HB Hoofdklasse

Holland Series: Honkbal met strategisch denkwerk van niveau

Holland Series: Honkbal met strategisch denkwerk van niveau

Ronald Jaarsma heeft zijn tactiek goed uitgedacht en staat na vier wedstrijden op een 3-1 voorsprong met zijn Curaçao Neptunus (Foto: Rob Jelsma)

Het was in meer dan één opzicht een bijzondere wedstrijd: de derde wedstrijd van de Holland Series van dit jaar.

Doordat zijn relievers het tijdens de eerste wedstrijden betrekkelijk rustig hadden, en L&D Amsterdam nu hun topwerper Rob Cordemans in de line-up had geplaatst, nam manager Ronald Jaarsma van Curaçao Neptunus voor de derde wedstrijd een gedurfd besluit. Hij liet de pitching in deze derde wedstrijd over aan zijn relievers en maakte er een bullpen game van.

De eerste vijf innings

Het eerste deel van de wedstrijd ging voor een deel zoals verwacht: Cordemans (goed in vorm) was voor de anders zo gevaarlijke aanval van Curaçao Neptunus volkomen onbespeelbaar. De pitchers van Neptunus – en dan vooral Elton Koeiman – hadden het zwaar. Maar de achterstand was te overzien en er kwamen mogelijkheden.

Cordemans werd vervangen door Maickel Rietel, die was door de slagmensen van Curaçao Neptunus beter te raken. En aan Neptunus-zijde was Misja Harcksen op het toneel verschenen. Hij legde de aanval van L&D Amsterdam aan banden.

Terugkeer uit kansloze positie

In de negende inning – Kevin Kelly was toen intussen de werper van Neptunus – gebeurde het schier onwaarschijnlijke. De kansloze achterstand werd weggepoetst: 6-6! Verlengen!

Met Kevin Kelly en Tom Stuifbergen als pitchers kwamen er drie meer dan enerverende innings achteraan. Uiteindelijk trok Curaçao Neptunus aan het langste eind. 6-7.

Coach Jaarsma kon daardoor deze week gewoon weer over al zijn starters beschikken. Het resultaat van een stukje strategisch denkwerk van topniveau. Pakte het dinsdag nog niet direct goed uit? Vanavond start een verse Orlando Yntema, die in Game 2 nog een complete game gooide en de win pakte.

Om 19.30 uur wordt vanavond Game 5 gespeeld in Rotterdam. Ben je benieuwd welke tactische beslissingen coaches Jaarsma en Finnegan nemen? Kom dan zeker kijken. Kaartjes zijn beschikbaar via de website van Neptunus.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse