Softbal

Terrasvogels wel, Olympia Haarlem niet in Europa Cup-finale

Terrasvogels wel, Olympia Haarlem niet in Europa Cup-finale

Terrasvogels plaatste zich voor de finale van de Cup Winners Cup. (c) Terrasvogels Facebook.

Terrasvogels speelt zaterdagmiddag in Praag in de finale van het toernooi om de Europese Cup Winners Cup. De ploeg bereikte de eindstrijd door de finaleronde vrijdagmiddag af te sluiten met een 5-4 overwinning tegen het Spaanse Rivas. FysioExpert Olympia Haarlem stond vrijdagavond in Bollate (Italië) met lege handen. Na eerst met 3-0 te hebben gewonnen van Barracudas Zürich (Zwitserland) moest ’s avonds niet alleen worden gewonnen van het organiserende Bollate, maar ook het aantal tegenpunten was belangrijk. Olympia verspeelde driemaal een voorsprong en verloor uiteindelijk met 5-4. Het gevolg is dat er zaterdag een Italiaanse finale is (Bollate vs. Bussolengo) en dat Olympia Haarlem om het brons speelt tegen Zraloci Ledenice (Tsjechië). Vorig jaar, toen er nog volgens het page-systeem werd gespeeld, was het deze ploeg die Olympia uitschakelde voor de finale. Zaterdag kan de Olympia revanche nemen.

homeruns

De opdracht voor Terrasvogels op vrijdag was winnen van Rivas. Maar de Spaanse ploeg was een lastige tegenstander. In de voorronde had Rivas tweemaal overtuigend gewonnen, maar verloor ook van Forlì (0-7) en Eagles Praha (12-20). In dit laatste duel, dat drie uur en 52 minuten duurde, verspeelde Rivas een 6-1 voorsprong in de zevende inning, waarin Eagles elfmaal scoorde. Rivas wist in de eigen zevende beurt nog langszij te komen, maar zag Eagles daarna achtmaal scoren in de achtste inning. In de finaleronde boekte Rivas twee nipte overwinningen tegen Joudrs Praha (8-7) en New Zealand ISA (4-5). Rivas onderstreepte daarmee een ploeg te zijn die niet snel opgaf en dat was ook tegen Terrasvogeld het geval.

Beide teams scoorden in de eerste inning. Voormalig Terrasvogels-speelster (tegenwoordig Sparks Haarlem) Suka Van Gurp scoorde voor Rivas. Even later werd de stand in evenwicht gebracht toen Katharina Szalay voor Terrasvogels opende met een inside-the-park-homerun. In de derde inning sloeg Van Gurp de bal over de omheining om Rivas op een 1-2 voorsprong te zetten. Terrasvogels wist ook nu onmiddellijk te antwoorden met punten in de eigen derde slagbeurt. Met één uit sloeg Bobbi Scheurkogel een tweehonkslag en scoorde de gelijkmaker op een hit van Katharina Szalay, die vervolgens zelf scoorde toen ook Nadine Marinus een honkslag van haar knuppel liet vertrekken.

spanning

Terrasvogels nam meer afstand in de vijfde inning en bracht de stand op 5-2. Met twee uit was het dit keer Solange Starrenburg die een homerun sloeg. Lizzie Clarijs kreeg even later vier wijd en scoorde op een fout. Maar hierna volgden nog twee bijzonder spannende innings. In de zesde inning opende Suka Van Gurp met vier wijd en scoorde toen Dominique Sprengers een homerun sloeg. Sprengers speelt net als Van Gurp in de Golden League voor Sparks Haarlem en de twee zijn deze week gastspeelster in de Spaanse ploeg. Jacquelyn Sertic, die het pitchen in de vijfde inning had overgenomen, volgde met driemaal drie slag. Hierna volgde een nerveuze eerste helft van de zevende inning, waarin twee fouten Terrasvogels bijna opbraken. De openingsslagvrouw kwam na een fout op het honk en met twee uit volgde nogmaals een fout wat voor loopsters op het eerste en derde honk zorgde. Met Dominique Sprengers als volgende slagvrouw waren er dus nog mogelijkheden voor Rivas. Echter, zij sloeg de bal omhoog en de pop-fly werd onschadelijk gemaakt door tweede honkvrouw Nadine Marinus. Dat maakte een einde aan de wedstrijd. Terrasvogels had de finale bereikt.

pitchers:
Terrasvogels: Hannah Bandimere 5-0-4-0 (4 inn.), Jacquelyn Sertic 5-2-2-2 (3 inn.). Rivas: Anyibell Ramirez 8-2-7-1 (6 inn.).

fouten

Olympia Haarlem begon de dag met een 3-0 overwinning tegen Barracudas Zürich bij wie de Amerikaanse Monica Perry de startende werpster was. In 2013 speelde Perry in de Nederlandse hoofdklasse voor Terrasvogels en werd landskampioen. Olympia kwam op zes honkslagen op Monica Perry, die het eerste punt moest toestaan in de tweede inning. Jessie van Aalst begon toen met een tweehonkslag en scoorde met twee uit op een driehonkslag van Mariëlle Vleugels. Vanaf de vierde inning wist Olympia afstand te nemen. Opnieuw was het Van Aalst (honkslag) die tot scoren kwam, dit keer na een wilde worp. Een inning later zorgde Eva Voortman (driehonkslag) voor het derde punt na een opofferingsslag van Brenda Beers. Barracudas sloeg slechts één honkslag, maar kreeg wel verschillende honkloopsters, want de Olympia-verdediging maakt drie fouten. De Zwitserse ploeg kreeg de grootste scoringskans in de vierde inning toen het tegen een 0-1 achterstand aankeek. Met één uit kwamen twee slagvrouwen op de honken na een fout. Maar de Olympia-verdediging herstelde zich op tijd en voorkwam tegenpunten.

pitchers:
Olympia Haarlem: Alyson Spinas 6-1-1-3 (5 1/3 inn.), Eva Voortman 2-1-0-0 (1 2/3 inn.). Barracudas: Monica Perry 4-1-6-0 (5 inn. + 1 slagvrouw), Hailey Hilburn 1-0-0-0 (1 inn.).

tegenpunten

Nadat ook Bussolengo van Barracudas had gewonnen (11-0) kon iedereen zich opmaken voor het sluitstuk van de finaleronde tussen Olympia Haarlem en het organiserende Bollate. Olympia Haarlem stond niet alleen voor de lastige opgave om te winnen van het nog ongeslagen Bollate, maar ook het aantal tegenpunten was belangrijk. Bij winst zou er namelijk een gelijke stand zijn ontstaan tussen Olympia, Bollate en Bussolengo. De onderlinge resultaten zouden wederom voor een gelijke stand hebben gezorgd, waarna het aantal tegenpunten in de onderlinge wedstrijden doorslaggevend zou zijn om één van de twee Italiaanse teams achter zich te laten. Alleen dan zou Olympia Haarlem de finale kunnen bereiken. Eigenlijk mocht Olympia helemaal geen punten tegen krijgen in het duel tegen Bollate. Of het moest zelf voldoende punten scoren om Bollate te passeren. Dat gebeurde niet. Olympia stond driemaal op voorsprong, maar had zelfs bij winst met lege handen gestaan.

Olympia Haarlem opende de score in de eerste inning toen Brenda Beers (honkslag) met twee uit kon scoren na een wilde worp, maar er bleven ook twee loopsters achter. Bollate kwam langszij in de tweede inning. Met één uit sloeg de Nederlandse gastspeelster Laura Wissink (Tex Town Tigers) een honkslag, waarna haar pinch-runner scoorde na een fout. En het was dit punt dat de rangschikking eigenlijk al bepaalde. Met tien tegenpunten zou Olympia op gelijke hoogte komen met Bussolongo, maar dat had het onderlinge duel gewonnen.

Olympia hernam de leiding in de derde inning op de Amerikaanse werpster Samantha Snow, die al driemaal eerder winnende werpster was in het toernooi. Opnieuw was het Brenda Beers (stootslag-honkslag) die tot scoren kwam, dit keer op een velderskeus-klap met volle honken van Shareday Christina. Ook nu bleven er twee loopsters achter. Bollate bracht de stand weer in balans in de vierde slagbeurt en ook dit keer was daar een Nederlandse gastspeelster bij betrokken. Maxime van Dalen (Sparks Haarlem) opende met een honkslag en scoorde later de gelijkmaker na vier wijd met volle honken. Een honkslag van Laura Wissink zette Bollate in de vijfde inning op een 3-2 voorsprong.

Olympia wist weer terug te komen, want in de zesde inning werd de gelijkmaker gescoord op een tweehonkslag van Rachel van Veen. In de volgende slagbeurt zorgde Jessie van Aalst met een driehonkslag ervoor dat de leiding weer werd overgenomen (3-4). Maar voor de derde keer werd de voorsprong uit handen gegeven. In de tweede helft van de zevende inning kreeg Bollate met twee uit twee honkloopsters, waarna international Alice Parisi met een tweehonkslag Bollate de winst bezorgde. De gelijke stand en het rekenscenario waren daarmee ook van de tafel geveegd, want Olympia was uitgeschakeld, terwijl Bollate en Bussolengo de finale bereikten.

pitchers:
Olympia Haarlem: Ilona Andringa 2-0-3-3 (3 inn. + 3 slagvrouwen), Eva Voortman 1-1-2-0 (2 inn.), Ilona Andringa 2-2-3-0 (1 2/3 inn.). Bollate: Samantha Snow 6-4-8-2 (7 inn.).

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal