Softbal

Zilver voor Terrasvogels; Brons voor Olympia Haarlem

Zilver voor Terrasvogels; Brons voor Olympia Haarlem

Terrasvogels won het zilver na een spannende Cup Winners Cup-finale in Praag. (c) screenshot

Het is Terrasvogels niet gelukt de Europese Cup Winners Cup te veroveren, maar het zat er heel dicht bij. In Praag beleefde de ploeg tegen het Italiaanse Forlì zaterdagavond in de finale een sterke start en nam een 0-2 voorsprong. En zo leek de ruime 12-0 nederlaag van een paar dagen geleden uitgewist te worden. Terrasvogels speelde een prima wedstrijd, maar het sterke Forlì draaide het duel alsnog om, won met 4-2 en pakte de Cup. Tijdens de prijsuitreiking toonde Terrasvogels zich blij met het zilver. Terecht, want ondanks de krappe selectie en hier en daar wat blessures tijdens het seizoen heeft de ploeg in Praag een uitstekende prestatie neergezet. Regerend landskampioen FysioExpert Olympia Haarlem legde in Bollate beslag op het brons op de slotdag van het toernooi om de Premiere Cup. Met een 8-3 overwinning tegen Zraloci Ledenice nam Olympia revanche tegen de Tsjechische ploeg. Vorig jaar was het Ledenice dat Olympia in de play-offs uitschakeld voor de finale. Olympia eindigde daardoor op de vierde plaats. In de finale onttroonde het jubilerende Bollate, dat 50 jaar bestaat, Bussolengo als bekerhouder. Bollate, met de Nederlandse speelsters Maxime van Dalen, Kimberly Jones en Laura Wissink, won met 4-3. Een gouden plak was er ook voor Cheyenne Scheffer, die als gastspeelster uitkwam voor het Spaanse Atletica de San Sebastian in het toernooi om de European Cup in Bulgarije. De ploeg was in de finale met 10-0 te sterk voor The Mix (Groot-Brittannië), zodat er volgend jaar een Spaanse ploeg kan uitkomen in de strijd om de Premiere Cup.

sterk begin

Terrasvogels opende de score in de eerste slagbeurt. Solange Starrenburg begon met een honkslag en kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Karin Tuk. Met twee uit leek Merel Oosterveld te worden geraakt door een geworpen bal van Ilaria Cacciamani. Er werd echter een foutbal geconstateerd, zodat Oosterveld in het slagperk bleef. Op de volgende worp maakte Oosterveld goed contact en bracht Starrenburg over de plaat met een honkslag. Cacciamani was de verrassende startende werpster bij Forlì. Verwacht was dat de Amerikaanse Sarah Pauly, die donderdag in het met 12-0 gewonnen duel slechts één honkslag had toegestaan, ook de finale zou beginnen.

Terrasvogels had een sterk begin, want het verdubbelde de voorsprong in de derde inning. Met één uit dreunde Katharina Szalay de bal het outfield in voor een tweehonkslag. Een opofferingsstootslag van Nadine Marinus bracht Szalay naar het derde honk, waarna ze scoorde op een honkslag van Jessica Waasdorp.

Terrasvogels-pitcher Hannah Bandimere hield de slagploeg van Forlì aanvankelijk keurig in bedwang in de eerste drie innings, maar daarna volgde een lastige vierde slagbeurt, waarin twee fouten werden gemaakt. International Erika Piancastelli opende met een line drive naar het midveld, maar midveldster Yindi Beekveldt maakte daar een schitterende ‘diving catch’. Courtney Gano volgde met een ogenschijnlijk simpele grondbal naar Bandimere, maar die greep mis, waarna een honkslag volgde van Beatrice Ricci. Nadat de twee loopsters waren opgeschoven volgde er met twee uit een fout op een klap van Carlotta Onofri wat een punt tot gevolg had. Terrasvogels hervond zich en Bandimere sloot af met een strikeout.

discussies

In de vierde slagbeurt voor Terrasvogels ontstond er wederom een discussie na een vermeende geraakt werpster. Dit keer van de Amerikaanse Sarah Pauly, die de pitching bij Forlì in de derde inning had overgenomen. Met twee uit bereikte Katharina Szalay het honk via een infield-hit. Even later was het slagvrouw Nadine Marinus die geraakt leek te worden door een worp van Pauly, maar ook dit keer volgde de beoordeling foutbal. Tijdens de hiernavolgende discussie werd Frans de Bruijn, de eerste honk-coach van Terrasvogels, weggestuurd. Szalay zou achterblijven, want een klap van Marinus werd hierna onschadelijk gemaakt door Pauly.

Een volgende discussie ontstond in de eerste helft van de vijfde inning. Elda Ghilardi sloeg de bal als openingsslagvrouw voor Forlì diep het linksveld in, maar werd bij het derde honk alsnog uitgetikt. Op dat moment had de veldscheidsrechter echter al het teken van obstructie gegeven. Op weg naar het derde honk maakte Ghilardi in het voorbij lopen licht contact met de bij de korte stop-plek staande tweede honkvrouw Jessica Waasdorp, die daar op de aangooi wachtte en nauwelijks in de weg leek te staan. Na overleg en uitleg bleef de call staan en kreeg Ghilardi het derde honk toegewezen. Even later scoorde ze het gelijkmakende punt na een honkslag van Elisa Grifagno. Het brak de wedstrijd open voor Forlì, want Erika Piancastelli volgde met een tweehonkslag. Jacquelyn Sertic werd ingezet als nieuwe pitcher, creëerde een gedwongen loop via een opzettelijke vrije loop, maar zag de Italiaanse ploeg daarna tweemaal scoren op een honkslag van Beatric Ricci.

In de eerste helft van de zevende inning werd het nog even spannend. Lizzie Clarijs en Merel Oosterveld begonnen voor Terrasvogels met een honkslag en schoven op via een opofferingsstootslag. Met twee uit sloeg Katharina Szalay de bal nog ver het linksveld in, maar dat eindigde in een vangbal. En daarmee werd Forlì de tweede Italiaanse ploeg die op zaterdagavond beslag legde op een Europese beker.

pitchers:
Terrasvogels: Hannah Bandimere 1-0-6-2 (4 1/3 inn.), Jacquelyn Sertic 3-1-2-0 (1 2/3 inn.). Forlì: Ilaria Cacciamani 4-0-4-0 (3 inn.), Sarah Pauly 5-0-3-0 (4 inn.).

doordrukken

Olympia Haarlem moest tweemaal een achterstand wegwerken tegen Zraloci Ledenice, dat in dit duel vier fouten maakte. Maar vanaf de derde inning nam de Olympia de leiding definitief over, waarna nog een rally van vier punten in de vijfde slagbeurt volgde.

Olympia-starter Alyson Spinas begon de wedstrijd met twee strikeouts, maar moet daarna een punt toestaan. Dat werd gelijk in de tweede helft van de eerste inning ongedaan gemaakt toen de Tsjechische verdediging tweemaal in de fout ging. Brenda Beers begon met een stootslag-honkslag, schoof op na een fout, bereikte het derde honk na een wilde worp en scoorde toen een klap van Cindy van der Zanden in een fout eindigde.

Ledenice antwoordde met twee runs in de derde inning op drie honkslagen, maar even later draaide Olympia het duel in eigen voordeel om. Met een 1-3 achterstand bereikte Brenda Beers (vier wijd) wederom het honk. Met één uit kreeg Olympia de honken vol via Jessie van Aalst (velderskeus) en Cindy van der Zanden (stootslag-honkslag). Een opofferingsslag van Virginie Anneveld bracht vervolgens Beers over de plaat, waarna een honkslag van Shareday Christina goed was voor twee punten en een voorsprong.

In de vijfde inning drukte Olympia Haarlem definitief door op international Veronika Peckova. Toen kwam de ploeg viermaal tot scoren, overigens op slechts twee honkslagen. Zonder het slaan van een honkslag kreeg Olympia de honken vol, dankzij Dinet Oosting (vier wijd), Jessie van Aalst (fout) en Cindy van der Zanden (drie slag-velderskeus). Een honkslag van Virginie Anneveld, een wilde worp, een doorgeschoten bal en een opofferingsslag van Shareday Christina deden daarna de rest.

Ilona Andringa had de pitching bij Olympia in de vierde inning overgenomen en liet de voorrsprong niet meer in gevaar komen.

pitchers:
Olympia Haarlem: Alyson Spinas-Valainis 4-0-6-1 (3 inn.), Ilona Andringa 2-1-2-0 (4 inn.). Zraloci Ledenice: Veronika Peckova 11-3-5-4 (6 inn.).

finale

In de finale van het toernooi om de Premiere Cup nam Bollate een 3-0 voorsprong tegen bekerhouder Bussolengo, dat de Cup in de voorgaande twee edities had gewonnen. Een tweehonkslag van de Amerikaanse Jamee Juarez en een fout op een klap vast de Nederlandse gastspeelster Maxime van Dalen zorgden voor twee punten in de eerste inning. Het derde punt werd in de vijfde inning toegevoegd na een honkslag. In de zesde slagbeurt bracht Bussolengo de stand in balans en dat gebeurde op een 3-run homerun van de Britse international Nerissa Myers. Maar Bollate herstelde en sloeg in de tweede helft van de zevende inning alsnog toe. Lara Cecchetti opende met een driehonkslag en scoorde het winnende punt op een opofferingsslag van Laura Bigatton. Vorig jaar veroverde Bollate in Capelle a/d IJssel de Cup Winners Cup na winst in de finale tegen Sparks Haarlem.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal