrs Praha: Adela Linková 1-2-7-4 (2 inn.), Lucie Zappová 0-0-0-0 (2 inn.).

In het duel tegen het Servische Alligators Sombor sloeg Terrasvogels er met 17 honkslagen stevig op los. Ook in deze wedstrijd was international Karin Tuk flink op dreef, want zij sloeg 4-uit-4 met twee tweehonkslagen. Jessica Waasdorp en Merel Oosterveld lieten drie honkslagen in de boeken opnemen. De van een blessure herstellende Waasdorp sloeg ook drie punten binnen.

De score werd geopend met drie punten in de tweede inning die tot stand kwamen op slagwerk van Karin Tuk, Gabi Obia (tweehonkslag) en Desiree Adriaansz. In de vierde inning kwam Terrasvogels viermaal tot scoren met als hoogtepunt een 2-run double van Yindi Beekveldt. Zij voegde zich pas maandag bij de ploeg na terugkeer uit Irvine (USA) waar ze had deelgenomen aan de Under-19 World Cup met de Nederlandse U19-ploeg. Een rally van zes punten voerde de voorsprong in de vijfde inning op naar 0-13. Dat gebeurde op zeven honkslagen, waaronder puntscorende klappen van Merel Oosterveld, Jessica Waasdorp (twee punten), Karin Tuk en Bobbi Scheurkogel.

Pitcher Roos-Marijn Kramer bleek ondertussen een onneembare hindernis voor Alligators. Ze gooide twaalf keer drie slag uit en stond slechts één honkslag toe. Die honkslag kwam nadat Kramer de eerste elf slagvrouwen op rij had uitgeschakeld.

pitchers:
Terrasvogels: Roos-Marijn Kramer 12-0-1-0 (5 inn.). Alligators Sombor: Alexandra Bajic 1-1-17-2 (5 inn.).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal